Vietnam Steag Republica Socialista Vietnam

Nume Oficial: Republica Socialista Vietnam Regiune: Asia de Sud Capitala: Hanoi Orase Importante: Ho Chi Minh City, Hai Phong, Da Nang Moneda: Dong vietnamez [VND] Suprafata: 331.689 km² Populatie: 91,583,000 locuitori Limbi Vorbite: vietnameza Religie: Islamul, Budism, Crestinism
Pentru navigare, apasa pe butoanele de mai jos

Malaria

Malaria este unul din pericolele la care te vei expune calatorind aici, insa orice are o solutie! Detalii in sectiunea Sanatate.

Infectii

Maladii virale sau infectioase precum Rabia, Leptospiroza, Hepatita E si Bilharzioza sunt doar cateva din bolile din Vietnam. Am scris mai mult in sectiunea Sanatate.

Infractiuni

Infractiuni precum posesia si traficul de droguri, sexualitatea si frauda fiscala sunt grav pedepsite. Toate acestea sunt detaliate in sectiunea Legi.

Trafic rutier

Conditiile de trafic sunt precare, iar pentru a conduce vei avea nevoie de un permis de conducere. Am detaliat cum il poti obtine, in sectiunea Siguranta.

  1. Numarul de telefon pentru ambulanta in Vietnam este 115. Pentru ambulanta privata sunati la Family Medical Practice in Hanoi (tel. 844-843-0748), Danang (tel. 84 511 582-699/700), sau Ho Chi Minh City (tel. 848-822-7848).
  2. Clinici sau spitale in Vietnam:

-Family Medical Practice (website www.vietnammedicalpractice.com), care are clinici in Hanoi (tel. 844-843-0748), Danang (tel. 84 511 582-699/700) si Ho Chi Minh City (tel. 848-822-7848).

– International SOS (31 Hai Ba Trung; tel,. 844-934-0555).

 

Riscul de Malarie datorat in general P. falciparum este ridicat si este prezent pe toata suprafata tarii mai putin in centrele urbane sau a platourilor inalte cu altitudini peste 1500 de metri.

– Medicamentele utilizate impotriva Malariei pentru calatoria in Vietnam sunt MALARONE sau LARIAM sau DOXYPALU.

 

Diareea calatorului este foarte frecventa, asadar nu bea apa de la robinet.

Numerosi enterovirusi sunt intalniti in Vietnam, iar sindromul picioare-maini-gura are o incidenta foarte mare.

Riscul de Rabie este crescut.

Diverse infectii transmisibile precum Leptospiroza, Hepatita E, Chikungunya, Bilharzioza si alte infectii „exotice” sunt prezente aici.

Tuberculoza este o problema de sanatate publica, iar H5N1 pune si ea probleme in ultimul timp.

Atentie la consumul de peste, deoarece exista risc de contractare a Ciguaterei.

 

Vaccinari indicate pentru calatoria in Vietnam:

– Absenta Febrei Galbene.

– Este indicata vaccinarea impotriva Difteriei, Tetanosului, Polimielitei, Tusei convulsive, Hepatitei A si B.

– Pentru o calatorie ce dureaza mai mult este preferabil ca o vaccinare impotriva Tifosului, Encefalitei japoneze dar si Rabiei sa fie practicata.

Daca pentru a ajunge in aceasta tara ai tranzitat alte state unde Febra Galbena este prezenta este preferabila o vaccinare impotriva acesteia.

Pentru un sejur mai lung de 3 luni un certificat de seronegativitate HIV este cerut.


Potentiale Afectiuni

Encefalita japoneza
Ce este encefalita japoneza? Aceasta boala virala, putin frecventa insa foarte serioasa, trebuie discutata si luata in considerare pe seama voiajelor din ce in ce mai frecvente in Orientul Indepartat. Este o maladie virala, datorata Flavivirusului, transmis omului de intepatura de tantar ( Culex). Rezervorul acestui virus sunt porcul si pasarile salbatice iar transmisia la... Afla mai multe


Febra Dengue
Ce este Febra Dengue? Este cea mai frecventa boala in care arbovirusul este implicat, virus transmis de tantari si care cauzeaza o infectie generalizata in corpul uman. Maladia mai este cunoscuta si sub numele de "febra oaselor rupte", nume datorat durerilor osoase importante. Peste 100 de tari sunt atinse de aceasta boala, iar 2/5 din... Afla mai multe


Febra tifoida
Febra tifoida   Ce este febra tifoida? Febra tifoida este o boala infectioasa, avand ca si bacterie responsabila Salmonella typhi, boala cu transmisie oro-fecala prin apele si mancarea contaminate. Incidenta mondiala este de 100-1000 de cazuri la 100.000 de locuitori pe an. In tarile industrializate, aceasta incidenta scade pana aproape de zero. Letalitatea poate ajunge... Afla mai multe


Hepatita A
Ce este Hepatita A? Hepatita A face parte din totalitatea virusilor hepatici, insa nedeterminand o cronicizare asupra ficatului. Virusul hepatitei A, din familia Picornaviridae, este prezent in toate tarile cu un nivel de igiena scazut sau mediu, indiferent de pozitionarea tarii pe glob. Cele mai multe inflamatii ale ficatului sunt datorate acestui virus, care de... Afla mai multe


Hepatita B
Ce este Hepatita B? Hepatita B este o infectie virala a ficatului, potential mortala, ce poate fi la baza unor boli acute sau cronice, reprezentand astfel o problema majora de santate publica. VIrusul se transmite prin contact cu sangele sau alte lichide corporale ale unei persoane infectate. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin... Afla mai multe


Hepatita E
Ce este Hepatita E? Hepatita E este o infectie a ficatului de tip acut, cauzata de virusul VHE tip ARN. Virusul se raspandeste prin alimentele contaminate si prin apa, putand fi dezactivat prin fierberea acestora la cel putin 56 de grade tip de 30 de minute sau la cel putin 70 de grade timp de... Afla mai multe


Holera
Holera este o boala intestinala toxinica, legata de Vibrio cholerae, in urma careia consecintele dezechilibrului hidroelectrolitic si toxinic pot conduce la moarte. Este frecventa in tarile in care infrastructura sanitara este inexistenta. Epidemiologie - Risc estimat pentru calatorul exotic de mai putin de 1 la 1 milion. - Holera este momentan endemo-epidemica in Asia, Africa... Afla mai multe


Malaria
Ce este Malaria? Malaria, mai poarta si numele de paludism, si este o boala infectioasa grava, uneori mortala, cauzata de paraziti paludeeni (Plasmodium) ce penetreaza in organism in urma unei intepaturi de tantar. Acesti paraziti se reproduc mai intai in ficat si apoi in globulele rosii. Persoanele ce sufera de malarie acuza simptome de tip... Afla mai multe


Rabia
Ce este Rabia? Rabia este o boala infectioasa, virala, provocata de virusul rabic si este transmisa omului cel mai frecvent prin muscatura de caine, in 90-95% din cazuri. Muscaturile de pisica, vulpe, maimuta, raton, soarece pot fi suspecte a fi purtatoare de virus rabic. Virusul se transmite prin saliva infectata a acestor animale. Boala mai... Afla mai multe


Infracționalitate

Călătoriile pe teritoriul Republicii Vietnam sunt în general sigure, dar sunt necesare măsurile de precauție personală și a obiectelor personale.

A fost înregistrat un număr relativ mare de incidente privind furtul obiectelor personale, atât pentru personele care călătoresc pe trotuar cât și pentru cei care conduc motociclete. Unele incidente sunt asociate cu violența fizică, însă astfel de incidente nu sunt comume. Majoritatea acestor infracţiuni sun înregistrate în Ho ChiMinh, Hanoi şi în oraşele din centrul ţării, Hue şi Danang.

Au fost semnalate neînțelegeri asupra facturilor de plată a hotelului, restaurantului ori taxiului cu întorsături de situații violente ori abuzive.

Terorism

Riscul ameninţărilor teroriste în Vietnam este scăzut. Cu toate acestea, guvernul vietnamez aplică o politică de maximă vigilenţă faţă de terorism, fenomen global cu risc de producere oriunde în lume.

Călătoriile pe plan local

Călătoriile sunt restricționate în apropierea unor zone militare și arii de importanță majoră. Nu sunt recomandate abaterile de la traseu în zonele rurale iar dacă situația o impune, întrebați operatorul turistic pentru siguranța călătoriei.

Urme ale războiului precum minele nedescoperite și obiectele de artilerie, prezintă un hazard în locurile unde s-au dat bătăliile, în special în zona centrală a Vietnamului, de-a lungul granței cu Republica Democrată Populară Laos și pe linia veche a frontului denumită Drumul lui Ho Chi Minh. Prezența minelor nedescoperite nu este marcată în teren.

Transportul rutier

Conducătorii auto trebuie să posede un permis de conducere vietnamez. Se poate solicita un permis de conducere vietnamez în baza unui permis de conducere internațional ori românesc. Nu puneți garanție pașaportul la închirierea autovehiculelor sau în cazul amenzilor rutiere.

Folosirea centurii de siguranță este obligatorie.

În cazurile în care conduceți sau călătoriți cu motocicleta este obligatoriu să purtați cască.

Condițiile de trafic precare, serviciile de reparații și întreținere deficitară a autovehiculelor duc frecvent la accidente grave, unele chiar fatale.

Accidentele autobuzelor și motoretelor taxi nu sunt neobișnuite. Riscul accidentelor crește pe timpul nopții, din cauza vitezei și a condițiilor de intreținere precare a autovehiculelor. Se impune atenție sporită la hoții de buzunare pe timpul călătoriei cu autobuzul ori a altor mijloace de transport.

Transportul public

Transportul public este puţin dezvoltat. Taxiurile reprezintă un mijloc de călătorie destul de sigur, dar se recomandă utilizarea taxiurilor autorizate, care sunt dotate cu aparate de taxare. Călătoria cu trenul este, de asemenea, sigură.

Transportul pe apă

Pirateria este binecunoscută în zone de coastă a Vietnamului.

În anii precedenți a fost înregistrat un număr de accidente fatale, în zona golfului Ha Long, soldate cu scufundarea bărcilor de croazieră și morți în rândul cetățenilor străini.

 

 

 

 

 

Legea și obiceiurile locale

În cazul delictelor privind deţinerea, traficul sau consumul de droguri, pedepsele sunt foarte aspre, iar în unele cazuri pedeapsa poate fi cea capitală. Aceleaşi pedepse se aplică şi pentru alte infracţiuni, precum hărţuirea sexuală, violul sau frauda fiscală.

Străinilor nu le este permis să invite în camerele de hotel persoane vietnameze. Fotografierea de/lângă amplasamente militare este strict interzisă.

La cazarea în hotel se reţine paşaportul, în vederea înregistrării la poliţie.

La intrarea în lăcașuri religioase sau culturale respectă obiceiurile și îmbracă-te in haine corespunzătoare. Există restricții privind utilizarea internetului, care pot afecta accesul la site-urile de social media .

Evită circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate ale ţării;

Păstrează în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit;

Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, lasă documentele personale la hotel şi păstrează numai o copie a actelor de identitate (paşaport);

După lăsarea întunericului folosește taxiurile, pentru a evita riscul producerii unor situaţii neplăcute din cauza unor conducatori de motorete sau “cyclo” (ricşă), unul din mijloacele frecvente de transport pentru turişti;

Folosește taxiurile înregistrate şi nu serviciile oferite de persoane particulare;

Nu accepta băuturi alcoolice sau răcoritoare oferite de necunoscuţi, în special în baruri;

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, contactează cel mai apropiat birou al poliţiei şi a Ambasadei României în R.S. Vietnam

Să fii precaut la folosirea cardurilor la ATM-urile locale, îndeosebi în timpul nopţii, deoarece au fost înregistrate atacuri și jafuri armate după extragerea banilor din automate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU