Hepatita E

Ce este Hepatita E?

Hepatita E este o infectie a ficatului de tip acut, cauzata de virusul VHE tip ARN. Virusul se raspandeste prin alimentele contaminate si prin apa, putand fi dezactivat prin fierberea acestora la cel putin 56 de grade tip de 30 de minute sau la cel putin 70 de grade timp de 4 minute.

Virusul hepatic E, la fel ca si cel de tip A, nu cauzeaza infectii cronice ale ficatului insa, foarte rar, poate avea manifestari grave la nivel hepatic.

 

Cum putem fi contaminati?

Transmiterea cea mai frecventa se face prin contactul cu materii fecale umane sau animale contaminate. Conditiile igienice precare, precum mainile murdare, duc la transportul acestui virus si astfel ajunge cu usurinta in alimente si apa, iar mai apoi in organismul uman.

Boala este responsabila de veritabile epidemii, gradul fiind invers proportional cu igiena regiunii sau tarii in care acestea izbucnesc. Principalele epidemii au fost observate in Asia Centrala, Asia de Sud-Est, China, India, Mexic, Africa de Nord si Vest, Ciad si Sudan.

Majoritar sunt atinse persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 40 de ani sau calatorii, asupra carora date statistice nu au fost inca create.

Letalitatea in cazul acestei boli este cuprinsa intre 0.5 si 4%. In caz de sarcina, mortalitatea poate ajunge chiar si la 20%, in cel de-al treilea trimestru. Niveluri la fel de importante pot fi intalnite si la bolnavii de hepatite cronice (in special cea de tip B), cat si la persoanele in varsta.

Perioada de incubatie variaza intre 15 si 60 de zile, dupa transmiterea acestui virus prin ingerarea de alimente sau apa ce au intrat in contact in prealabil cu materii fecale infectate.

sursa foto: http://ncpresby.pbworks.com

Cum prevenim?

Conform datelor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), calatorii, agentii de sanatate si lucratorii umanitari ce se afla in tranzit in zonele atinse de epidemii de Hepatita E sunt expusi la un risc crescut de infectie de acest virus. In acest sens, un vaccin a fost creat in China in 2011 (Hecolin – Xiamen Innovax Biotech Co), insa utilizarea acestuia se poate face doar dupa o evaluare individuala a riscurilor si avantajelor vaccinarii, a persoanei in cauza, de catre personalul medical.

Masurile clasice de preventie raman aceleasi ca si pentru alte maladii din aceasta clasa, precum:

respectarea stricta a regulilor de igiena: spalarea mainilor cu sapun inainte si dupa preparea produselor alimentare, dupa utilizarea toaletelor.

evitarea mancarurilor insuficient pregatite termic (fierte, prajite, coapte)

evitarea utilizarii apelor nesecurizate si necontrolate. Utilizarea bauturilor industriale este indicata.

Simptome Hepatita E

  • Manifestari generale -

    febra, anorexie, simptome pseudo-gripale, oboseala.

  • Manifestari digestive -

    greata, voma, dureri abdominale, hepatomegalie, icter cutanat, inapetenta.

Ce tratament ar trebui sa iau?

Nu exista tratament specific.

In cazul pacientilor cu complicatii sau factori de risc (femei gravide) prezenti, spitalizarea poate fi indicata.

Sunt CONTRAINDICATE medicamente precum Paracetamol, antiinflamatoare sau aspirina.

Sunt INDICATE alimentarea usoara, evitarea alcoolului si repausul la pat.

Ce vaccin sa facem?

  • Nu exista vaccin

Ce medicament sa luam?

  • Nu exista medicatie specifica
MENIU