Serbia Steag Republica Serbia

Nume Oficial: Republica Serbia Regiune: Europa Capitala: Belgrad Orase Importante: Novi Sad, Pristina, Kragujevac Moneda: Dinar sârb [ RSD] Suprafata: 88,361 km² Populatie: 7,146,759 locuitori Limbi Vorbite: Sarba Religie: Ortodox, Romano-Catolic, Musulman
Pentru navigare, apasa pe butoanele de mai jos

Infractionalitate

Infractionalitatea este mai ridicata in partea de sud a tarii. Citeste detalii in sectiunea Securitate.

Traficul rutier

Reteaua rutiera si calitatea acesteia este destul de scazuta. Detalii in sectiunea Securitate.

Encefalita de capusa

Pentru sejururile mai lungi, mai ales in zone rurale, nu uita de prezenta capuselor. Detalii in sectiunea Sanatate.

  1. Numarul de telefon pentru ambulanta in Serbia este 94 sau 011-94.
  2. Clinici sau spitale in Serbia:

– Military Medical Academy (Vojno Medicinska Akademija) (Centar Za Dijalizu Crnotravska 17, 11000 Belgrade; departament de urgenta tel. 266-2516; centru de urgente tel. 266-2755 ext 31157 or 31532) si Centrul de Urgenta (Pasterova 2, 11000 Belgrade; tel. 361-8444).

– Bel Medic (trei locatii: Bel Medic General Hospital, Koste Jovanovica 87; tel. 309-1000, mobil 381 (0)65 309 1000;

– Bel Medic Outpatient Clinic; Viktora Igoa 1, tel. 306-5888, 306-6999, mobil 381 (0)63 206 602;

– Bel Medic General Practice, Vladimira Popovica 10, tel. 309-1000, mobil 381 (0)65 309 1000; website www.belmedic.com).

– BeoKlinika (Vojvode Stepe 323; tel. 3970-666, 3970-999).

– Anlave Clinic (Majora Branka Vukosavljevica 114, Novi Beograd, Bezanijska kosa; tel. 2271-944; 3175-929).

– Klinika Petkovic (Maglajska 19; tel. 667-078; 2662-777).

 

– Nu au fost semnalate cazuri de Malarie sau Febra Galbena.

– Atentie la Encefalita de capusa daca ramai pentru o perioada mai indelungata pe teritoriul acestei tari.

 

Vaccinuri indicate pentru calatoria in Serbia:

– Difterie – Tetatnos – Poliomielita, Hepatita B si Tuse convulsiva.

– De preferinta datorita specificatiilor tarii: Hepatita A si Tifos.

– Vaccin antirabic eventual in caz de sejur prelungit.


Potentiale Afectiuni

Encefalita de capusa
Ce este encefalita de capusa? Encefalita de capusa este o problema de sanatate publica in toata regiunea europeeana si asiatica, cauzata de encefalita virala datorata arbovirusului, flavivirus ce are un puternic tropism cerebral.   Cum putem fi contaminati? Boala este transmisa prin intepatura capuselor infectate, de tipul Ixodes. O transmisie posibila de asemenea este prin... Afla mai multe


Hepatita A
Ce este Hepatita A? Hepatita A face parte din totalitatea virusilor hepatici, insa nedeterminand o cronicizare asupra ficatului. Virusul hepatitei A, din familia Picornaviridae, este prezent in toate tarile cu un nivel de igiena scazut sau mediu, indiferent de pozitionarea tarii pe glob. Cele mai multe inflamatii ale ficatului sunt datorate acestui virus, care de... Afla mai multe


Hepatita B
Ce este Hepatita B? Hepatita B este o infectie virala a ficatului, potential mortala, ce poate fi la baza unor boli acute sau cronice, reprezentand astfel o problema majora de santate publica. VIrusul se transmite prin contact cu sangele sau alte lichide corporale ale unei persoane infectate. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin... Afla mai multe


Criminalitate

Serbia este o ţară cu un nivel relativ redus de criminalitate.
Regiunea de sud a Serbiei poate fi considerată zonă de risc pentru străini.

Transport local

Există încă pericol de mine reziduale și alte muniții neexplodate rămase în urma conflictului din 1999 dintre Kosovo și Serbia. Cele mai multe dintre zonele afectate sunt în regiunile muntoase la nord și la est de Kosovo. Ai grijă deosebită în zone și urmărește drumurile marcate.

Traficul rutier

Dacă aduci un vehicul în Serbia, trebuie să ai actele de înmatriculare ale vehiculului, actele de proprietate și o poliță de asigurare valabilă pe plan local.
Multe firme de închirieri auto din Serbia nu vor permite ca vehiculele lor să fie conduse în Kosovo, Albania sau Bulgaria, din cauza îngrijorărilor legate de situația de securitate.
Standardul general al drumurilor din Serbia este scăzut. Drumurile sunt mai proaste în zonele rurale, mai ales după vreme rea. Un drum deosebit de periculos este magistrala Ibarska (care leagă Belgrad, prin Čačak și Uzice de Muntenegru).
O mare parte din transportul public este vechi și supra-aglomerat, deși au existat îmbunătățiri în marile orașe.
Transportul feroviar
Trenurile pot fi lente, mai ales în timpul iernii, când există întârzieri lungi. La trenurile de noapte, vagonul de dormit poate fi blocat. Fiecare vagon are un însoțitor. Poliția locală efectuează verificări ale identității la bordul trenurilor din Serbia. Hoții operează și în trenuri, așadar să ai grijă de documente și alte obiecte de valoare.

 

Legi si obiceiuri locale

Posesia sau traficul de droguri atrage sancțiuni stricte și de obicei, o pedeapsă cu închisoarea de lungă durată.
Nu există legi împotriva activității homosexuale. Cuplurile de același sex sunt tolerate, dar afișarea publică a afecțiunii nu este recomandată.
Fotografierea instalațiilor militare / de poliție, a personalului sau a vehiculelor de oriunde din Serbia ar putea duce la dificultăți cu autoritățile.

 

Moneda oficiala a Serbiei este dinarul. Cardurile de credit sunt acceptate în cele mai multe hoteluri si magazine si aproape toate ATM-urile accepta carduri bancare internaționale.
În caz de incident grav, care necesită intervenţia imediată a autorităţilor locale, pot fi apelate următoarele numere de urgenţă:
Poliţia: 92
Pompierii: 93
Ambulanţa: 94
SOS trafic persoane: 347 817
SOS victime discriminare: 635 813
Violenţa în familie: 785 573; 769 466
Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, lasă documentele personale la hotel şi păstrează numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU