Hepatita B

Ce este Hepatita B?

Hepatita B este o infectie virala a ficatului, potential mortala, ce poate fi la baza unor boli acute sau cronice, reprezentand astfel o problema majora de santate publica. VIrusul se transmite prin contact cu sangele sau alte lichide corporale ale unei persoane infectate. Boala poate fi prevenita cu ajutorul unui vaccin sigur si eficace (in proportie de 95%) existent pe piata inca din 1982.

In forma acuta, boala evolueaza rapid si dureaza o perioada scurta de timp insa cu o recuperare totala ce poate dura pana la 6 luni. Atunci se vor dezvolta anticorpi ce vor proteja organismul de o noua infectare pentru restul vietii.

Boala cronica apare atunci cand ficatul nu reuseste recuperarea totala, dupa forma activa. Aceasta cronicitate poate dura multi ani fara a produce anumite simptome.

Forma cronica a bolii pot expune bolnavii la un risc important de deces datorat unei ciroze sau a unui cancer hepatic.

 

Cum putem fi contaminati?

Contaminarea si implicit infectarea cu hepatita B apare atunci cand sangele infectat intra in contact cu sangele unei persoane neinfectate. Boala este transmisa de asemenea prin relatii sexuale neprotejate, dar si pe perioada nasterii de la mama infectata catre copil.

Aproximativ 240 de milioane de persoane sufera de o infectie cronica cu virusul Hepatitei B.

In jur de 780.000 de oameni mor in fiecare an in urma unei infectii cu hepatita B, dintre care 650.000 in urma unei ciroze sau a unui cancer hepatic, iar alti 130.000 de o hepatita B acuta.

Cele mai multe cazuri de Hepatita B se inregistreaza in Africa subsahariana si in Estul Asiei, aici intalnind intre 5 si 10% din populatia adulta ce sunt purtatori de forma cronica a bolii.

Alta regiuni afectate sunt bazinul Amazonian, dar si partile meridionale ale Europei Centrale si de Est.

In Orientul Mijlociu si in sub continentul Indian, estimam intre 2 si 5% din populatia generala ca fiind purtatoare a bolii, de maniera cronica.

In acelasi timp, mai putin de 1% din populatia Europei Occidentale si Americii de Nord este atinsa de o astfel de infectie.

Exista de asemenea si cateva categorii de persoane expuse la un risc ridicat de contractare a bolii, cum ar fi: persoanele ce au contact prelungit  cu persoane infectate, persoanele ce au fost transfuzati cu sange infectat, persoane ce au parteneri sexuali multipli (crestere a riscului), dar si cei ce folosesc material infectat pentru injectarea drogurilor, precum si copiii nascuti din mame infectate.

Cel mai important pentru noi este insa faptul ca riscul creste destul de mult si in cazul persoanelor ce calatoresc in tari cu prevalenta ridicata/importanta a Hepatitei B.

Cazurile de persoane expuse la risc sunt mai multe insa vor fi detaliate pe larg in cadrul articolului despre Hepatite de pe Sectiunea Blog.

Surse articol: who.int, hep.ro, astrium.com

Surse foto: drugaddictiontreatment.com

Cum prevenim?

- Vaccinul contra Hepatitei B este elementul cheie pentru protejarea impotriva acestei boli, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Astfel, copiii nou nascuti trebuiesc vaccinati cat mai repede posibil dupa nasterea lor, de preferinta in cele 24 de ore imediat dupa nastere.

– Calendarul de vaccinare impotriva Hepatitei B trebuie respectat pentru a obtine o buna imunizare.

– In cazul persoanelor la risc, dar si cei ce lucreaza in domeniul medical si implicit cu astfel de persoane, imunizarea prin vaccinare devine obligatorie.

–  Calatorii in zonele de risc au interesul de se vaccina inainte de a plecat in astfel de regiuni.

– Este puternic indicata utilizarea de masuri de protectie in cadrul relatiilor sexuale cu persoane infectate sau posibil infectate.

– Calatorii ce au relatii sexuale cu diverse persoane din cadrul tarilor vizitate au un risc ridicat de contractare a bolii, daca masurile prealabile precum protejarea mecanica (cu ajutorul prezervativului) si vaccinarea, nu au fost luate in calcul.

Simptome Hepatita B

 • Asimptomatic -

  O treime de persoane ramane asimptomatica

 • Simptome gripale -

  O alta treime – simptome similare ale unei afectari gripale precum oboseala, dureri de cap, febra, scaderea apetitului, diaree, greata, voma, oboseala, dar si posibilitatea de instalarea a unui icter cutanat.

 • Forme severe -

  O ultima treime a celor infectati pot prezenta forme mai severe traduse prin dureri abdominale importante si un icter cutanat accentuat.

Ce tratament ar trebui sa iau?

Pentru forma acuta nu exista tratament specific, ci doar anumite masuri impotriva deshidratarii prin diaree sau voma sunt practicate.

Pentru forma cronica a bolii, se utilizeaza agentii antivirali sau interferonii pentru a incetini progresia cirozei, reducerea incidentei cancerului de ficat si ameliorarea supravietuirii pe perioade mai indelungate.

De aici vine si interesul de a avea o preventie buna, de calitate si cu responsabilitate, vaccinarea fiind indicata.

Costul unui astfel de vaccin poate varia, insa un pret mediu poate fi situat la 10E.

Ce vaccin sa facem?

 • Engerix B
 • Alte vaccinuri impotriva Hepatitei B

Ce medicament sa luam?

 • Simptomatic in forma acuta
 • Interferon in forma cronica
MENIU