Polonia Steag Republica Poloneza

Nume Oficial: Republica Poloneza Regiune: Europa Capitala: Warsaw Orase Importante: Lódz, Kraków Moneda: Zlot polonez [ PLN] Suprafata: 312,679 km² Populatie: 38.485.779 locuitori Limbi Vorbite: Poloneza Religie: Romano-Catolic
Pentru navigare, apasa pe butoanele de mai jos

Infractionalitate

Rata infractionalitatii este relativ crescuta in locurile aglomerate din marile orase sau gari. Am detaliat acest subiect in sectiunea Securitate.

Substante halucinogene

Consumul de alcool sau droguri in locuri publice sunt grav pedepsite. Detalii in sectiunea Lege.

  1. Pentru ambulanta in Polonia sunati la 999 sau la:

– Falck: 200-0100.

– LuxMed: 0 801 80 08 08 sau (22) 33 22 888.

– Medicover: 96-77.

  1. Clinici sau spitale in Polonia:

– Lux Med Ltd. (clinici in Warsaw, Lodz, Gdansk, Katowice, Cracow, Poznan, si Wroclaw; website – www.luxmed.pl pentru a avea adresa exacta. Asistenta in caz de urgenta 24/24h).

– LIM Medical Centre (clinici in Warsaw, Cracow, Poznan, Wroclaw; asistenta 24/24h).

– Damian Medical Centre (strada Walbrzyska numarul 46, Warsaw; tel. 022 847 33 13, 853 16 44, 566-22-22; 022 319 06 06; website: www.damian.pl)

– Medicover (telefon urgente 24/24h. 96 77; clinici in Warsaw, Cracow, Poznan, Wroclaw, Gdansk, Katowice, Gdynia, Lodz, si Szczecin; website – www.medicover.com pentru adrese si numere de telefon).

– Falck (clinici in Warsaw, Gdansk, Katowice, Cracow, Poznan, Lodz, si Szczecin; site www.falck.pl).

 

– Nu au fost semnalate cazuri de Malarie sau Febra Galbena.

– Atentie la Encefalita de capusa daca ramai pentru o perioada mai indelungata pe teritoriul acestei tari.

 

Vaccinuri indicate pentru calatoria in Polonia:

– Difterie – Tetanos – Poliomielta, Hepatita B si Tuse convulsiva.

– De preferinta datorita specificatiilor tarii: Hepatita A si Tifos.

– Vaccin antirabic eventual in caz de sejur prelungit.


Potentiale Afectiuni

Encefalita de capusa
Ce este encefalita de capusa? Encefalita de capusa este o problema de sanatate publica in toata regiunea europeeana si asiatica, cauzata de encefalita virala datorata arbovirusului, flavivirus ce are un puternic tropism cerebral.   Cum putem fi contaminati? Boala este transmisa prin intepatura capuselor infectate, de tipul Ixodes. O transmisie posibila de asemenea este prin... Afla mai multe


Hepatita A
Ce este Hepatita A? Hepatita A face parte din totalitatea virusilor hepatici, insa nedeterminand o cronicizare asupra ficatului. Virusul hepatitei A, din familia Picornaviridae, este prezent in toate tarile cu un nivel de igiena scazut sau mediu, indiferent de pozitionarea tarii pe glob. Cele mai multe inflamatii ale ficatului sunt datorate acestui virus, care de... Afla mai multe


Hepatita B
Ce este Hepatita B? Hepatita B este o infectie virala a ficatului, potential mortala, ce poate fi la baza unor boli acute sau cronice, reprezentand astfel o problema majora de santate publica. VIrusul se transmite prin contact cu sangele sau alte lichide corporale ale unei persoane infectate. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin... Afla mai multe


Rabia
Ce este Rabia? Rabia este o boala infectioasa, virala, provocata de virusul rabic si este transmisa omului cel mai frecvent prin muscatura de caine, in 90-95% din cazuri. Muscaturile de pisica, vulpe, maimuta, raton, soarece pot fi suspecte a fi purtatoare de virus rabic. Virusul se transmite prin saliva infectata a acestor animale. Boala mai... Afla mai multe


Infractionalitate

In general, calatoriile in Polonia se desfasoara fara probleme, dar va trebui sa ramai mereu atent si vigilent deoarece exista uneori riscul de a fi victima unui furt de buzunare, neuitand ca strainii/turistii sunt tintele preferate. Fereste sa iti expui obiectele de valoare si sumele de bani, in special in zonele aglomerate unde hotii de buzunare opereaza.

Un risc important de furturi/jafuri este in garile de tren din principalele orase ale tarii, dar si in trenuri, cu precadere in cele de noapte. Cel mai expus riscurilor esti atunci cand urci si cobori din tren.

Ai grija la taxiurile ce nu sunt inregistrate sub egida unor companii de taxi oficiale ale orasului. In general cer sume de bani in plus.

Ai grija cu cine te imprietenesti si daca esti invitat sa primesti mancare sau bautura gratis, deoarece in acestea pot fi puse substante halucinogene pentru ca mai apoi sa poti fi atacat/furat de raufacatori.

 

Traficul rutier

Nu conduce sub influenta alcoolului deoarece aceasta „beneficiaza” de o amenda importanta.

In Polonia se inregistreaza una din cele mai mari rate de deces in urma accidentelor rutiere.

Trebuie sa ai asupra ta actul de identitate, permisul de conducere si actele masinii atunci cand vei fi oprit pentru un control al politiei.

Portul centurii de siguranta este obligatoriu atat pentru scaunele din fata, cat si pentru cele din spate.

Este interzis sa foloseste telefonul mobil la volan.

 

Terorism

Amenintarea terorista este scazuta, insa ramai vigilent avand in vedere situatia internationala.

Nu este admis sa consumi bauturi alcoolice in locurile publice, iar daca faci acest lucru esti pasibil de amenda. Daca esti gasit in stare de ebrietate in locurile publice poti fi trimis intr-o clinica pentru a iti reveni „la normal” inainte de a fi lasat din nou pe strazi. Bineinteles, va trebui sa platesti pentru „sejurul” tau in aceasta clinica.

Condusul unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice sau drogurilor este grav pedepsit, uneori aplicandu-se pedeapsa cu inchisorea pana la 2 ani.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU