Accidentele rutiere

accident de masina in calatorie

 

Accidentele rutiere reprezinta prima cauza de mortalitate si de repatriere a calatorilor, si in special a celor plecati pe teritorii tropicale. Conform statisticilor companiilor de asigurari internationale, urmeaza in clasament alte accidente (cele de sport in general), bolile cardio-vasculare, decompensarile psihiatrice, infectiile si bineinteles, insa departe in clasament, bolile asa zis exotice.

Daca te-ai intrebat cat de mult influenteaza accidentele rutiere viata noastra afla ca peste 1 milion de persoane mor in fiecare an datorita accidentelor rutiere, in lume. Din contra, ne confruntam cu „doar” 800.000 de cazuri de malarie pe an. Ceea ce este insa si mai rau este ca accidentele rutiere sunt prima cauza de deces ale persoanelor situate intre varsta de 15 si 29 de ani. Aceasta situatie este catastrofica in tarile sarace, iar conform statisticilor 90% din decesele survenite acestor accidente se intampla in tari cu un PIB/locuitor mic spre mediu, tari care de altfel nu poseda decat 50% din parcul automobilistic mondial. Peste 50% din cei decedati sunt pietoni sau conducatori de vehicule pe 2 roti, acestea intamplandu-se in tarile cele mai sarace.

 

Accident rutier in calatorii

Accident rutier in calatorii

Care sunt factorii care conduc inspre un numar atat de mare de accidente rutiere in lume: cifre infricosatoare!

 

– Doar jumatate din tarile din aceasta lume impun ca automobilele sa fie echipate cu centuri de siguranta in fata si in spate.

– O treime din tarile lumii nu au pus in vigoare reguli si masuri rutiere de baza, precum limitarile de viteza.

– Mai putin de jumatate din tari au limita alcoolemiei la 0,5 g/l, legi pentru asigurarea cu centuri a copiilor in automobile, incadrari legale pentru purtarea de casca de catre conducatorul si pasagerul autovehiculelor cu 2 roti. Sa precizam ca in peste 70% din tari nu exista limitare a numarului de pasageri pe autovehiculele cu 2 roti?

Continuand pe aceeasi linie, se stie foarte bine de ani de zile ca sansele de supravietuire ale unei persoane accidentate cresc odata cu conditiile medicale de urgenta oferite, acesta fiind un factor major in reducerea mortalitatii si a sechelelor. Acestea pot fi inexistente sau rudimentare in mai toate tarile in curs de dezvoltare. Iar chiar daca poate asigurarea unei incadrari medicale in urgenta poate fi satisfacatoare, odata ajuns la spital, lipsa mijloacelor tehnice sau umane, poate duce la scaderea drastica a sanselor persoanei accidentate daca ar fi sa urmarim constatarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cumpararea unei asigurari medicale cu asistenta internationala este absolut vitala pentru orice deplasare!

 

Pericolul accidentelor rutiere in calatorii

Pericolul accidentelor rutiere in calatorii

Recomandari pentru calatori

– Cumpara mereu o asigurare ce acopera totalitatea riscurilor de accident si consecintelor acestora in tarile ce urmeaza sa le vizitezi.

– Fii in posesia unui permis de conducere international in plus fata de cel national.

– Informeaza-te asupra codului rutier local si asupra calitatii drumurilor.

– Nu inchiria o masina inainte de a verifica cauciucurile, centurile de sigurante, roata de siguranta, farurile, franele, astfel incat sa fii in securitate in orice moment. Ba chiar si inchiderea centralizata a tuturor portierelor!

– Fii vigilent in permanenta in tarile unde circulatia se face pe partea stanga.

Evita drumurile putin frecventate, neiluminate, sau nesemnalate.

– Evita sa inchiriezi motocicleta.

– Nu conduce dupa ce ai baut alcool.

– Respecta limitele de viteza.

– Atentie la animale.

 

Articolul a fost inspirat din sursele: astrium.com, who.int

sursa foto: automotorinsure.com, fishmanlaw.com, anr.typepad.com


MENIU