Ecuador Steag Republica Ecuador

Nume Oficial: Republica Ecuador Regiune: America de Sud Capitala: Quito Orase Importante: Guayaquil, Cuenca, Santo Domingo, Machala Moneda: 1 Dolar America = 100 Centi [$] Suprafata: 283560 km² Populatie: 15223680 locuitori Limbi Vorbite: Spaniola, Quechua Religie: Catolicism, Protestantism
Pentru navigare, apasa pe butoanele de mai jos

Malaria si Febra Galbena

Sunt 2 boli majore de care trebuie sa te feresti in calatoria ta in Ecuador. Detalii in sectiunea Sanatate.

Calatoriile locale

Incearca sa eviti calatoriile locale daca acestea nu sunt necesare. Detalii in sectiunea Securitate.

Halucinogene locale

Sunt practicate de destui turisti, "incantati" de astfel de substante. Ai cateva sfaturi in legatura cu acestea pe pagina Securitate.

Infractionalitate

Trebuie sa fii atent pe toata durata calatoriei tale la astfel de probleme de infractionalitate. Am scris pe larg despre toate acestea in sectiunea Securitate.

Substante stupefiante

Uzul si traficul substantelor stupefiante este strict interzis. Detalii in sectiunea Lege.

1. Numarul de telefon pentru ambulanta in Ecuador la Quito pentru ADAMI este 2265-020 sau 2269-247 sau pentru UTIM este 2553-415 or 2562-608. Puteti suna si la Hospital Metropolitano pentru serviciul de ambulanta la 2265-020, 2269-030, Ext. 2110, 2193, 2119.

2. Clinici sau spitale in Ecuador:

–  Spitalul Metropolitano (Av. Mariana de Jesus; tel. 2261-520, 2269-030; website www.hospitalmetropolitano.org).

– Spitalul Voz Andes (Villalengua 278; tel. 2252-142, 2241-540).

3. Farmacii in Ecuador:

– Alemana (Av. 10 de Agosto 1893 and Carrion; tel. 2228-160; si Garci­a Moreno 717 si Boli­var; tel. 2211-706);

– WAYS (Av. De Los Shyris 152 intre strada Eloy Alfaro si Bulevardul 6 de Diciembre; tel. 2562-312);

– Americana (Av. 12 de Octubre 604; tel. 2528-425).

 

Ecuador este una din cele mai sigure tari din America de Sud.

Riscul de contractare a Malariei este crescut, in deosebi a P.vivax si P.falciparum, risc prezent pe toata durata anului sub altitudinea de 1500 de metri.

Nu exista insa nici un risc in regiunea inter-andina, Guayaquil si Quito. Nici insulele Galapagos nu au fost atinse de Malarie.

Pentru partea Amazoniana a tarii, protectia impotriva Malariei se face cu medicamente precum MALARONE sau LARIAM sau DOXYPALU.

Pentru restul tarii, nu trebuiesc luate masuri speciale.

Tot pe aceste teritorii, Febra Galbena este prezenta, iar vaccinarea impotriva acesteia este recomandata pentru toti calatorii, incepand cu varsta de 9 luni. Toate regiunile sub altitudinea de 2300 de metri, precum si partea de est a Anzilor sunt atinse de aceasta boala.

 

Vaccinuri indicate pentru calatoria in Ecuador:

1. Obligatorii: – Febra Galbena.

2. Universale: Difterie – Tetanos – Poliomielita – Tuse convulsiva si Hepatita B.

3. Specifice tarii: Hepatita A si Febra Tifoida.

4. Eventuale: Rabie si ROR (rujeola – oreion – rubeola).

 


Potentiale Afectiuni

Amibiaza
Ce este amibiaza? Este o infestare cu un parazit numit Entamoeba histolitica si se intalneste des in regiunile tropicale sarace, lipsite de masuri de igiena de baza (lipsa canalizarii si apei potabile). In astfel de regiuni, folosirea dejectiilor umane ca si ingrasamant natural este des practicata. Calatorii sunt adesea atinsi de aceasta boala datorita lipsei... Afla mai multe


Febra Galbena
Ce este Febra Galbena?   Febra galbena este o boala virala acuta hemoragica transmisa de tantarii infectati. Numele de "galben" provine de la posibilul icter cutanat a celor infectati. Aproximativ 50% dintre persoanele infectate si atinse grav de maladie, care nu se trateaza, decedeaza. Expansiunea acestei boli este direct legata de inmultirea tantarilor-vector (probabil in... Afla mai multe


Febra tifoida
Febra tifoida   Ce este febra tifoida? Febra tifoida este o boala infectioasa, avand ca si bacterie responsabila Salmonella typhi, boala cu transmisie oro-fecala prin apele si mancarea contaminate. Incidenta mondiala este de 100-1000 de cazuri la 100.000 de locuitori pe an. In tarile industrializate, aceasta incidenta scade pana aproape de zero. Letalitatea poate ajunge... Afla mai multe


Hepatita A
Ce este Hepatita A? Hepatita A face parte din totalitatea virusilor hepatici, insa nedeterminand o cronicizare asupra ficatului. Virusul hepatitei A, din familia Picornaviridae, este prezent in toate tarile cu un nivel de igiena scazut sau mediu, indiferent de pozitionarea tarii pe glob. Cele mai multe inflamatii ale ficatului sunt datorate acestui virus, care de... Afla mai multe


Hepatita B
Ce este Hepatita B? Hepatita B este o infectie virala a ficatului, potential mortala, ce poate fi la baza unor boli acute sau cronice, reprezentand astfel o problema majora de santate publica. VIrusul se transmite prin contact cu sangele sau alte lichide corporale ale unei persoane infectate. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin... Afla mai multe


Holera
Holera este o boala intestinala toxinica, legata de Vibrio cholerae, in urma careia consecintele dezechilibrului hidroelectrolitic si toxinic pot conduce la moarte. Este frecventa in tarile in care infrastructura sanitara este inexistenta. Epidemiologie - Risc estimat pentru calatorul exotic de mai putin de 1 la 1 milion. - Holera este momentan endemo-epidemica in Asia, Africa... Afla mai multe


Leishmanioza cutanata
Ce este Leishmanioza cutanata? Leishmanioza cutanata este o afectiune cutanata ce poate atinge orice calator in zonele atinse de aceasta, acest lucru aparand din ce in ce mai des. Aceasta boala are un rezervor canin, devenind mult mai favorabila intr-un climat cald, permitand proliferarea vectorului. Este o infectie cutanata provocata de un parazit unicelular fiind... Afla mai multe


Leishmanioza viscerala
Ce este Leishmanioza viscerala? Este o boala des intalnita in tarile calde si sarace, fiind prezenta sub forma unei parazitoze, la care parazitul de aceasta data (fata de leishmanioza cutanata) se afla la nivelul viscerelor (organelor interne). Flebotomul (insecta), este de talie inferioara celei ale unei muste, cu o piscatura dureroasa si care nu lasa... Afla mai multe


Malaria
Ce este Malaria? Malaria, mai poarta si numele de paludism, si este o boala infectioasa grava, uneori mortala, cauzata de paraziti paludeeni (Plasmodium) ce penetreaza in organism in urma unei intepaturi de tantar. Acesti paraziti se reproduc mai intai in ficat si apoi in globulele rosii. Persoanele ce sufera de malarie acuza simptome de tip... Afla mai multe


Rabia
Ce este Rabia? Rabia este o boala infectioasa, virala, provocata de virusul rabic si este transmisa omului cel mai frecvent prin muscatura de caine, in 90-95% din cazuri. Muscaturile de pisica, vulpe, maimuta, raton, soarece pot fi suspecte a fi purtatoare de virus rabic. Virusul se transmite prin saliva infectata a acestor animale. Boala mai... Afla mai multe


Infractionalitate

Furturile mărunte si din buzunare sunt foarte comune. În Quito, fii foarte prundent în parcurile ”La Carolina” și ”El Ejido”, districtele ”La Mariscal”, ”La Floresta și ”La Marin”, terminalurile autobuzelor si zona veche incluzând piața centrală si dealul ”El Panecillo”.

Evită să călătorești pe jos până dealul ”El Panecillo”.Îți recomandăm să mergi în acea zonă printr-o excursie organizată sau cu un mijloc de transport sigur.

În Guayquil, îți recomandăm sa fii foarte prudent în districtele Kennedy, Alborada, Urdesa, Malecon Simon Bolivar și in terminalele autobuzelor.

Nu purta bijuterii scumpe când te plimbi prin oraș, fii foarte atent la bagaje în mijloacele de transport in comun și poartă-ți rucsacul in față.

Ține la tine o copie color a pașaportului cu viza de intrare !

Ai grijă de bunurile tale in restaurante si cafenele ! De multe ori, hoții ”varsă accidental” lichide pe tine(muștar, ketchup, cafea, apă), ca sa-ți distragă atenția și să te deposedeze de bunuri în timp ce ”te ajută” să te cureți. Alte metode de distragere a atenției: cererea unui ajutor, lupte organizate și îmbrâncelile.

Nu opune rezistență in cazul unui jaf și fii prudent când scoți banii din bancomat. Nu accepta mâncăruri sau băuturi de la străini, deoarece aceștia se folosesc de droguri cu efect asemănător cu scopolamina (efect sedativ+amnezie+scăderea voinței).

Ministerul turismului are un E-mail pentru sistemul de administrare al plângerilor din partea turiștilor: denuncias@turismo.gob.ec

Evită să iei autobuze ce circulă interstatal care au reputația ca opresc să ia pasageri pe parcursul nopții, acesta fiind un prilej perfect pentru infractori de a ataca pasagerii. Baños este cea mai afectată zonă de aceste incidente.

Răpirile fulger sunt o altă problemă locală, în special in Quito și Guayaquil, infractorii profitând de aceste oportunități  pentru a lua banii victimelor. Victimele pot fi luate aleator sau pot fi filate, și nu scapă până când infractorii nu le golesc conturile folosindu-se de cardurile furate. În acest gen de incidente pot fi implicate taxiuri înregistrate sau neînregistrate.

Folosirea taxiurilor neînregistrate crește semnificativ riscul de a deveni victima unei infracțiuni, cum ar fi jaful armat sau răpirile fulger.

Comandă un taxi prin personalul hotelului sau printr-un apel la o firma de taxi. Asigura-te ca taxi-ul are mereu ca are numere de înregistrare pe parbriz si uși, plăcuțe oranj sau albe cu licența și camere de filmat.

Poți de asemenea să comanzi un taxi prin aplicația gratuită ”Easy Taxi”, valabilă pe Android si IOS.

 

Uzul halucinogenelor locale

Numite si Ayahuasca sau San Pedro, aceste halucinogene se găsesc in Ecuador. Sunt etichetate pentru turiști ca și ”curățari spirituale” și conțin dimetiltriptamină, un halucinogen puternic care este interzis in foarte multe țări.

Riscurile sunt multiple, printre care asalturile asupra consumatorilor cu scopul de a îi jefui și efectele nocive asupra sănătății și uneori chiar si moartea.

 

Calatoriile locale

Exista o zonă pericoloasă de aprox 20 km de-a lungul graniței de nord cu Columbia.

Te sfătuim sa nu călătorești in acea zona, exceptând granița oficială ce traversează orașul Tulcan din regiunea Carchi.

În zona interzisă se gasesc grupuri de gherilă, traficanți de droguri si grupuri de criminali care te pot jefui, răpi sau chiar ucide.

Dacă traversezi granița pe la Tulcan, îți recomandăm să intri si să ieși din oraș pe autostrada principală.

Te sfătuim sa eviți orice călătorie, exceptând călătoriile strict necesare în zona de granița cu Columbia din regiunea Carchi aflată in zona interzisă. Dacă călătorești in această zonă asigura-te ca ai alături de tine un operator cu reputație pentru bunele calitați de comunicare si un plan de evadare bine pus la punct.

Te sfătuim de asemenea să eviți călătoriile in zona Tarapoa si în rezervația Cuyabeno din Sucumbios.

Ministrul Turismului din Ecuador alături de Corporația Națională a Telecomunicațiilor au lansat Cartela Sim a Turiștilor.

Aceasta este valabilă pentru Android si IOS și asigură diverse servicii timp de 30 de zile.

Traficul Rutier

Permisul internațional este valabil.

Poliția Ecuadoriană îți recomandă totuși și un permis local temporar de conducere. Cât conduci, ține mereu la tine pașaportul, permisul de conducere, actele mașinii și asigurarea.

Situația drumurilor este variabilă. Ploile torențiale și alunecarile de teren pot acoperi carosabilul făcându-l aproape imposibil de distins.

Accidentele serioase sunt destul de comune, în principal datorită condusului neglijent, vitezei excesive și vehiculelor întreținute prost.

Unde este posibil, evită să călătorești în afara orașelor mari după lăsarea întunericului. Daca iei autobuzul, verifică reputația companiei de care aparține și află dacă este asigurată de SPPAT (fost SOAT).

Există un sistem online de rezervare a autobuzelor interstatale

Când iei taxiul, asigura-te că taxatorul este resetat. Din Mai 2015 s-a stabilit că taxa minimă in Quito este de 1.45$/zi si 1.75$/noapte.

Dacă tu sau recepționera hotelului faceți o rezervare pentru un taxi, stabilește prețul înaintea începerii călătoriei.

 

Traficul Feroviar

Compania națională feroviară a Ecuadorului oferă multe călătorii de-a lungul regiunii Andean. Majoritatea căilor ferate au fost recondiționate.

Călătoritul pe plafonul trenurilor nu mai este permis datorită cablurilor si podurilor.

 

Traficul Aerian

Noul Aeroport Internațional Quito ”Mariscal Sucre” este în Tababela, la aproximativ 37 de km în nord-est de Quito.

Principalele drumuri care fac legătura au fost terminate. Drumurile între aeroport si centrul Quito pot varia între 30-60 minute în funcție de momentul zilei.

 

Calatoriile pe mare

Au avut loc incidente de jaf armat si piraterie asupra navelor din apele Ecuadorului și de pe lânga acesta. Marinarii trebuie sa fie foarte atenți și să ia masuri de precauție.

În insulele Galapagos au avut loc accidente serioase implicând nave ale agențiilor de turism.

Întreabă despre măsurile de siguranță înainte de a face o rezervare, și verifică dacă bărcile și vestele de salvare sunt asigurate înainte de a te îmbarca.

 

Situatia Politica

Actualul președinte este Rafael Correa, iar perioada electorală a decurs fără incidente.

Chiar si așa, demonstrațiile de stradă, protestele si revoltele sunt comune. Deși de multe ori sunt pașnice, pot deveni foarte violente.

Urmărește media si evită adunările mari!

 

Legi si obiceiuri locale

Producția și traficul de droguri s-au răspândit din Columbia si Peru spre Ecuador.

Orice implicare în traficul sau consumul de droguri reprezintă o infracțiune gravă și se pedepsește ca atare. Starea închisorilor nu este prea bună.

Peste 90% din străinii închiși în închisorile din Ecuador au fost pedepsiți pentru infracțiuni de natură narcotică.

Legea obligă să ai mereu documentele de identificare la tine!

Pastreză mereu la tine o fotocopie a pașaportului tăi, incluzând fotografia ta și viza de intrare in Ecuador!

 

Te sfătuim sa eviți orice călătorie în zonele menționate la Securitate, deoarece sunt foarte periculoase și pot avea un final nefast.

Pe 26.04.2016 un cutremur de o magnitudine de 7.8 a avut loc între regiunile Manabi și Esmeraldas, acesta resimțindu-se până în Quito.

Pentru a te menține mereu la curent cu incidentele ce te pot pune în pericol, urmărește Agenția de Monitorizare Seismica și Agenția de Control Național a Riscurilor.

Riscul de terorism este scăzut.

Fă-ți asigurări complete de sănătate si călătorie înainte de a pleca la drum !

Călătorie plăcută !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU