Calatoriile persoanelor in varsta

calatorii seniori

Calatoriile persoanelor in varsta

Persoanele in varsta calatoresc din ce in ce mai mult si din ce in ce mai departe in ultimul deceniu, lucru bine observat de oricare dintre noi in momentul in care pasim pragul oricarui aeroport din lume.

In cea mai mare parte acest lucru trebuie privit cu ochi buni, daca starea de sanatate a persoanei in varsta o permite, deoarece aduce beneficii importante la nivel mental si psihologic aici vorbind despre stimularea functiilor cognitive (organizare, descoperire, initiativa..).

Pentru seniorii ce isi doresc sa calatoreasca, inainte de orice plecare, o consultatie cu medicul de familie este mai mult decat indicata, acest fiind singurul ce poate regrupa toate riscurile dar si beneficiile unui voiaj. Consultatia poate fi prevazuta chiar si cu o luna inainte deoarece in general, persoanele in varsta nu de putine ori, sunt cei ce sufera de mai multe boli (in general cronice) si ce „beneficiaza” de tratamente multiple.

 

Contraindicatii si limitari

In afara unor patologii grave, contraindicatiile sunt destul de rare luand in calcul conditiile de voiaj oferite in ultimul timp de tour-operatorii internationali, insa un „gram” de atentie trebuie pastrat si avut grija la diverse situatii precum:

– altitudinea la care se va efectua calatoria

– climatul regiunii

– durata zborului (daca acesta exista, deoarece o durata lunga de zbor poate duce la diverse probleme de sanatate acute)

– conditiile de transport in general (transport indelungat cu autocarul, zboruri unde mobilitatea este redusa, transport pe mare in conditii neadaptate)

– trebuie sa fii mereu prevazator la programul turistic pe care il alegi, la durata sa si conditiile in care se va desfasura (urcare pe munte, mers indelungat, etc..)

– timpul de repaus si odihna trebuiesc respectate la varste inaintate asa ca informeaza-te din timp despre asta, ba chiar pune explicit intrebarea agentului de turism de la care vei cumpara vacanta respectiva

– informeaza-te daca vei fi incadrat intr-un grup mare de persoane de varste apropiate ca a ta sau va trebui sa te adaptezi ritmului unui grup de o varsta mai mica (ceea ce poate duce la destul probleme de ordin medical).

– intereseaza-te inca din primul moment in care calatoria ti-a fost propusa sau in care ti-o alegi singur de conditiile oferite de serviciile medicale de specialitate din tara respectiva, fiind, din punctul meu de vedere, al doilea lucru de luat in calcul (dupa starea de sanatate actuala) in momentul deciziei de a pleca in calatorie.

Si daca tot vorbeam de starea de sanatate actuala, cotraindicatiile de calatorie sunt rare privind aceasta, insa exista. In primul rand, orice persoana suferind de o boala acuta este indemnata sa nu calatoreasca si sa astepte trecerea episodului acut. In al doilea rand, persoanele suferind de boli cardiovasculare evolutive, insuficiente respiratorii, tratament anticoagulant nestabilizat, boala Alzheimer debutanta dar si cazaturi repetate sunt sfatuiti sa nu efectueze calatorii in asemenea conditii.

calatorii seniori

vacanta persoanelor in varsta

 

Vaccinarile

– Actualizarea vaccinului DTP daca aceasta nu a fost facuta in prealabil.

– Vaccinul contra Hepatitei B este de luat in calcul daca nu a fost realizat sau rapel al acestuia daca o prima vaccinare a fost practicata.

– Vaccinul impotriva Febrei Galbene, in functie de zona de calatorie, nevand contraindicatie in functie de varsta.

– Vaccinul contra Febrei Tifoide, foarte recomandat persoanelor in varsta.

– Vaccinul contra Hepatitei A, luand in considerare scaderea anticorpilor naturali.

– Vaccinul impotriva Rabiei, daca iei in considerare trasee aventuroase.

– Vaccinul impotriva Encefalitei Japoneze este destul de rar indicat, dar a i se vedea interesul in functie de regiunea in care se calatoreste.

– Vaccinul contra Encefalitei de capusa, acesta neavand limita de varsta pentru administrare.

– Vaccinul impotriva Gripei si pneumococului.

 

Malaria

In cazul calatoriei in regiuni in care Malaria este prezenta, este indicata respectarea si mai stricta a masurilor contra acestei boli incepand de la administrarea corecta a tratamentului si continuand cu preventia cu insecticide, plase de tantari si alte metode pe care le poti citi in articolul special destinat Malariei.

Atentie la medicamentele utilizate pentru profilaxia malariei deoarece acestea pot interactiona cu anumita medicamente din tratamentul de zi cu zi al persoanei calatoare.

 

vacante seniori

vacante in doi la batranete

 

Alte sfaturi ce pot fi luate in considerare in cazul calatoriei seniorului

– La plecare, fa un dosar cu reteta cu medicamentele pe care le iei zi de zi, de preferabil cu denumirea medicamentelor in registru international, al moleculei si nu utilizand numele comercial. Adauga la dosar ultima inregistrare EKG efectuata, precum si o mica descriere a problemelor de sanatate personale, bineinteles traduse in engleza.

– Fa-ti un stoc de medicamente si apoi dubleaza-l. Dublul stocului de medicamente necesare in mod normal pune-l in alt bagaj decat celelalte pe care le vei utiliza in mod normal.

– Consulta medicul inaintea plecarii pentru a adapta tratamentele pe care le ai, in special cele diuretice, si eventual a iti prescrie altele de utilizat in caz de diaree/constipatie, insolatie..

– Previne flebitele in orice moment al calatoriei incercand a avea mereu o buna mobilizare, o buna hidratare, portul sosetelor de contentie (banda elastica de contentie) dar si eventualitatea unor tratamente preventive cu aspirina sau anticoagulante a fi discutata cu medicul inaintea plecarii in calatorie, pentru evaluarea interesului acestor medicamente.

– Cel mai important ramane insa contractarea unei Asigurari de Sanatate Internationale ce sa acopere intreaga perioada si avand o cat mai buna acoperire.

 

site-uri sursa: astrium.com, independenttraveler.com

sursa foto: telegraph.co.uk/travel, dailymail.co.uk, sfgmedicare.com


MENIU