Alaptarea in calatorii

Alaptare

 

O calatorie nu trebuie sa reprezinte pentru tine un motiv pentru oprirea alaptarii la san, ba chiar din contra, iti vei da seama ca alaptarea naturala este mult mai confortabila pe durata unui voiaj decat cea artificiala (si implicit tot ceea ce inseamna asta).

Bineinteles, ca va trebui sa fii precauta, in functie de zona inspre care te indrepti. Daca vorbim despre calatorii tropicale sau in zone unde accesul la autoritatile medicale este precar sau chiar inexistent, precautia este indispensabila sau chiar in unele cazuri vitala!

Consultatia medicala inaintea plecarii atat a ta cat si cea pediatrica (implicit consultatia specifica calatoriei) este de asemenea de neratat.

Incearca totusi ca atunci cand copilul este mic, sa zicem inca bebe (nou-nascut, sugar), sa eviti deplasarile in zone endemice de Malarie, Febra Dengue, Chikungunya sau alte maladii periculoase si ce nu au tratamente precise si de mare eficienta. Sunt sigur ca atat tu ca si mama, cat si bebele, nu se vor alege cu mari beneficii din aceasta calatorie, ba din contra…

 

Vaccinarea pe perioada alaptatului

 

Nici un vaccin nu s-a dovedit a fi cu adevarat toxic, existand doar incertitudini, mai mult sau mai putin fondate.

Sa luam pe rand, vaccinurile ce te-ar putea interesa inaintea plecarii intr-o calatorie pe taramuri tropicale sau avand diverse boli endemice in curs de desfasurare:

Vaccinul contra febrei galbene are o toxicitate pur teoretica. Daca voiajul tau in astfel de zone poate fi evitat, prefera sa nu te duci, deoarece copilul la varste mici nu poate fi vaccinat. Daca insa este indispensabila plecarea ta, iar riscul in acele zone este ridicat, vaccinarea trebuieste realizata.

– In cazul Hepatitei A, vaccinul are o toxicitate ce tinde spre zero absolut, insa multe date statistice inca nu sunt aparute in legatura cu acest subiect.

– In aceeasti situatie suntem si in cazul Tifosului (febrei tifoide).

– Asupra vaccinul rabic, nu s-au raportat niciodata probleme in astfel de situatii.

– In ceea ce priveste imunizarea impotriva Encefalitei japoneze planeaza diverse suspiciuni, insa pentru moment nu sunt indeajuns de multe dovezi statistice asupra toxicitatii acestuia. De aceea, vaccinarea trebuie pastrata in caz de risc crescut de contractare a bolii. Noul nascut nu poate fi vaccinat pentru aceasta, asadar calatoria in zonele unde aceasta boala este prezenta sunt de evitat ba chiar contra indicate.

 

Mama si copilul in Aeroport

Mama si copilul in Aeroport

 

 

Alaptarea si medicamentele specifice calatoriei

Medicamentele anti-malarie.

Doar cateva medicamente, precum antipaludeenele de zona 2 (Savarine) pot fi eventual prescrise, restul fiind contra indicate.

Pentru copil se pot asocia si alte medicamente protectoare impotriva malariei, precum Clorochinele sau Proguanilul, insa trebuie specificat ca trecerea substantei active prin laptele maternal nu este suficienta pentru protejarea copilului alaptat.

Deci, va fi vitala utilizarea la maxim ale altor masuri de protectie, precum evitarea intepaturilor de tantar, facand mare atentie la spray-urile impotriva insectelor aplicate, deoarece pana si acestea sunt contra indicate atat pentru copil cat si pentru mama.

Poate cel mai indicat ramane utilizarea hainelor lungi, ce acopera mare parte din piele, panzelor de tantari impregnate cu substante repulsive pentru insecte (in special tantari), utilizarea aerului conditionat, insa cea mai buna metoda de preventie este non-expunerea riscului de a fi intepat si astfel infectat.

 

Medicamentele antibiotice, anti-diareice.

Tratamentul de referinta al unei diarei in zonele tropicale sau al unei infectii enterico-invazive sunt Flurochinolonele. Insa, toate acestea sunt CONTRA INDICATE in caz de alaptare.

Atunci ce ne mai ramane pentru a combate aceste simptome?

Ei bine, cu mare precautie, si in cazul in care beneficiile depasesc riscurile se pot prescrie antibiotice precum Azitromicina, insa o consultatie medicala de specialitate este imperativa inaintea inceperii unui astfel de tratament.

Pentru cazurile grave se poate face recurs la Ceftriaxona, dar doar pe perioade foarte scurte de timp pentru ca acest medicament se acumuleaza in laptele matern.

Medicamente precum Loperamid pot fi utilizate pe termen scurt.

Racecadotril (Tiorfan) este contra indicat.

 

Alaptarea

Copilul si calatoriile

 

Sfaturi practice

– Combate stressul si efortul fizic legate de calatorie pe toata durata acesteia.

– Nu ajunge niciodata in ultimul moment la aeroport sau la gara.

– Evita etape lungi ale calatoriei, obositoare, incearca sa calatoresti in etape mai scurte in timp, astfel incat sa iti poti oferi mai mult timp de odihna.

– Bea in abundenta (nu alcool si nici bauturi energizante, fie ea si cafea, ciocolata calda, capuccino,…)

– Igiena alimentara trebuie sa fie impecabila

– Mentine o alimentatie diversificata, saraca in grasimi animale.

– Spala-ti mainile timp indelungat si cu atentie inaintea oricarei alaptari, mentine-ti o igiena corporala perfecta (un dus pe zi, ba chiar doua in zone calduroase). Nu este necesar sa ai o dezinfectie obsesionala a sanilor.

– In caz de scadere a cantitatii de lapte, incetineste-ti ritmul de calatorie (uneori o pauza completa de 1-3 zile poate fi indicata), incearca sa ii propui bebelusului sanul cat mai des posibil, si nu ii da complemente alimentare. Oricum, pe teritoriile tropicale, aceste complemente alimentare sunt de negasit sau de o calitate indoielnica.

– Propune-i san copilului la decolarea si la aterizarea avionului astfel ii vei diminua durerile de urechi (practic simplul fapt de sugere a sanului este echivalentul mestecatului de guma in cazul adultului ce duce la diminuarea durerilor de urechi).

– Trebuie sa cunosti la perfectie cum sa actionezi in caz de diaree a bebelusui pentru ca acestea pot duce repede la deshidratare.

– Asigura-te inainte de plecare ca asigurarea de calatorie pe care o ai acopera si eventualele probleme medicale ale copilului.

 

Sfaturi calatorie cu copilul

Sfaturi de calatorie cu copilul

 

 

Materiale si produse indispensabile pe durata unei calatorii cu copilul ce necesita alaptare

– Pleaca cu un stoc suficient de materiale si produse necesare tie si copilului, deoarece de multe ori acestea nu sunt disponibile in zone tropicale.

– Asigura-te ca ai asupra ta o pompa manuala de extragere a laptelui matern, deoarece de multe ori este greu de a gasi electricitate 24 de ore din 24.

– Ia cu tine necesarul pentru alaptarea artificiala in caz de probleme cu alaptatul natural. (Eventuala oprire a acestuia datorita malariei, unei diarei grave, sau medicamente obligatorii incompatibile).

– Nu uita sa ai cu tine antibiotice compatibile cu perioada de alaptare pentru tratarea unei eventuale mastite grave (consultatie obstreticala obligatorie pentru inceperea tratamentului).

– Echipeaza-te cu panze de tantari atat pentru tine cat si pentru copil.

– Pe durata transportului cu avionul ia cu tine in cabine haine de schimb, servetele, prosop, ba chiar si o paturica usoara. Nu uita nici jucariile sau plusurile familiare copilului.

 

Alaptarea

 

sursa: astrium.com, pinterest.com

sursa foto: blog.medelabreastfeedingus.com, peggyomara.com, thestir.cafemom.com, jbgriffinphotography.com


MENIU