Leishmanioza viscerala

Ce este Leishmanioza viscerala?

Este o boala des intalnita in tarile calde si sarace, fiind prezenta sub forma unei parazitoze, la care parazitul de aceasta data (fata de leishmanioza cutanata) se afla la nivelul viscerelor (organelor interne). Flebotomul (insecta), este de talie inferioara celei ale unei muste, cu o piscatura dureroasa si care nu lasa urme. Activitatea acesteia este in general nocturna (sau mai rar, crepusculara). Rezervorul de sange infectat pe care acest flebotom il transmite este in general cainele, vulpea sau rozatoarele.

Mai poarta si numele de kala-azar.

 

Cum putem fi contaminati?

Prin simpla intepatura a flebotomului (insectei), ce poate transmite aceasta maladie grava si nu de putine ori subestimata. Vorbim de aproximativ 500.000 de cazuri noi pe an, si aceastea in crestere. Nu de putine ori gasim aceasta maladie la turisti sau la cei intorsi recent din calatorii.

Zonele in care transmisia este endemica si epidemica sau sporadica sunt si zone cu un grad turistic sporit precum India, Nepal, Kenya, Brazilia. Alte tari puternic atinse de aceasta maladie sunt Bangladesh, Etiopia sau Sudan.

90% din trasmiterea si incidenta acestei boli se afla in aceste tari descrise mai sus.

Perioada de incubare este cuprinsa intre 3 si 6 luni.

 

sursa foto: http://www.mypetonline.co.uk

Cum prevenim?

Prin masuri simple, aplicabile si altor maladii transmisibile de insecte, precum:

– de la apus pana dimineata acoperirea cat mai completa posibila a suprafetei corporale cu haine impregnate cu insecticid

– pulverizarea de insecticid pe restul pielii ramase descoperite

– combaterea flebotomilor cu ajutorul insecticidelor

– combaterea insectelor inca din stadiul larvar prin salubrizarea mediului (aruncatul sau arsul gunoiului personal etc..)

Simptome Leishmanioza viscerala

  • Manifestari generale -

    - febra, paloare, alterare a starii generale, oboseala

  • Manifestari digestive -

    - splenomegalie importanta (marirea de volum a splinei), hepatomegalie moderata (marirea de volum a ficatului), inapetenta

Ce tratament ar trebui sa iau?

Amfotericina B administrata in mediul spitalicesc, in perfuzie.

Se poate asocia si interferon.

Profilaxie secundara cu Glucantime este posibila in cazul persoanelor imunodeprimate (persoane in varsta, persoane cu alte maladii cronice agravante).

Ce vaccin sa facem?

  • NU exista vaccin

Ce medicament sa luam?

  • Mediu spitalicesc
MENIU