Alergiile in calatorii

vacantele si alergiile

Alergiile in calatorii

In diferite vacante, calatorul alergic va descoperi noi alergeni, foarte variati, patogeni, cu care va intra in contact pe cale respiratorie, proveniti din alimentatie, sau cutanati; calatorul va putea gasi si alergenii obisnuiti, chiar daca nu este sezonul lor si in concentratii variabile, uneori va putea avea norocul sa scape de alti alergeni..

Cat pentru calatorul fara antecedente, va putea descoperi alergeni exotici care sa il sensibilizeze.

Iata aici cateva tipuri de alergeni:

 

Acarienii (proveniti din praful din casa)

De genul Dermatophagoide, sunt peste tot si permanenti. Sunt alergenii cei mai patogenici, cantitativ si calitativ (fiind cei care contribuie la astm).

Factorul major de proliferare al acestor acarieni este umiditatea: acestia sunt mult mai des intalniti in zonele tropicale si la malul marii.

 

Polenul

Principalul responsabil de alergie este polenul provenit din florile de camp. Se poate ca un calator sa fie alergic la polen in Europa, dar in zone tropicale sa nu resimta aceasta alergie, pe cand cei care nu sunt alergici in Europa, in zonele exotice ar putea depista o sensibilitate la polen.

Alte tipuri de polen sunt de provenienta din plante precum: cocotierii si trestia de zahar, palmierii care se regasesc in padurile tropicale (dar si in zone cu climat temperat mediteraneean); in Africa polenul poate fi de provenienta si din masline si alte tipuri de plante/copaci.

 

Insectele

Albina universala este “verisoara albinei ucigase” care s-a raspandit in toata America tropicala si subtropicala. Viespea este ca si albina, prezenta peste tot in lume, dar si in zone tropicale. Furnicile sunt o problema foarte grava pentru o mare parte din lume: reactii locale uneori grave, reactii anafilactice, neurologice uneori chiar mortale.

Omidele sunt omniprezente si uneori provoaca reactii anafilactice sau chiar si reactii cutanate puternice. Si fluturii pot provoca multe reactii alergice si toxice, de obicei in Africa centrala si Amazonia, acestea fiind spectaculoase si dureroase.

 

Alergiile alimentare

Calatorul alergic va trebui sa evite alimentele necunoscute, va trebui sa aibe mereu cu el si mai ales la restaurant, medicamentele care ii permit sa se trateze urgent in caz de un inceput de alergie. Acesta va trebuie sa evite si anumite preparate care ar putea contine alergenul sau.

 

Cum sa eviti alergiile in calatoriile

Alergiile in calatorii si cum sa le eviti

 

 

 

Mediu general

Elemente ce pot favoriza declansarea unei crize de astm:

 • Aerul sec : plimbarile prin desert nu ar trebui sa fie propuse astmaticilor.
 • Vantul de nisip (harmattan in particular).
 • Furtunile care amesteca polenul cu alti alergeni si provoaca calatorul.
 • Poluarea, masinile in particular, mai ales in destinatii foarte turistice (Cairo, Pekin, Dheli…).

Vaccinul si alergiile:

Nu sunt probleme aparte pentru vaccinurile moderne. Doar doua vaccinuri pot sa ne puna in dificultate:

 1. Vaccinul contra febra galbena. Alergia la ovalbumina, in acest caz vaccinul nu este recomandat. Aceasta alergie este foarte rara. Cand chiar sunteti alergici si vaccinul este necesar, putem proceda la o imunizare cu prudenta, sub controlul unui specialist in alergii in cel mai bun spital.
 2. Encefalita japoneza. Vaccinul disponibil in Europa (Jevax) este mai putin alergenic decat vaccinul de origine japoneza (Biken). Este totusi mentionat (in mentiunile legale) posibilitatea de reactii alergice grave si necesitatea administrarii adrenalinei in locul vaccinat.

 

Medicamente si altele

Alergiile la antipaludeene sunt foarte rare si limitate la manifestari cutanate (prurit, rash).

Medicamentele cumparate in Europa nu pun nici o problema, sau pun probleme ce sunt deja cunoscute de catre persoana alergica. Dar medicamentele contrafacute (10% din piata farmaceutica mondiala) sunt o amenintare importanta pentru persoanele alergice.

Preventia individuala

Toti calatorii care sufera de alergii ar trebui sa ia in considerare avizul unui medic alergolog inaintea plecarii intr-o calatorie. Pacientul nu trebuie sa plece intr-o calatorie decat dupa ce a fost stabilizat. El trebuie sa fie informat in privinta situatiei medicale din tara pe care o va vizita, mai ales ca in mai multe state, starea spitalelor si a urgentelor este precara.

 • Trusa persoanei alergice trebuie adaptata in functie de caz si inclusa in bagajul de mana.
 • Sa contina medicamentele obisnuite (avand o cantitate dubla decat cea necesara sejurului).
 • Kit de adrenalina auto-injectabila, conservata intr-un loc luminos si nu foarte calduros.
 • Un anti-histaminic, un corticoid, betamimetic: indicate de catre medicul alergolog care va indruma si invata pacientul pentru o buna utilizare a acestora.
 • Certificat medical care descrie sensibilitatea pacientului si tratamentele.

 

Sfaturi generale

 • Evita aparatele de climatizare cu aer pulsat fara filtru.
 • In anumite cazuri asigura cu huse saltelele din Goretex.
 • Evita contactul cu animalele, in particular cu pisicile si caii.
 • Evita frigul exagerat, sec sau umed.
 • Evita efortul fizic.
 • Uneori soarele poate fi benefic, dar nu profita din plin de aceste beneficii.

 

Evita alergiile pe perioada calatoriilor

Cum sa eviti alergiile in calatorii


MENIU