Tunisia Steag Republica Tunisia

Nume Oficial: Republica Tunisia Regiune: Africa Capitala: Tunis Orase Importante: Sfax, Sousse, Bizerta Moneda: Dinar tunisian [TND] Suprafata: 163,61 km² Populatie: 10,982,754 locuitori Limbi Vorbite: Araba Religie: Musulman
Pentru navigare, apasa pe butoanele de mai jos

Terorism

Exista o amenintare ridicata de terorism in Tunisia. Detalii in sectiunea Siguranta.

Infractionalitate

Una din principalele probleme de aici este infractionalitatea ce ia mai multe forme. Am scris pe larg despre asta in sectiunea Siguranta.

Lege

Posesia celor mai mici cantitati de droguri te pot duce direct in inchisoare. Sunt de altfel pedepsite si acte precum homosexualitatea, dar si relatiile sexuale in afara casatoriei. In sectiunea Lege am vorbit despre toate acestea.

Traficul rutier

Traficul rutier este dezorganizat si la felul de condus al localnicilor. Uneori iti poate pune probleme. Detalii in sectiunea Siguranta.

Sanatate

In general conditiile sanitare sunt corecte si nu sunt ridicate probleme medicale aparte.

Numarul de telefon pentru ambulanta in Tunisia este 109. Serviciile medicale sunt limitate.

NU exista risc de Malarie sau Febra Galbena.

Atentie la fructele si legumele pe care le vei manca, in general incearca sa le prepari termic.

Diareea calatorului iti poate pune probleme insa este mai rar intalnita decat in alte destinatii.

 

Vaccinari indicate pentru calatoria in Tunisia:

– Este indicata vaccinarea impotriva Difteriei, Tetanosului, Polimielitei, Tusei convulsive, Hepatitei A si B.

– Pentru o calatorie ce dureaza mai mult este preferabil ca o vaccinare impotriva Tifosului dar si Rabiei sa fie practicata.

Daca pentru a ajunge in aceasta tara ai tranzitat alte state unde Febra Galbena este prezenta este preferabila o vaccinare impotriva acesteia.


Potentiale Afectiuni

Amibiaza
Ce este amibiaza? Este o infestare cu un parazit numit Entamoeba histolitica si se intalneste des in regiunile tropicale sarace, lipsite de masuri de igiena de baza (lipsa canalizarii si apei potabile). In astfel de regiuni, folosirea dejectiilor umane ca si ingrasamant natural este des practicata. Calatorii sunt adesea atinsi de aceasta boala datorita lipsei... Afla mai multe


Febra tifoida
Febra tifoida   Ce este febra tifoida? Febra tifoida este o boala infectioasa, avand ca si bacterie responsabila Salmonella typhi, boala cu transmisie oro-fecala prin apele si mancarea contaminate. Incidenta mondiala este de 100-1000 de cazuri la 100.000 de locuitori pe an. In tarile industrializate, aceasta incidenta scade pana aproape de zero. Letalitatea poate ajunge... Afla mai multe


Giardiaza (Lambliaza)
Ce este Giardiaza? Giardiaza sau lambliaza, este o boala cu transmitere oro-fecala, fara indoiala cea mai raspandita parazitoza intestinala din intreaga lume. Este provocata de protozoarele Giardia intestinalis ( sau Giardia lamblia), constituind una din importantele cauze de diaree ale calatorului.   Cum putem fi contaminati? Putem fi contaminati prin intermediul protozoarelor de 10-20 um,... Afla mai multe


Hepatita A
Ce este Hepatita A? Hepatita A face parte din totalitatea virusilor hepatici, insa nedeterminand o cronicizare asupra ficatului. Virusul hepatitei A, din familia Picornaviridae, este prezent in toate tarile cu un nivel de igiena scazut sau mediu, indiferent de pozitionarea tarii pe glob. Cele mai multe inflamatii ale ficatului sunt datorate acestui virus, care de... Afla mai multe


Hepatita B
Ce este Hepatita B? Hepatita B este o infectie virala a ficatului, potential mortala, ce poate fi la baza unor boli acute sau cronice, reprezentand astfel o problema majora de santate publica. VIrusul se transmite prin contact cu sangele sau alte lichide corporale ale unei persoane infectate. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin... Afla mai multe


Hepatita E
Ce este Hepatita E? Hepatita E este o infectie a ficatului de tip acut, cauzata de virusul VHE tip ARN. Virusul se raspandeste prin alimentele contaminate si prin apa, putand fi dezactivat prin fierberea acestora la cel putin 56 de grade tip de 30 de minute sau la cel putin 70 de grade timp de... Afla mai multe


Holera
Holera este o boala intestinala toxinica, legata de Vibrio cholerae, in urma careia consecintele dezechilibrului hidroelectrolitic si toxinic pot conduce la moarte. Este frecventa in tarile in care infrastructura sanitara este inexistenta. Epidemiologie - Risc estimat pentru calatorul exotic de mai putin de 1 la 1 milion. - Holera este momentan endemo-epidemica in Asia, Africa... Afla mai multe


Leishmanioza cutanata
Ce este Leishmanioza cutanata? Leishmanioza cutanata este o afectiune cutanata ce poate atinge orice calator in zonele atinse de aceasta, acest lucru aparand din ce in ce mai des. Aceasta boala are un rezervor canin, devenind mult mai favorabila intr-un climat cald, permitand proliferarea vectorului. Este o infectie cutanata provocata de un parazit unicelular fiind... Afla mai multe


Leishmanioza viscerala
Ce este Leishmanioza viscerala? Este o boala des intalnita in tarile calde si sarace, fiind prezenta sub forma unei parazitoze, la care parazitul de aceasta data (fata de leishmanioza cutanata) se afla la nivelul viscerelor (organelor interne). Flebotomul (insecta), este de talie inferioara celei ale unei muste, cu o piscatura dureroasa si care nu lasa... Afla mai multe


Rabia
Ce este Rabia? Rabia este o boala infectioasa, virala, provocata de virusul rabic si este transmisa omului cel mai frecvent prin muscatura de caine, in 90-95% din cazuri. Muscaturile de pisica, vulpe, maimuta, raton, soarece pot fi suspecte a fi purtatoare de virus rabic. Virusul se transmite prin saliva infectata a acestor animale. Boala mai... Afla mai multe


Criminalitate

În prezent este instituită starea de urgenţă pe întreg teritoriul Tunisiei. Au loc frecvent manifestații de protest în marile orașe ale țării. Există posibilitatea introducerii unor restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în diferite localităţi, inclusiv în capitală.

Incidente de tâlhărie, furtul de genți și furturi mărunte sunt prezente. Ia măsuri de precauție pentru tine și protejează-ți lucrurile.

Atacurile personale sunt rare, dar pot să apară. Hărțuirea femeilor străine pare să fie în creștere.

Pot să apară manifestații economice, politice sau religioase. Cele mai multe proteste sunt pașnice, dar unele au perturbat traficul sau au devenit violente.

Terorism

Există o amenințare ridicată de terorism, inclusiv prin răpire. Atacurile teroriste au crescut în Tunisia începând cu 2013.

La începutul lunii martie 2016, forțele de securitate au respins atacurile teroriștilor în Ben Guerdane, aproape de granița cu Libia. Peste 60 de decese au rezultat, majoritatea fiind teroriști. Membrii forțelor de securitate și civili au fost uciși, de asemenea.

Măsurile de securitate sunt sporite la granița cu Libia și Algeria, datorită activității teroriste transfrontaliere. Punctele de trecere a frontierei sunt uneori închise fără preaviz.

Traficul rutier si feroviar

Standardele de conducere sunt haotice. Nu se respectă benzile și de multe ori apar confuzii cu privire la sensul de mers, în special la sensurile giratorii. Există puține treceri pentru pietoni și semafoare sunt uneori ignorate. Ai grijă când conduci în orașe pentru ca pietonii tind să meargă pe carosabil. Ai grijă la traversarea drumurilor, pe jos, chiar și în cazul în care există un semnal care îți permite să faci acest lucru.

Drumurile sunt, în general, rezonabile.

Transportul feroviar este sigur, cu toate că standardele de siguranță tind să fie mai mici decât cele din vestul Europei. Există un risc de infracțiuni minore în trenuri.

Legi si obiceiuri locale

În stațiunile de vacanță de pe coastă codul vestimentar este asemanator ca în orice oraș european sau zonă turistică, deși practicarea topless-ului poate ofensa. Dacă vizitezi principalele orașe, situri religioase sau zone îndepărtate ale Tunisiei, ar trebui să te îmbraci mai modest.

Posesia, utilizarea și traficul de droguri sunt infracțiuni grave. Posesia chiar și a unei cantități mici de droguri ” ușoare” ar putea duce la o închisoare.

Homosexualitatea este o infracțiune în Tunisia și relațiile sexuale în afara căsătoriei sunt pedepsite prin lege.

Transporta un act de identitate cu fotografie în orice moment (de exemplu, o copie a pașaportului) și să fii pregătit pentru a arăta oficialilor de securitate.

Evită să faci orice fotografii în apropierea site-uri politice sau militare.

Este posibil să întâlnești controale militare sau de securitate ale poliției. Dacă se întâmplă acest lucru, să conduci încet și să fii pregătit să prezinți actul de identitate.

În cazul unor incidente grave, care necesită intervenţia imediată a autorităţilor tunisiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • Poliţie 197
  • Pompieri 198
  • SOS Remorcare (71) 801-211; (71) 840-840
  • Urgenţe medicale (71) 569-600
  • SOS Ambulanta (71) 752-555; (71) 599-900; (71) 233-907

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU