Raul de transport

raul de transport si solutii la aceasta

Raul de transport sau cinepatia sau naupatia, indiferent de cum ar fi definit, patologia ramane inca un mister nu foarte dezbatut. Pentru multi ar fi doar o reactie normala a organismului in urma miscarilor receptate dar si vizuale pe care le are calatorul pe durata transportului (cu avionul, masina,vapor, autocarul etc.).

 

Efecte si factori de risc

Efectele sunt foarte variate: mai putin de 1% pe durata transportului cu avionul, in timp ce pe vapor pot ajunge pana la 100%. Sa nu uitam de transportul terestru: in ordine descrescatoare am putea enumera autocarul, masina persoanala si in cele din urma trenul.

Varstele si factorii la care se produce frecvent:

 • Foarte rar la copiii sub varsta de 3 ani.
 • Frecvent intre 4 si 13 ani.
 • Predominant intalnit la sexul feminin (1.8: 1.0), mai crescut in perioada menstruatiei si pe perioada sarcinii.

Factorii declansanti/agravanti: in primul rand, vizualizarea orizontului in miscare (raul de transport este mai putin intalnit noaptea, obscuritatea ascunde orizontul in miscare), un alt factor este frica de a fi bolnav, dar in acelasi timp si mirosul de fum de monoxid de carbon si ventilatia inadecvata care provoaca stari de rau in timpul calatoriei.

Pentru a recunoaste raul de transport, il putem detecta prin cele trei faze:

1. Senzatie de rau, somnolenta, culoarea fetei se schimba si devine palida.

2. Incoerenta, stari de greata, voma, batai rapide ale inimii.

3. Pozitia culcata a corpului, persoana afectata nu se gandeste decat la raul provocat de transport, pierderea constientei. Sunt posibile si complicatii: stare de panica, hipotensiune, hipoglicemie si deshidratare.

 

Alte diagnostice alternative:

Depinzand de caz, gastroenterita (norovirus in particular in croaziere); intoxicatii, boli ale urechii, metabolism scazut, afectiuni cardio-vasculare. In avion, probleme legate de hipoxemie (lipsei de oxigen).

 

raul de transport si solutii la aceasta

Raul de transport

 

Masuri preventive generale:

 • Redu miscarile corpului: acestea se adauga celor de transport; evita acceleratia si franarea brusca; privilegiaza miscarea semi-culcat.
 • In avion, evita locurile situate in coada avionului.
 • Pe vapor/ barca alege mereu locul din centru.
 • Aseaza-te mereu in sensul de mers al autoturismului/ vaporului.
 • Limiteaza activitatea vizuala.
 • Evita sa fixezi cu privirea un obiect in miscare (animale care alearga, pasari care zboara); fixeaza in vizor doar obiecte stabile si cat mai departe de locul in care te afli, incercand sa uiti de tot ce se afla in jurul tau, daca nu gasesti nici un obiect stabil (stalp, munte) atunci inchide ochii.
 • Evita sa citesti.
 • Incearca sa obtii o ventilatie cat mai buna.
 • Incearca sa nu te mai gandesti la starea pe care o ai, incearca sa te relaxezi, tine-te de o bara. Atentie: in caz ca suferi de rau de vapor, nu sta pe ponton pentru ca risti sa cazi in apa.
 • Alimentatia. Exclude alimentele prea grase sau grele, alcoolul (efectele tigarii nu sunt inca cunoscute). Bea foarte des apa (sau sucuri carbogazoase) reci si dulci.
 • Vomita de fiecare data cand iti vine, nu te retine.
 • Imbraca-te bine, mai ales daca esti pe vapor.

 

Raul de transport cu masina

Raul de transport in masina

 

Medicamente

Nu esta niciun medicament anti-naupatic universal, medicamentele propuse global sunt limitate. In orice caz ele trebuiesc luate in mod preventiv, inaintea aparitiei primelor simptome.

Antagonistele receptorilor H1 de histamina (Agyrax, Mercalm, Nausicalm, Nautamine), scopolamine, prometazina (Phenergan) pot fi incercate in astfel de situatii. Cere sfatul medicului in prealabil.

Rezultatele pentru anti-depresie, anti-convulsie, antagonste ale receptorilor de serotonina s-au dovedit a avea un rezultat contradictoriu.

Uleiurile esentiale (levantica, menta, piper, trandafiri etc) sunt foarte populare, fara o baza stiintifica, fara efecte secundare, dar care au un miros placut si un efect placebo pentru multi.

De asemenea pot fi indicate si medicamentele homeopatice (cocculus, tabacum, petroleum, sanicula, ignatia), acupunctura si auto-acupresiunea.

Piata medicamentelor contra raului de transport este in continua expansiune.

 

Raul de avion si solutii la aceasta

Raul de transport in avion

 

sursa articol: astrium.com

sursa foto: pixabay.com


MENIU