Irak Steag Republica Irak

Nume Oficial: Republica Irak Regiune: Asia de Sud Capitala: Baghdad Orase Importante: Basra, Mosul Moneda: Dinar irakian [IQD] Suprafata: 438,317 km² Populatie: 27.499.638 locuitori Limbi Vorbite: Araba Religie: Musulman
Pentru navigare, apasa pe butoanele de mai jos

Terorism

Risc maxim de terorism. Detalii in sectiunea Securitate.

Infractiuni

Toate tipurile de infractiuni pot fi intalnite. Detalii in sectiunea Securitate.

Malarie

Risc de malarie tranzitoriu, pe durata anumitor luni ale anului. Detalii in sectiunea Sanatate.

Calatorii

Calatoriile locale, fie rutiere, maritime sau aeriene sunt foarte periculoase si implica riscuri maxime. Detalii in sectiunea Securitate.

1. Clinici sau spitale in Irak:

– Al-Hayat Hospital (strada 52, Karada).

– Al-Rahebat (strada Karada, Karada).

– Karkh Hospital pentru probleme chirurgicale.

2. Farmacii in Irak:

– Al-Shaiklee (strada al-Kindi , in zona Municipalitatii Karkh, tel. 5413811).

– Hunnudi (strada Karada tel. 7190989).

 

Exista un risc destul de limitat de Malarie (datorat P.vivax), existent din lunile mai pana la finalul lui noiembrie in regiunile situate la o altitudine sub 1500 de metri. Din 2009 nu a mai fost semnalat nici un astfel de caz.

Daca calatoria sau tranzitul prin aceasta tara dureaza sub 7 zile, nu este necesara protejarea prin chimioprofilaxie.

In zonele rurale din nord pot fi folosite tratament precum cel cu NIVAQUINE.

 

Vaccinari indicate pentru calatoria in Irak:

– Universale: Tetanos – Difterie – Poliomielita – Tuse convulsiva si Hepatita B.

– Specifice tarii: Hepatita A si Febra Tifoida.

– Eventuale: Meningita cu meningococ, Rabie, Febra Galbena daca sosesti dintr-o tara in care aceasta boala exista.


Potentiale Afectiuni

Febra tifoida
Febra tifoida   Ce este febra tifoida? Febra tifoida este o boala infectioasa, avand ca si bacterie responsabila Salmonella typhi, boala cu transmisie oro-fecala prin apele si mancarea contaminate. Incidenta mondiala este de 100-1000 de cazuri la 100.000 de locuitori pe an. In tarile industrializate, aceasta incidenta scade pana aproape de zero. Letalitatea poate ajunge... Afla mai multe


Hepatita A
Ce este Hepatita A? Hepatita A face parte din totalitatea virusilor hepatici, insa nedeterminand o cronicizare asupra ficatului. Virusul hepatitei A, din familia Picornaviridae, este prezent in toate tarile cu un nivel de igiena scazut sau mediu, indiferent de pozitionarea tarii pe glob. Cele mai multe inflamatii ale ficatului sunt datorate acestui virus, care de... Afla mai multe


Hepatita B
Ce este Hepatita B? Hepatita B este o infectie virala a ficatului, potential mortala, ce poate fi la baza unor boli acute sau cronice, reprezentand astfel o problema majora de santate publica. VIrusul se transmite prin contact cu sangele sau alte lichide corporale ale unei persoane infectate. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin... Afla mai multe


Meningita meningococica sub-sahariana
Ce este Meningita meningococica sub-sahariana? Este o inflamatie a membranelor de protectie ce invelesc creierul si maduva spinarii, ca si oricare alte meningita, insa datorata meningococului din grupul W135 ce ia amploare in fiecare an in Africa sub-sahariana, ducand la vaste epidemii. Letalitatea acesteia poate fi estimata la 50% in absenta unui tratament adecvat rapid.... Afla mai multe


Rabia
Ce este Rabia? Rabia este o boala infectioasa, virala, provocata de virusul rabic si este transmisa omului cel mai frecvent prin muscatura de caine, in 90-95% din cazuri. Muscaturile de pisica, vulpe, maimuta, raton, soarece pot fi suspecte a fi purtatoare de virus rabic. Virusul se transmite prin saliva infectata a acestor animale. Boala mai... Afla mai multe


Calatoriile locale

Toate hotelurile si pensiunile utilizate de catre straini pot fi tinte ale diferitelor atacuri de pe teritoriul irakian.

Daca calatoresti in afara regiunii Kurdistan  este foarte indicat sa iti angajezi o companie privata de securitate pentru a te proteja si transporta pe toata aceasta perioada.

Evista orice demonstratii sau adunari stradale. Pleaca din regiune imediat, daca acestea iau o turnura violenta.

Regiunea Bagdad

De-a lungul calatoriei tale in Bagdad va trebui sa ramai in contact permanent cu compania privata de securitate pe care ai angajat-o si sa urmezi sfaturile acestora. Drumurile ce duc si ies din Bagdad pot fi blocate si aeroporturile inchise sau inaccesibile fara ca populatie sa fie prevenita. Va trebui sa iti verifici si sa iti planifici drumurile dinainte.

Regiunea Kurdistan

Aceasta regiune este controlata de Guvernul Regiunal Kurd ce prezinta o autonomie sporita in Irak. Aceasta regiune are un grad de siguranta mai ridicat insa regiunile vecine sunt controlate de factiuni teroriste, asadar situatia Kurdistanului se poate deteriora rapid.

 

Granitele

Trecerea granitelor prin punctele de frontiera cu tarile vecine Irakului se pot inchide fara notificari prealabile. Se reporteaza ca anumite puncte de trecere a frontierei intre Irak si Siria sunt detinute de grupari teroriste. Inainte de a calatori aici (daca chiar o vei face), verifica daca punctele de control sunt deschise.

 

Traficul aerian

Sunt considerate sigure/in siguranta aeroporturile din Baghdad, Erbil, Sulaymaniah si Basra, insa nu uita ca in trecut aeroportul din Baghdad a fost tinta a diverse atacuri. Nu pleca din aeroporturile din Baghdad sau Basra fara sa iti iei masuri de securitate sporite.

Anumite zboruri isi pot schimba orarul de zbor, drept urmare poti fi anuntat cu cateva ore inainte.

 

Traficul maritim

Toate vasele maritime prezinta un risc crescut de a fi atacate. Zonele sensibile sunt cele din nordul Golfului Persic, Golful Oman, Marea Arabiei de Nord si Golful Aden.

 

Traficul rutier

Traficul rutier in Irak ramane foarte periculos si bombardamente fatale fie asupra masinilor militare sau civile continua sa se intample. Zone de control false amplasate pe sosele au fost create pentru a putea lansa atacuri. Exista un risc ridicat de furt si jaf din masini.

Foarte des sunt raportate accidente rutiere si majoritatea se soldeaza cu victime.

 

Terorism

Terorismul este la cote maxime aici, deci aceste teritorii sunt de evitat!

Irakul este o tara islamica, asadar si legile locale o reflecta. Trebuie sa respecti traditiile locale, cutumele, legile si religia de fiecare data si cu precadere pe durata lunii Ramadanului.

 

Evita aceasta calatorie cat poti, insa daca chiar esti nevoit sa ajungi aici, citeste toate celelalte sectiuni si cere informatii suplimentare la Ministerul Afacerilor Externe si la Ambasada.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU