Albania Steag Republica Albania

Nume Oficial: Republica Albania Regiune: Europa Capitala: Tirana Orase Importante: Durrës, Vlorë, Elbasan, Shkodër, Korçë Moneda: 1 Lek = 100 qindarka [ALL] Suprafata: 28748 km² Populatie: 2831741 locuitori Limbi Vorbite: Albaneza Religie: Islam, Ortodoxism
Pentru navigare, apasa pe butoanele de mai jos

Violenta urbana

Intalnim activitati ilicite precum criminalitate organizata, spalare de bani, jaf armat, trafic de narcotice, contrabanda.

Probleme digestive

Au fost semnalate nenumarate epidemii de Hepatita A, precum si diareea calatorului.

Mortalitate rutiera

Automobilisti indisciplinati ce conduce la o mortalitate rutiera crescuta.
Sosele degradate.

Dispozitive explozive

In urma razboiului din 1999, in partea de Nord-Est a tarii inspre granita cu Kosovo se inregistreaza dispozitive explozive amorsate.

  1. Numarul de telefon pentru ambulanta in Albania este : 127 sau 112.
  2. Clinici sau spitale:

– ABC Clinic Albania (Rruga Qemal Stafa 260, Tirana; tel. 23 41 05)

– Sulcebe Clinic Albania (Rr. Hoxha Tasim, Tirana; tel. 23 29 60)

– Orthodox Clinic Albania (Rr. Dibres, Nr. 159, Tirana; tel. 36 09 25)

  1. Farmacie recomandata de alti turisti : PentaFarm (localizata pe aceasi strada cu Steven Center)

– Respecta regulile de igiena clasice, spalatul pe maini, folosirea apei imbuteliate sau controlate. De-a lungul timpului au fost inregistrare epidemii de Hepatita A.

– Diareea calatorului este frecventa.

– Atentie la capuse! Prezenta acestora a fost raportata in nordul tarii.

– 2 accidente datorate intepaturii viperei negre au fost raportate in 2006 si au fost soldate cu decesul celor doua persoane.

– Nu au fost semnalate cazuri de Malarie sau Febra Galbena.

 

Vaccinuri indicate:

– DTP, Hepatita B si Tuse convulsiva

– De preferinta datorita specificatiilor tarii: Hepatita A si Tifos.

– Vaccin antirabic eventual in caz de sejur prelungit.


Potentiale Afectiuni

Bruceloza
Ce este bruceloza? Izolata pentru prima data de catre medicul militar David Bruce in 1887, bruceloza este o bacterie tip Gram negativ comuna atat omului cat si animalelor. Poate infecta caprele si oile sub forma "febrei de Malta" cat si vitele sub forma "Morbus Bang".   Cum putem fi contaminati? Altadata cunoscuta ca o boala... Afla mai multe


Febra tifoida
Febra tifoida   Ce este febra tifoida? Febra tifoida este o boala infectioasa, avand ca si bacterie responsabila Salmonella typhi, boala cu transmisie oro-fecala prin apele si mancarea contaminate. Incidenta mondiala este de 100-1000 de cazuri la 100.000 de locuitori pe an. In tarile industrializate, aceasta incidenta scade pana aproape de zero. Letalitatea poate ajunge... Afla mai multe


Hepatita A
Ce este Hepatita A? Hepatita A face parte din totalitatea virusilor hepatici, insa nedeterminand o cronicizare asupra ficatului. Virusul hepatitei A, din familia Picornaviridae, este prezent in toate tarile cu un nivel de igiena scazut sau mediu, indiferent de pozitionarea tarii pe glob. Cele mai multe inflamatii ale ficatului sunt datorate acestui virus, care de... Afla mai multe


Hepatita B
Ce este Hepatita B? Hepatita B este o infectie virala a ficatului, potential mortala, ce poate fi la baza unor boli acute sau cronice, reprezentand astfel o problema majora de santate publica. VIrusul se transmite prin contact cu sangele sau alte lichide corporale ale unei persoane infectate. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin... Afla mai multe


Rabia
Ce este Rabia? Rabia este o boala infectioasa, virala, provocata de virusul rabic si este transmisa omului cel mai frecvent prin muscatura de caine, in 90-95% din cazuri. Muscaturile de pisica, vulpe, maimuta, raton, soarece pot fi suspecte a fi purtatoare de virus rabic. Virusul se transmite prin saliva infectata a acestor animale. Boala mai... Afla mai multe


Infractionalitatea

Securitatea publică este în general bună, în special în Tirana. Albanezii sunt foarte ospitalieri cu vizitatorii.

Deși infracțiunile și violența sunt prezente în anumite zone, vizitatorii sunt rar vizați.

Te sfătuim să fii foarte prudent și să îți ții bunurile la loc sigur, deoarece au existat incidente în care turiștilor le-au fost furate bagajele din camerele de hotel sau în mijloacele de transport în comun. (În special în stațiunile Vlore și Saranda)

 

 

Minele de teren

Fii foarte prudent când vizitezi dealurile de la granița de nord cu Kosovo si Muntenegru, deorece încă mai pot exista mine de teren ascunse.

Dacă dorești să faci drumeții în aceste zone, urmărește semnele de avertizare și evită să te abați de la cărările principale !

 

Traficul Rutier

Condusul în această țară poate fi riscant ! Starea drumurilor este proastă, în special în zonele rurale.

Iluminarea stradală în orașe este închisă uneori, datorită penelor de curent, iar în alte zone(chiar și pe drumurile principale dintre orașe) aceasta este absentă.

Dacă conduci pe timpul nopții, fii foarte atent la reparațiile de drum ce nu sunt semnalizate, gropi și vehicule neiluminate.

Dacă dorești să închiriezi o mașină, îți recomandăm una cu tracțiune 4×4, aceasta fiind mult mai practică în zonele rurale și pe drumurile secundare.

Mortalitatea datorată accidentelor rutiere este foarte crescută în această țară, iar stilul de condus al albanezilor poate fi foarte agresiv și haotic.

Evită orice formă de dispută în trafic, deoarece acestea pot lua o întorsătură violentă.

Dacă ești implicat în vreun accident, așteaptă până sosește poliția la fața locului.

Un permis de condus internațional este recomandat pentru a șofa în această țară.

 

Transportul aerian

 

Poți verifica această listă publicată de Asociația Internațională a Transportului Aerian, ce conține companiile audiate ce au trecut standardele de siguranță. Lista nu este completă, iar lipsa unei companii de pe aceasta nu înseamnă neapărat că nu este sigură pentru călători.

 

Legi si obiceiuri locale

Limba engleză nu este foarte vorbită, dar s-a constatat o creștere în rândul tinerilor.

Homosexualitatea este acceptată, legea fiind de partea persoanelor gay. În Tirana sunt multe baruri unde homosexualii pot ieși.

Pedepsele pentru infracțiunile legate de droguri sunt aspre!

În cazul în care ești arestat, insistă asupra dreptului tău de a îți anunța consulul!

 

Fă-ți asigurări complete de sănătate si călătorie înainte de a pleca la drum !

Călătorie plăcută !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU