Brunei Steag Statul Brunei, Domiciliul Păcii

Nume Oficial: Statul Brunei, Domiciliul Păcii Regiune: Asia de Sud Capitala: Bandar Seri Begawan Orase Importante: Kuala Belait, Seria, Tutong Moneda: 1 Dolar Brunei = 100 Centi [BND] Suprafata: 5765 km² Populatie: 415717 locuitori Limbi Vorbite: Malaieza, Engleza Religie: Islam, Budism
Pentru navigare, apasa pe butoanele de mai jos

Febra Dengue

Prezenta pe teritoriile acestei tari, merita luata in calcul in momentul plecarii spre aceasta tara.

Alte maladii

Chikungunya si Encefalita japoneza sunt alte "amenintari" la cursul calatoriei tale.

Substante stupefiante

Posesia si traficul de substante stupefiante sunt predispuse a pedepse extrem de aspre, ajungandu-se pana la pedeapsa capitala.

Homosexualitate

Ilegala pe teritoriul acestei tari.

NU exista risc de Malarie.

Maladii precum Chikungunya si Encefalita japoneza sunt prezente in aceasta tara si necesita o atentie aparte.

Febra Galbena nu a atins aceste teritorii, insa vaccinarea devine recomandata daca vii dinspre alte teritorii in care aceasta boala este prezenta.

Infectia virala transmisa de intepaturile tantarilor Aedes duce la contaminarea cu Febra Dengue, prezenta in Brunei.

Atentie la igiena ta, deoarece exista risc de infectare cu Hepatita A!

 

Vaccinari indicate pentru calatoria in Brunei:

– Absenta Febrei Galbene in Brunei.

– Este indicata vaccinarea impotriva Difteriei, Tetanosului, Polimielitei, Tusei convulsive, Hepatitei A si B.

– Pentru o calatorie ce dureaza mai mult este preferabil ca o vaccinare impotriva Tifosului, dar si Rabiei sa fie practicata.

– Vaccinarea impotriva Encefalitei japoneze trebuie prevazuta datorita cazurilor sporadic-endemice si pare a exista pe tot parcursul anului.

Daca pentru a ajunge in aceasta tara ai tranzitat alte state unde Febra Galbena este prezenta este preferabila o vaccinare impotriva acesteia.

Un certificat de seronegativitate HIV este cerut pentru obtinerea unui loc de munca, intrarea in tara sau vizitele mai lungi de 3 luni de zile.


Potentiale Afectiuni

Chikungunya
Ce este Chikungunya? Virusul Chikungunya este transmis omului prin intepaturile de tantar (tantarul tigru) din familia Aedes. Odata patruns in organism virusul poate provoca dureri articulare acute. Boala este prezenta in Asia de Sud si in Africa. In 2005, o importanta epidemie a atins si insulele din Oceanul Indian, iar doi ani apoi, boala si-a... Afla mai multe


Encefalita japoneza
Ce este encefalita japoneza? Aceasta boala virala, putin frecventa insa foarte serioasa, trebuie discutata si luata in considerare pe seama voiajelor din ce in ce mai frecvente in Orientul Indepartat. Este o maladie virala, datorata Flavivirusului, transmis omului de intepatura de tantar ( Culex). Rezervorul acestui virus sunt porcul si pasarile salbatice iar transmisia la... Afla mai multe


Febra Dengue
Ce este Febra Dengue? Este cea mai frecventa boala in care arbovirusul este implicat, virus transmis de tantari si care cauzeaza o infectie generalizata in corpul uman. Maladia mai este cunoscuta si sub numele de "febra oaselor rupte", nume datorat durerilor osoase importante. Peste 100 de tari sunt atinse de aceasta boala, iar 2/5 din... Afla mai multe


Febra tifoida
Febra tifoida   Ce este febra tifoida? Febra tifoida este o boala infectioasa, avand ca si bacterie responsabila Salmonella typhi, boala cu transmisie oro-fecala prin apele si mancarea contaminate. Incidenta mondiala este de 100-1000 de cazuri la 100.000 de locuitori pe an. In tarile industrializate, aceasta incidenta scade pana aproape de zero. Letalitatea poate ajunge... Afla mai multe


Hepatita A
Ce este Hepatita A? Hepatita A face parte din totalitatea virusilor hepatici, insa nedeterminand o cronicizare asupra ficatului. Virusul hepatitei A, din familia Picornaviridae, este prezent in toate tarile cu un nivel de igiena scazut sau mediu, indiferent de pozitionarea tarii pe glob. Cele mai multe inflamatii ale ficatului sunt datorate acestui virus, care de... Afla mai multe


Hepatita B
Ce este Hepatita B? Hepatita B este o infectie virala a ficatului, potential mortala, ce poate fi la baza unor boli acute sau cronice, reprezentand astfel o problema majora de santate publica. VIrusul se transmite prin contact cu sangele sau alte lichide corporale ale unei persoane infectate. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin... Afla mai multe


Criminalitate

Gradul de criminalitate este scazut in Brunei, insa se pot intampla, in mod ocazional, mici infractiuni precum furturi din buzunare. Ai grija de pasaportul tau si nu lua cu tine obiecte de valoare. Nu iti lasa lucrurile nesupravegheate in masina, chiar daca aceasta este inchisa.

Nu merge singur in padure, chiar daca acestea acestea se afla in parcuri in care drumurile sunt bine cunoscute si indicate.

 

Transportul local

Daca conduci o masina cu numere de inmatriculare ale unei alte tari decat Brunei nu poti cumpara combustibil decat de la 10 benzinarii ce se afla pe teritoriul tarii si poti cumpara maxim 250 de litri. Pretul pe care il vei plati va fi mai mare decat cel pentru localnici, carora li se aplica o subventie din partea statului.

Depasirea vitezei precum si non-utilizarea centurii de siguranta sunt des intalnite in Brunei. Conditiile generale de trafic sunt bune, dar trebuie sa fii mult mai atent atunci cand conduci pe timp de ploaie puternica.

Daca esti implicat intr-un accident auto, nu parasi locul si nu deplasa masina pana la sosirea politiei.

 

Trekking

Este usor sa te pierzi prin padurile din Brunei in timpul unei plimbari sau trekkingului. Ia cu tine un ghid care cunoaste bine locurile si urmeaza-i cu atentie pasii.

 

Situatia politica

Evita demonstratiile stradale sau multimile de oameni ce manifesteaza. Ramai mereu informat despre situatia locala, iar in caz de proteste, pleaca imediat din acea zona.

 

Terrorism

Nu au fost raportate acte teroriste recente in Brunei. Ai grija totusi la astfel de situatii, luand in calcul situatia internationala.

 

Legile locale reflecta faptul ca Bruneiul este o tara islamica. Imbraca-te modest si respecta traditiile locale, cutumele, legile si religia fiecaruia, cu precadere in luna Ramadanului.

Adulterul sau apropierea intre sexe este impotriva legilor din Brunei si poate atrage dupa sine o amenda, inchisoarea sau chiar pe amandoua.

Conform noilor legi o persoana ce consuma mancare, bautura sau fumeaza in public pe perioada Ramadanului poate fi amendata sau se poate aplica pedeapsa cu inchisoarea pana la 1 an.

Posesia de material porngrafic este ilegala. Homosexualitatea este ilegala.

Posesia de droguri poate atrage pedeapsa capitala.

Vanzarea de alcool in Brunei este interzisa.

Fumatul este interzis in anumite locuri publice, statii de autobuz, dar si in magazine sau zone de restaurante. Este dificil sa cumperi tabac in Brunei.

Fii mereu informat despre situatia locala si evolutia acesteia.

Fii mereu in posesia adresei si numarului de telefon al Ambasadei tarii tale in Brunei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU