Turcia Steag Republica Turca

Nume Oficial: Republica Turca Regiune: Asia de Nord Capitala: Ankara Orase Importante: Istanbul, Izmir, Adana Moneda: Lira Turceasca [ YTL] Suprafata: 783,562 km² Populatie: 77,695,904 locuitori Limbi Vorbite: Turca Religie: Islam
Pentru navigare, apasa pe butoanele de mai jos

Terorism

Amenintarea terorista este ridicata in Turcia, asadar mare atentie. Mai multe sfaturi in sectiunea Securitate.

Conflicte

Conflictul activ cu Siria poate pune probleme in partea estica a tarii. Detalii in sectiunea Securitate.

Maladii

In anumite parti ale tarii sunt posibile epidemii de Tularemie, Febra de capusa, anumite toxi-infectii alimentare, precum si alte probleme de sanatate. Am detaliat asta in sectiunea Sanatate.

Infractionalitate

Infractionalitatea consta in majoritatea cazurilor in furturi de orice fel. Detalii in sectiunea Securitate.

 1. Numarul de telefon pentru ambulanta in Turcia este 112. Pentru ambulanta privata in Istanbul, sunati la International Hospital: 0212-663-3000 sau la Spitalul American Vehbi Koc Foundation: 0212 311 20 00.
 2. Pentru ambulanta in Ankara, sunati la Spitalul Bayindir: 0312-287-9000.
 3. Clinici sau spitale in Turcia:

– Joint Commission International (JCI) (Yasam Caddesi No:5, Ankara; tel. 90 (312) 292 99 00).

– Spitalul International (82 Yesilkoy 34800, Istanbul; tel. 90-212-663-3000; website www.internationalhospital.com.tr).

– Medical Park Healthcare Group – www.medicalpark.com.tr

– Spitalul American Vehbi Koc Foundation (Sokak, No: 20, Istanbul, tel. 90 212 311 20 00; website www.amerikanhastanesi.com.tr).

 

Evita sa bei apa de la robinet.

Diareea calatorului este frecventa, avand diverse cauze.

Exista riscul unor epidemii de Tularemie, toxi-infectii alimentare, Febra de capusa, Bruceloza, Anthrax, etc.

Legionelozele sunt posibile, datorata infestarii apei.

Evita pietele de pasari deoarece exista un anumit risc de gripa aviara.

 

Vaccinari indicate pentru calatoria in Turcia:

– Universale: Tetanos – Difterie – Poliomielita – Tuse convulsiva si Hepatita B.

– Specifice tarii: Hepatita A si Febra Tifoida.

– Eventuale: Rabie si Meningita.

 

 


Potentiale Afectiuni

Amibiaza
Ce este amibiaza? Este o infestare cu un parazit numit Entamoeba histolitica si se intalneste des in regiunile tropicale sarace, lipsite de masuri de igiena de baza (lipsa canalizarii si apei potabile). In astfel de regiuni, folosirea dejectiilor umane ca si ingrasamant natural este des practicata. Calatorii sunt adesea atinsi de aceasta boala datorita lipsei... Afla mai multe


Bruceloza
Ce este bruceloza? Izolata pentru prima data de catre medicul militar David Bruce in 1887, bruceloza este o bacterie tip Gram negativ comuna atat omului cat si animalelor. Poate infecta caprele si oile sub forma "febrei de Malta" cat si vitele sub forma "Morbus Bang".   Cum putem fi contaminati? Altadata cunoscuta ca o boala... Afla mai multe


Febra tifoida
Febra tifoida   Ce este febra tifoida? Febra tifoida este o boala infectioasa, avand ca si bacterie responsabila Salmonella typhi, boala cu transmisie oro-fecala prin apele si mancarea contaminate. Incidenta mondiala este de 100-1000 de cazuri la 100.000 de locuitori pe an. In tarile industrializate, aceasta incidenta scade pana aproape de zero. Letalitatea poate ajunge... Afla mai multe


Hepatita A
Ce este Hepatita A? Hepatita A face parte din totalitatea virusilor hepatici, insa nedeterminand o cronicizare asupra ficatului. Virusul hepatitei A, din familia Picornaviridae, este prezent in toate tarile cu un nivel de igiena scazut sau mediu, indiferent de pozitionarea tarii pe glob. Cele mai multe inflamatii ale ficatului sunt datorate acestui virus, care de... Afla mai multe


Hepatita B
Ce este Hepatita B? Hepatita B este o infectie virala a ficatului, potential mortala, ce poate fi la baza unor boli acute sau cronice, reprezentand astfel o problema majora de santate publica. VIrusul se transmite prin contact cu sangele sau alte lichide corporale ale unei persoane infectate. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin... Afla mai multe


Leishmanioza viscerala
Ce este Leishmanioza viscerala? Este o boala des intalnita in tarile calde si sarace, fiind prezenta sub forma unei parazitoze, la care parazitul de aceasta data (fata de leishmanioza cutanata) se afla la nivelul viscerelor (organelor interne). Flebotomul (insecta), este de talie inferioara celei ale unei muste, cu o piscatura dureroasa si care nu lasa... Afla mai multe


Leptospiroza
Ce este Leptospiroza? Leptospiroza sau mai degraba zis leptospirozele sunt un ansamblu de boli infectioase acute ce reprezinta fata indoiala cele mai raspandite zoonoze din lume. Transmisibilitatea la calator este in general mult subestimata, dar este destul  de importanta in realitate. Boala se manifesta prin febra, dureri de cap, dureri musculare si poate fi potential... Afla mai multe


Rabia
Ce este Rabia? Rabia este o boala infectioasa, virala, provocata de virusul rabic si este transmisa omului cel mai frecvent prin muscatura de caine, in 90-95% din cazuri. Muscaturile de pisica, vulpe, maimuta, raton, soarece pot fi suspecte a fi purtatoare de virus rabic. Virusul se transmite prin saliva infectata a acestor animale. Boala mai... Afla mai multe


Criminalitate

Uneori sunt trase proiectile din Siria în Turcia. Ca urmare a unor lupte grele în nordul Siriei, a existat un aflux masiv de refugiați în sudul Turciei , în ultimii 3 ani.

O restricţie militară temporară a fost impusă pentru zona muntelui Ararat. Nu se permite sub nicio formă intrarea în zona, și nici urcarea pe munte. Alte zone militare restricționate temporare au fost stabilite în provinciile de est.

Cetăţenii străini, în special turiştii, pot fi victime ale furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini în zonele aglomerate.

Paşapoarte au fost furate de la vile închiriate, chiar și atunci când acestea au fost ținute în condiții de siguranță în vila. Aceasta este o problemă deosebită în Didim, Kas, Kalkan și zonele Fethiye/Hisaronu/Ovacik.

Foarte rar, alcoolul contrafăcut a fost responsabil de moartea unor turiști.

Terorism

Există o amenințare ridicată de terorism.

Atacurile pot generalizate și pot afecta locurile frecventate de străini. Un număr de grupări teroriste sunt active în Turcia. În anul 2015 a existat o creștere a PKK (separatistă kurdă), cu activități teroriste în sud- estul Turciei. Au existat o serie de atacuri ale altor grupuri, inclusiv atacuri sinucigașe de către Daesh (denumite anterior ISIL), atacuri ale DHKP (C) și ale grupării separatiste kurdă TAK în orașe, inclusiv Ankara și Istanbul.

E o prezență teroristă importantă în sud-estul țării, inclusiv în Van, Bitlis, Bingol, Elazig, Mus, Batman, Erzincan, Diyarbakir și provinciile Agri.

Metodele de atac au inclus atacuri armate, atentate sinucigașe, bombe plasate în mașini, atacuri cu rachete și dispozitive explozive improvizate lăsate în containere de gunoi, zonele aglomerate și în transportul public.

Grupările teroriste care operează în Siria, folosesc in mod curent răpirea ca tactică, sunt prezente în zonele de frontieră siriene și sunt capabile de a conduce răpiri de peste graniță.

Calatorii locale

Evită călătoriile în provinciile estice în special în Diyarbakir și Tunceli. Începând cu luna iulie 2015 a fost o perioadă intensă de atacuri PKK asupra forțelor de securitate turcești și vehiculele lor. Civilii au fost afectaţi.

Traficul rutier

Codul circulaţiei rutiere şi semnalizarea rutieră în Turcia sunt conforme cu reglementările internaţionale

Ai grijă când călătoreşti pe cale rutieră pe toată Turcia, mai ales pe timp de noapte. Mergi încet spre blocajele rutiere și urmează instrucțiunile personalului de securitate.

Nu conduce sub influenţa alcoolului. Poliţia îţi va confisca imediat permisul timp de 6 luni.

Conform Acordului internaţional Interbus, la care au aderat si România si Turcia, în cazul în care conduceţi un microbuz cu peste 9 locuri (inclusiv şoferul) care nu face curse regulate, ci in mod ocazional, este necesar să aveţi o licenţă Interbus.

Legi si obiceiuri locale

Fumatul este interzis în transportul public și în toate locurile de muncă închise și în locuri publice. Fumatul este restricționat în unele zone în aer liber, în cazul în care sunt ținute evenimente culturale, artistice, sportive sau activități de divertisment.

Turcia are legi stricte împotriva utilizării, deținerii sau traficului de droguri ilegale. În cazul în care eşti condamnat pentru oricare dintre aceste infracțiuni, poţi primi o amendă grea sau o pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 24 de ani. Posesia, vânzarea și exportul de antichități este împotriva legii.

Homosexualitatea este legală în Turcia. Cu toate acestea, multe părți din Turcia sunt social conservatoare și afișarea publică a afecțiunii poate duce la situaţii nedorite.

Este o încălcare a legii insulta națiunii turce sau a steagului național, sau ruperea bancnotelor.

Nu face fotografii lângă instituţii militare sau oficiale. Cere permisiunea înainte de fotografierea oamenilor.

Să te îmbraci modest, dacă vizitezi o moschee sau un altar religios.

În caz de necesitate, pot fi apelate următoarele numere de urgenţă locale:

 • 112 – Numărul general de urgenţă;
 • 155 – Poliţia;
 • 154 – Poliţia rutieră;
 • 110 – Pompierii;
 • 118 – Informaţii telefonice;
 • 156 – Jandarmeria;
 • 184 – Informaţii servicii de sănătate;
 • 157 – Situaţii dificile (răpiri de persoane, trafic de fiinţe umane).

Nu te urca în maşina unor străini. Găseşte un taxi galben înregistrat și notează numărul de înregistrare înainte de a urca.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU