Turkmenistan Steag Turkmenistan

Nume Oficial: Turkmenistan Regiune: Asia Centrala Capitala: Ashkhabad Orase Importante: Moneda: Manat turkmen [TMT] Suprafata: 488,100 km² Populatie: 4,751,120 locuitori Limbi Vorbite: Rusa Religie: Musulman
Pentru navigare, apasa pe butoanele de mai jos

Legi locale

Detinerea si traficul de substante stupefiante, activitatea homosexuala masculina si fotografierea cladirilor oficiale sunt doar cateva dintre lucrurile interzise aici. Detalii in sectiunea Lege.

Trafic rutier

Starea drumurilor este pe alocuri degradata, asadar iti poate pune cateva probleme. Detalii in sectiunea Siguranta.

1. Pentru ambulanta in Turkmenistan sunati la 03. Pentru ambulanta privata sunati la Central Hospital (Turkish) la (993-12) 45-03-03; International Medical Center la (993-12) 48-90-06; 48-90-08; Central Hospital la (993-12) 34-86-21; 34-87-17; sau VIP Hospital la (993-12) 39-08-77; 35-57-16.

2. Clinici sau spitale in Turkmenistan:

– Unitatea Medicala Peace Corps – tel: 35-46-31 de la 9 AM la 5:30 PM.

– Spitalul Central – tel:45-03-33.

– Spitalul Niyazov (reanimare) la 43-19-16 sau 43-25-12.

 

Nu exista risc de Malarie sau Febra Galbena.

 

Vaccinari indicate pentru calatoria in Turkmenistan:

– Universale: Tetanos – Difterie – Poliomielita – Tuse convulsiva si Hepatita B.

– Specifice tarii: Hepatita A si Febra Tifoida.

– Eventuale: Rabie.


Potentiale Afectiuni

Febra tifoida
Febra tifoida   Ce este febra tifoida? Febra tifoida este o boala infectioasa, avand ca si bacterie responsabila Salmonella typhi, boala cu transmisie oro-fecala prin apele si mancarea contaminate. Incidenta mondiala este de 100-1000 de cazuri la 100.000 de locuitori pe an. In tarile industrializate, aceasta incidenta scade pana aproape de zero. Letalitatea poate ajunge... Afla mai multe


Hepatita A
Ce este Hepatita A? Hepatita A face parte din totalitatea virusilor hepatici, insa nedeterminand o cronicizare asupra ficatului. Virusul hepatitei A, din familia Picornaviridae, este prezent in toate tarile cu un nivel de igiena scazut sau mediu, indiferent de pozitionarea tarii pe glob. Cele mai multe inflamatii ale ficatului sunt datorate acestui virus, care de... Afla mai multe


Hepatita B
Ce este Hepatita B? Hepatita B este o infectie virala a ficatului, potential mortala, ce poate fi la baza unor boli acute sau cronice, reprezentand astfel o problema majora de santate publica. VIrusul se transmite prin contact cu sangele sau alte lichide corporale ale unei persoane infectate. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin... Afla mai multe


Rabia
Ce este Rabia? Rabia este o boala infectioasa, virala, provocata de virusul rabic si este transmisa omului cel mai frecvent prin muscatura de caine, in 90-95% din cazuri. Muscaturile de pisica, vulpe, maimuta, raton, soarece pot fi suspecte a fi purtatoare de virus rabic. Virusul se transmite prin saliva infectata a acestor animale. Boala mai... Afla mai multe


Criminalitate

Turkmenistan este o ţară sigură din punctul de vedere al siguranţei turiştilor străini. Rata criminalităţii este redusă.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, bazaruri, pieţe, benzinării).

Calatorii locale

Anumite zone ale țării, în special zonele de frontieră, sunt desemnate zone de restricție și necesită o permisiune specială pentru a intra.

Traficul rutier

În Turkmenistan se circulă pe partea dreaptă a drumului (ca în România). Nu există norme de reglementare a stării tehnice a maşinilor care circulă pe drumurile publice şi nici a poluării. Deseori nu sunt semnalizate intersecţiile, lucrările pe carosabil sau devierile de circulaţie. Conducătorii auto au obligaţia de a păstra caroseria autoturismelor curată. Poliţia aplică amenzi conducătorilor auto depistaţi cu mâinile murdare în trafic (noroi, praf etc.)Pietonii nu au prioritate în nicio situaţie.

Cu excepţia capitalei, infrastructura rutieră nu este bine dezvoltată şi întreţinută.

Traficul feroviar si aerian

Transportul feroviar este lent și poate fi inconfortabil. În cazul în care trebuie să călătoreşti peste noapte, păstrează obiectele de valoare într -un loc sigur. Nu lăsa compartimentul nesupravegheat.

International Air Transport Association a publicat o listă de linii aeriene înregistrate care au fost verificate și s+a constatat că îndeplinesc o serie de standarde de siguranță operaționale și a practicilor recomandate.

Nu este clar dacă procedurile de întreținere sunt întotdeauna respectate în mod corespunzător pe zborurile interne.

Legi si obiceiuri locale

Deținerea și utilizarea de droguri este ilegală. Dacă eşti găsit vinovat, ai putea primi o pedeapsă cu închisoarea de lungă durată.

Activitatea homosexuală masculină este ilegală, pasibilă de o pedeapsă prin privare de libertate. Homosexualitatea este dezaprobată social.

Fotografierea clădirilor oficiale este interzisă. Verifică înainte de a face fotografii în apropierea locurilor cu potențial sensibil, cum ar fi aeroporturi, barăci militare, secții de poliție, clădiri guvernamentale, ambasade și Palatul Prezidențial. Ai grijă şi când faci fotografii în bazarurile Teke și rusești în Ashgabat.

Este împotriva legii să fumezi afară (pe stradă, locuri publice etc) în Turkmenistan; această lege se extinde la restaurante și alte spații comune (cu excepția cazului în care conțin o zonă de fumat desemnată).

Păstrează documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure.

Evită orice demonstrații sau adunări mari de oameni.

Nu fotografia obiective care pot fi considerate de interes militar sau strategic (clădiri oficiale, noduri de comunicaţii).

În cazul în care doriţi să cumpăraţi covoare tradiţionale turkmene, este necesar ca respectivele covoare să fie însoţite de certificate autorizate pentru a putea fi scoase din ţară. Pe aeroport se va plăti o taxă de export, în funcţie de mărimea şi valoarea covorului, în cazul în care aceasta nu a fost plătită la momentul achiziţionării.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU