Copilul in avion

Calatoria cu copilul in avion

Calatoria cu copilul in avion este o adevarata „aventura” pentru tinerii parinti mai ales daca este primul tau copil si descoperi in fiecare zi, alaturi  de el, situatiile la care esti expus.

Este deja stiut ca atunci cand calatoresti cu copilul in avion nimeni nu vrea sa se aseze pe locul liber de langa tine, nimeni nu vrea sa stea in spatele tau si nici in fata ta. Si aici ma refer la copilul de varste mici, in nici un caz la adolescentul tau de 14 ani.

Pe cat de dragut iti pare copilul tau, e clar ca atunci cand ceilalti pasageri se vad langa el si mai ales atunci cand plange isi schimba imediat dispozitia (din fericire, nu toata lumea).  Unde mai pui ca zborul cu avionul poate pune probleme de securitate si sanatate speciale in functie de fiecare caz. Copiii pot zbura cu avionul de la varsta de 7 zile, in afara unor probleme de sanatate ce pot contraindica aceasta.

Sa nu uitam ca posibila calatorie cu avionul ramane cea mai sigura atat pentru adulti cat si pentru copii in raport cu numarul de kilometri parcursi. Dupa datele statistice disponibile s-ar parea ca echipajele avioanelor fac apel catre centrul medical de referinta, pentru a putea beneficia de diverse sfaturi in functie de problemele medicale ale pacientilor, doar intre 1,7 si 3.8 ori pentru 100.000 de calatori! Ceea ce dupa parerea mea personala este extrem de putin. Procentual calculat: intre 0.0017 si 0.0038%. Putin, nu!?

Ce probleme poti intampina cu copilul pe durata unui voiaj cu avionul?

Sa clasificam asadar situatiile cele mai frecvente ce pot aparea pe durata unei calatorii si eventual sa le prevenim.

  1. Infectiile purtate pe calea aerului

In aeronavele si aeroporturile moderne, filtrele de aer inlatura 99.9% din bacteriile si virusii din aer, aer care este innoit de 20 de ori pe ora in cabina avionului. Insa, totusi, ce infectii „aeriene” poate contracta?

Tuberculoza, contaminare rara.

Gripa, statistici inca necunoscute.

Rujeola, contaminare din ce in ce mai mare

Pneumonie atipica sau Sindrom Respirator Acut Sever, transmisie posibila

Sa nu uitam totusi ca astazi orice pasager atins (sau posibil atins) de o boala transmisibila poate fi refuzat la imbarcare, iar acest lucru este destul de utilizat peste ocean, acolo unde companiile aeriene nu isi asuma riscurile unei posibile contaminari.

Riscul transmisiei unui virus in aeroport sau avion nu este superior a celui intalnit intr-un autobuz sau tren.

 

  1. Alte infectii

Pot fi clasificate in:

– Alimentare, prin mancarea oferita fie in avion ori cea cumparata la sol, cazuri rare ce este drept insa adevarate.

– Boli transmise de un anumit alt vector (factor) precum Malaria sau Febra Dengue.

 

 

Calatoria cu copilul in avion

Calatoria cu copilul in avion

 

  1. Incidente asupra plamanilor sau inimii in urma zborului

Dupa cum stim in cabina avionului, cu precadere atunci cand aeronava ajunge la altitudinea de croaziera de 10.000 de metri, nivelul oxigenului din aer scade, nu cu mult, insa indeajuns pentru a putea „decompensa” anumite boli cardiace sau pulmonare deja existente. Daca acest lucru este posibil in cazul adultului cu atat mai mult pot aparea in cazul nou-nascutului sau sugarului.

Daca stii ca micutul tau sufera de un mic calibru bronsic, putine alveole la nivelul plamanilor, o reactivitate bronsica crescuta sau alte maladii din sfera cardio-pulmonarului este foarte indicat sa treci cu el pe la medic inainte de a pleca, iar acesta va decide daca zborul este posibil. Si chiar si asa, ramai mereu vulnerabil pentru ca medicii nu pot prevedea ce se poate intampla in viitor..

„Avantajul” copiilor este acela ca daca incep sa „desatureze” (nivelul oxigenului din sange sa scada), suporta mai bine acest lucru decat adultii, la nivel clinic.

Un risc cu adevarat important apare atunci cand exista deja diagnosticata o boala cardiaca sau pulmonara in cazul lui, cu precadere mucoviscidoza.

Inainte de orice zbor cu avionul, copilul atins de o hipoxemie, hipercapnie, sindrom obstructiv sau restrictiv sau orice alta boala cronica putand agrava hipoxemia, trebuie sa beneficieze de o consultatie medicala cu practicarea unei gazometrii in mod special.

Contraindicatiile zborului cu avionul conform pediatrilor ar fi: hipertensiunea arteriala, tahicardia supraventriculara necontrolata dar si hipertensiunea pulmonara.

 

  1. Incidente posibile datorita unor boli hematologice

In cazul copiilor atinsi de drepanocitoza, diminuarea presiunii in oxigen poate declansa o criza. O consultatie specializata trebuie prevazuta inainte de calatorie. Deasemenea hidrateaza-l bine si ia-ti ce-ti trebuie pentru a trata o eventuala criza.

Cazurile extrem de rare de trombofilie, antecedente de embolie, sau cancer necesita consultatie specializata deasemenea.

 

  1. Otita barotraumatica

Este una din afectiunile foarte intalnite la copii in urma transportului cu avionul avand o incidenta crescuta la 20%, insa din fericire ducand la complicatii rareori.

Inainte de zbor trateaza ori congestie nazala, infectie ORL si pe durata decolagului si aterizarii ofera-i tetina, biberonului sau in functie de varsta daca ii permite, bomboane.

Unele voci spun ca un copil ce are o otita acuta nu trebuie sa calatoreasca decat cel putin 15 zile dupa inceputul tratamentului.

 

 

Calatoria cu copilul in avion

Calatoria cu copilul in avion

 

  1. Decalajul orar

Aceasta ii afecteaza putin pe micuti, tinand cont de secretia intensa de melatonina pe care o au, asadar administrarea de melatonina copiilor este total contraindicata.

 

  1. Epilepsia

Copilul epileptic bine controlat cu ajutorul medicamentelor nu ar trebui sa aibe vreo problema pe durata zborului, insa diverse elemente pot aparea pe durata acestuia ce il pot face sa „crizeze”.

Decalajul orar, oboseala, alimentatia la ore intarziate si mai ales hipoxemia pot juca un rol important pentru declansarea unei crize. Este indicat sa informezi personalul avionului despre problema lui si sa iei cu tine in geanta de mana medicamentele de care poate avea nevoie.

 

  1. Traumatismele

Cabinele avionelor sunt unul din cele mai sigure locuri din lume in ceea ce priveste copii, pentru evitarea traumatismelor, si asta datorita tuturor masurilor luate de constructori, precum absenta obiectele „traumatice” sau „intepatoare”, toate colturile sunt rotunjite, iar copii pot fi usor vizibile in toata aeronava atat de proprii parinti cat si de membrii echipajului.

Daca trebuie sa cumperi un loc suplimentar pentru copilul tau, prefera sa o faci, decat sa te aventurezi cu masina pana acolo unde avionul poate ajunge deoarece sansele de accident si implicit ranire sau deces cresc considerabil.

 

surse articol: chabad.org, astrium.com

surse foto: wholeparent.com, huffingtonpost.com, ivillage.ca


MENIU