Kyrgyzstan Steag Republica Kyrgyzstan

Nume Oficial: Republica Kyrgyzstan Regiune: Asia Centrala Capitala: Bishkek Orase Importante: Bishkek Moneda: Som kirgiz [KGS] Suprafata: 198 km² Populatie: 5,915,300 locuitori Limbi Vorbite: Rusa Religie: Musulman
Pentru navigare, apasa pe butoanele de mai jos

Maladii

Malaria, Holera si Bruceloza sunt doar cateva din bolile de aici. Am scris pe larg despre acestea in categoria Sanatate.

Dezastre naturale

Cutremurele si avalansele sunt frecvente aici. Am lasat mai multe astfel de sfaturi in sectiunea special dedicata.

Terorism

Riscul de atac terorist este ridicat. Detalii in sectiunea Siguranta.

Calatorii locale

Ai grija cand te deplasezi in interiorul tarii, deoarece anumite regiuni pot fi periculoase. Detalii in sectiunea Siguranta.

Legi locale

Posesia si traficul de droguri, alaturi de homosexualitate sunt interzise. Mai multe astfel de legi, sunt detaliate in sectiunea Lege.

  1. Numarul de telefon pentru ambulanta in Kyrgyzstan este 103 sau 151.
  2. Clinici sau spitale in Kyrgyzstan:

– Clinica Medical Associates (Hyatt Regency Bishkek, 191 Sovetskaya, tel. 680262, 985745).

– Centrul Medical Germano-Kyrgyz (94/1 strada Akhunbaev, Institutul de Oncologie, Bishkek; tel. (312) 512197, 511797).

– VIP Clinic (110 strada Kievskaya, Bishkek, 720001, Sagymbaev Marat Akimovich, tel: 996-312-663549 sau 21-69-37 or 66-19-01).

  1. Farmacii in Kyrgyzstan:

– Prestige (95a strada Kievskaia; tel. 621-462).

– Neman (139 strada Moskovskaia intersectie cu strada T. Moldo; tel. 622-937; sau strada Manas intersectie cu strada Bokonbaeva; tel. 216-792).

– Farmacia Centrala (340 strada Frunze; tel. 681-005).

 

Riscul de Malarie prin P.vivax este extrem de redus dar totusi prezent.

Ia-ti cateva precautii alimentare si de igiena pentru a evita contractarea anumitor boli precum Holera sau Bruceloza.

Trateaza apa de la robinet inainte de a o bea si evita contactul cu apa „dulce”, deoarece exista un risc de Leptospiroza.

Protejeaza-te impotriva capuselor, aici existand pericolul de a contracta Encefalita de capusa.

Evita cainii (si mai ales sa fii muscta de acestia) deoarece Rabia inca este prezenta aici.

 

Vaccinari indicate pentru calatoria in Kyrgyzstan:

– Universale: Tetanos – Difterie – Poliomielita – Tuse convulsiva si Hepatita B.

– Specifice tarii: Hepatita A si Febra Tifoida.

– Eventuale: Encefalita de capusa.

 


Potentiale Afectiuni

Bruceloza
Ce este bruceloza? Izolata pentru prima data de catre medicul militar David Bruce in 1887, bruceloza este o bacterie tip Gram negativ comuna atat omului cat si animalelor. Poate infecta caprele si oile sub forma "febrei de Malta" cat si vitele sub forma "Morbus Bang".   Cum putem fi contaminati? Altadata cunoscuta ca o boala... Afla mai multe


Difteria
Ce este difteria? Difteria este o boala cu caracter infectios si contagios datorata Corynebacterium diphtheriae si se prezinta sub forma unei angine cu formare de membrane false la intrarea cailor respiratorii. Avand un timp de incubare intre 2 si 5 zile, boala poate provoca asfixierea persoanei contaminate datorita localizarii acesteia la nivelul laringelui. Letalitatea bolii... Afla mai multe


Encefalita de capusa
Ce este encefalita de capusa? Encefalita de capusa este o problema de sanatate publica in toata regiunea europeeana si asiatica, cauzata de encefalita virala datorata arbovirusului, flavivirus ce are un puternic tropism cerebral.   Cum putem fi contaminati? Boala este transmisa prin intepatura capuselor infectate, de tipul Ixodes. O transmisie posibila de asemenea este prin... Afla mai multe


Febra tifoida
Febra tifoida   Ce este febra tifoida? Febra tifoida este o boala infectioasa, avand ca si bacterie responsabila Salmonella typhi, boala cu transmisie oro-fecala prin apele si mancarea contaminate. Incidenta mondiala este de 100-1000 de cazuri la 100.000 de locuitori pe an. In tarile industrializate, aceasta incidenta scade pana aproape de zero. Letalitatea poate ajunge... Afla mai multe


Hepatita A
Ce este Hepatita A? Hepatita A face parte din totalitatea virusilor hepatici, insa nedeterminand o cronicizare asupra ficatului. Virusul hepatitei A, din familia Picornaviridae, este prezent in toate tarile cu un nivel de igiena scazut sau mediu, indiferent de pozitionarea tarii pe glob. Cele mai multe inflamatii ale ficatului sunt datorate acestui virus, care de... Afla mai multe


Hepatita B
Ce este Hepatita B? Hepatita B este o infectie virala a ficatului, potential mortala, ce poate fi la baza unor boli acute sau cronice, reprezentand astfel o problema majora de santate publica. VIrusul se transmite prin contact cu sangele sau alte lichide corporale ale unei persoane infectate. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin... Afla mai multe


Holera
Holera este o boala intestinala toxinica, legata de Vibrio cholerae, in urma careia consecintele dezechilibrului hidroelectrolitic si toxinic pot conduce la moarte. Este frecventa in tarile in care infrastructura sanitara este inexistenta. Epidemiologie - Risc estimat pentru calatorul exotic de mai putin de 1 la 1 milion. - Holera este momentan endemo-epidemica in Asia, Africa... Afla mai multe


Leptospiroza
Ce este Leptospiroza? Leptospiroza sau mai degraba zis leptospirozele sunt un ansamblu de boli infectioase acute ce reprezinta fata indoiala cele mai raspandite zoonoze din lume. Transmisibilitatea la calator este in general mult subestimata, dar este destul  de importanta in realitate. Boala se manifesta prin febra, dureri de cap, dureri musculare si poate fi potential... Afla mai multe


Malaria
Ce este Malaria? Malaria, mai poarta si numele de paludism, si este o boala infectioasa grava, uneori mortala, cauzata de paraziti paludeeni (Plasmodium) ce penetreaza in organism in urma unei intepaturi de tantar. Acesti paraziti se reproduc mai intai in ficat si apoi in globulele rosii. Persoanele ce sufera de malarie acuza simptome de tip... Afla mai multe


Rabia
Ce este Rabia? Rabia este o boala infectioasa, virala, provocata de virusul rabic si este transmisa omului cel mai frecvent prin muscatura de caine, in 90-95% din cazuri. Muscaturile de pisica, vulpe, maimuta, raton, soarece pot fi suspecte a fi purtatoare de virus rabic. Virusul se transmite prin saliva infectata a acestor animale. Boala mai... Afla mai multe


Situatia politica

Evita demonstratiile pe teme politice si socio-economice ce au loc deseori in Bishkek, dar si in alte parti ale tarii.

 

Infractionalitate

Agresiunile, uneori violente, se intampla destul de des, cu precadere dupa lasarea intunericului, asadar evita sa iesi noaptea pe strazi.

Nu lua dupa tine sume mari de bani sau alte obiecte valoroase ce pot atrage atentia rau-facatorilor. Fii reticent fata de strainii ce doresc sa te ajute sau sunt „prietenosi”. Fii vigilent atunci cand schimbi bani la casele de schimb valutar.

 

Calatoriile locale

Fii atent daca trebuie sa calatoresti spre Osh, Batken si Jalal-Abad, deoarece inca exista anumite tensiuni locale.

In regiune au fost semnalatate de-a lungul ultimilor ani diverse incidente de securitate ba chiar si schimburi de focuri.

Daca doresti sa treci granita, foloseste birourile de vama oficiale si tranzitate in mod uzual, deoarece exista riscuri in zonele necontrolate de pe granita Kyrgyzo-Uzbeka (mine de teren). Verifica dinainte ce posturi vamale sunt deschise.

Probleme au fost semnalate si pe granita dintre Kyrgyzstan si Tadjikistan, cu precadere in apropierea Tajik Vorukh.

Intreruperile de curent sunt evenimente des intalnite.

 

Traficul rutier

Ai dreptul de a conduce un autovehicul in Kyrgyzstan cu permisul international de conducere. Statiile de alimentare cu benzina sunt rare in zonele rurale, iar motorina nu este disponibila de multe ori. Fa plinul ori de cate ori ai ocazia si ia si in plus daca este posibil, mai ales daca calatoresti pe distante mari.

Multe drumuri sunt prost intretinute si prost semnalizate. Drumurile din afara capitalei, sunt de multe ori blocate de zapada, pe perioada iernii.

Nu lua orice taxi de pe strada si apeleaza o companie de taxi recunoscuta, astfel vei putea beneficia si de dispeceri ce vorbesc limba engleza.

Foloseste drumurile principale pentru a te deplasa intre localitati.

Evita sa folosesti autobuzele locale sau microbuzele, deoarece acestea sunt prost intretinute si poti fi luat drept tinta de catre hotii de buzunare.

 

Traficul aerian

Toate liniile aeriene kyrgyze sunt interzise sa opereze zboruri catre UE, deoarece nu indeplinesc conditiile internationale de siguranta.

Compania aeriana indicata pentru deplasarile spre alte state este Air Pegasus.

 

Terorism

Riscul de terorism este ridicat, iar atacurile pot fi neasteptate. Ramai in vigilenta ridicata pe toata durata calatoriei tale.

Legi locale

Majoritatea locuitorilor din Kyrgyzstan sunt de religie musulmana, asadar respecta traditiile locale, cutumele, legile si religia acestora.

Posesia si traficul de droguri este ilegal. Sentintele sunt deseori severe recurgandu-se la pedepse cu inchisoarea. Conditiile din inchisori sunt bazice.

Homosexualitatea este ilegala.

Nu fotografia obiectivele de interes national sau obiectivele militare.

Ia mereu pasaportul cu tine, deoarece poti fi arestat de catre politie daca nu il ai asupra ta.

 

Exista risc mare de cutremure, asadar obisnuieste-te cu procedurile de urgenta.

In munti, pe timpul iernii, exista risc de avalansa, ceea ce duce la blocarea drumurilor.

Fa-ti o asigurare completa de sanatate si de calatorie inainte de a pleca. O vizita la medicul de specialitate sau cel de familie este deasemenea indicata.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU