Leishmanioza cutanata

Ce este Leishmanioza cutanata?

Leishmanioza cutanata este o afectiune cutanata ce poate atinge orice calator in zonele atinse de aceasta, acest lucru aparand din ce in ce mai des.

Aceasta boala are un rezervor canin, devenind mult mai favorabila intr-un climat cald, permitand proliferarea vectorului.

Este o infectie cutanata provocata de un parazit unicelular fiind transmisa de intepaturi tip flebotomie (extragere de sange). Intepatura parazitului este dureroasa insa nu lasa semne.

Boala mai este cunoscuta si sub alte nume precum: Bube de Orient, Buba din Alep, sau febra neagra.

 

Cum putem fi contaminati ?

Boala este prezenta in mai mult de 80 de tari din lume precum Orientul Mijlociu, Asia, India, zona Mediteraneeana, cele doua Americi (cu exceptia Chile, Uruguay, Canada),  dar si teritorii din fosta Uniune Sovietica. Boala cuprinde peste 20 de paraziti si sunt transmisi cu ajutorul musculitei de nisip, insecta ce se hraneste cu sangele mamiferelor.

Unele specii pot fi gasite in orase (L. tropica), altele sunt gasite ca si zoonoze preferand teritoriile deschise (L. major).

Cum prevenim?

Este indicata acoperirea cat mai completa a pielii cu haine, si strangerea acestora la extremitati. Impregnarea acestora cu insecticide este o masura in plus de protejare.

Pe restul partilor de piele ramase descoperite folosirea de substante impotriva insectelor este deasemenea indicata.

Folosirea tuturor metodelor de protejare impotriva insectelor este sfatuita: aer conditionat, spray-uri insecticide, aparate electrice impotriva tantarilor, etc…

Simptome Leishmanioza cutanata

 • Manifestari dermatologice -

  - la locul intepaturii, cateva saptamani dupa aceasta, pot aparea o regiune inflamatorie ce se poate ulcera devenind rotunda acoperita de o crusta mai mult sau mai putin groasa.

  – intepaturile au loc de cele mai multe ori pe brate, maini, picioare sau fata

  – de cele mai multe ori sunt nedureroase

  – pot aparea noduli limfatici

  – orice antibioterapie este ineficienta

  – exista posibilitate de suprainfectie

  – dupa cateva luni de evolutie, regiunea afectata se vindeca lasand in urma o cicatrice.

Ce tratament ar trebui sa iau?

- pentru formele simple: abstentie terapeutica.

– tratament local: injectiile de Glucantime aplicate in jurul leziunii – intre 2 si 10 infiltratii de 1 – 5 ml la 3-4 zile de interval pot duce la grabirea insanatosirii.

– tratament general: cu substante continand antimoniu precum Glucantime sau ce contin pentamidina. Amfotericina B poate fi utilizata pentru formele grave in mediu spitalicesc.

– preventie tetanos

– in caz de suprainfectie, tratamentul antibiotic este indicat.

Pret tratament: 60 Euro.

Orice tratament trebuie inceput sub stricta prescriptie a medicului dupa o consultatie de specialitate.

Ce vaccin sa facem?

 • Nu exista vaccin

Ce medicament sa luam?

 • Glucantime
 • Pentamidina
 • Amfotericina B
MENIU