Calatoria cu copilul si caldura

Copilul si insolatia

Calatoria cu copilul si caldura

Chiar si cei mai grijulii parinti, cei care cauta inaintea plecarii intr-o calatorie vaccinuri, medicamente si alte protectii, comit uneori mici erori in a-si expune copiii la caldura tropicala.

 

Probleme intalnite

Medicul de obicei intelege foarte bine motivul pentru care parintii platesc atat de mult pentru o vacanta cu un climat tropical, caldura fiind benefica pentru acestia dupa o perioada petrecuta intr-un climat rece dar, copilul, la o varsta frageda nu poate sa se adapteze la calurile tropicale, mai ales aceia care schimba brusc climatul: pleaca din Europa de la 0°C si ajung in cateva ore la 30°C.

Un alt element care se adauga in aceasta confuzie este acela, cand dupa o scurta perioada de timp in care copilul a fost expus la soare, acesta devine frebril, iar parintele, chiar daca masoara temperatura corpului copilului, nu realizeaza ca febra acestuia nu este normala, crezand ca se datoreaza mediului.

De aceea iti dam cateva sfaturi si informatii pe care trebuie sa le pui in aplicare atunci cand te afli intr-o calatorie si iti expui copilul la soare.

 

copilul si insolatia

calatoria cu copilul si regiunile calde

 

Preventia

– Nu lasati niciodata copilul intr-un loc inchis sau calduros; masini, caravane, mansarda…

– Nu lasati niciodata copilul sa iasa din casa la orele pranzului (cand este foarte cald).

– Propuneti sau impuneti copilului siesta familiala.

– Camera copilului trebuie sa fie cea mai racoroasa din locuinta: climatizare (aer conditionat) daca este posibil, ventilator si aerisire complete a camerei, ferestrele expuse la soare trebuiesc acoperite. Patul copilului trebuie sa fie invelit in cearceafuri si prosop. Nu este indicat somnul pe saltea sau somnul pe saltelele din plastic.

– In casa, nu imbracati copilul foarte gros: exemplu – un tricou larg din bumbac. Afara este de evitat folosirea hainelor sintetice sau groase si colorate, folositi culori deschise sau albe din fibra naturala, palarie si ochelari de soare daca varsta ii permite.

– Favorizati jocurile in apa (bazin sau piscine, supravegheat) fiind contra-indicate jocurile epuizante.

– Spalati copilul de mai multe ori pe zi (cu sapun sau fara) ceea ce va ajuta sa preveniti broboanele care apar din cauza transpiratiei si a climatului cald. Nu il uscati la iesirea din baie.

– Fiti atenti la drumurile lungi cu masina sau cu autobuzul.

– Favorizati bauturile (sucuri gazoase nu foarte dulci sau deloc; supa, suc de fructe proaspete), de consumat inainte sau in timpul efortului, sau expunerii la soare.

 

copilul si insolatia

calatoria cu copilul in regiuni calde

 

Insolatia

Insolatia este o amenintare foarte grava, putand sa puna in joc viata copilului dumneavoastra cu cat acesta este mai mic. Partile corpului devin rosii, pielea calda, lucioasa, deshidratata (seaca) si febrile.

Nu asteptati stadiul urmator: senzatii de voma, somnolenta, diaree sau chiar si convulsii.

Tineti in permanenta langa dumneavoastra un termomentru pentru a identifica starea copilului si pentru a o trata din timp.

Pierderea in greutate: mai mult 5%, starea copilului dumneavoastra este preocupanta; pierderea a mai mult de 10% din greutate este un semnal de alarma ca sanatatea copilului dumneavoastra este in pericol.

 

Masuri de urgenta aplicabile de catre parinti

– Dezbracati copilul.

– Faceti-i o baie la o temperatura mai mica decat a acestuia cu (-2 sau 3°C, nu mai mult): nu il imbaiati mai mult de 10 minute, dar puteti repeta aceasta de cateva ori pe zi.

– Daca nu este posibila o baie, imbracati copilul in haine lejere imbibate in apa de aceasi temperatura cu a acestuia, udati regulat fata copilului cu un burete.

– Impuneti copilului sa bea apa foarte des.

– Administrati copilului medicamentul sugerat de catre medic in conditii de febra, care de obicei este Paracetamolul, de preferat pe cale orala sau supozitor.

– Nurofenul si aspirina sunt sugerate doar de medic in situatia in care febra copilului nu scade dupa ce i-a fost administrat paracetamol.

 

Atentie!

Parintii trebuie sa inteleaga ca ingrijirea febrei este necesara dar nu este suficienta. Se impune o consultatie medicala de urgenta chiar daca febra a disparut. Poate fi doar o simpla insolatie sau lucrurile se pot agrava si parintii nu vor putea constata de ce sufera defapt copilul.

 

copilul si insolatia

cum sa iti protejezi copilul de insolatie

 

site-uri sursa: astrium.com

site sursa foto: pixabay.com


MENIU