Gripa

Ce este Gripa?

Gripa este o boala infectioasa virala care are caracter epidemic, ce o propaga astfel spre un statut de problema majora de sanatate publica. Boala atinge in principal caile respiratorii, nas, gat, bronhii si plamanii. Infectie dureaza in general in jur de o saptamana si se caracterizeaza prin aparitia brutala a une febre puternice, dureri de cap, dureri musculare, tuse seaca, un gat iritat si un nas care curge.

Mare parte a persoanelor atinse de aceasta boala se insanatosesc in una – doua saptamani fara tratament medical, dar la persoanele in varsta, la nou nascuti sau la persoanele cu imunitate scazuta boala poate avea complicatii grave, ducand la pneumonie sau chiar moarte.

 

Cum putem fi contaminati?

Transmiterea interumana se face prin picaturile de saliva si secretiile respiratorii, evacuate cu ocazia stranutului si a tusei, dar si prin contactul direct, in general prin intermediul mainilor.

Persoanele infectate sunt contagioase 2 zile inainte de aparitia simptomelor si pana la 5 zile dupa disparitia acestora. Propagarea virusului este favorizat de locuri aglomerate precum metrou, autobuz, colectivitati scolare..

Dupa o perioada de incubatie de una la 4 zile, simptomele apar brusc.

Mortalitatea in urma unei gripa, excluzand persoanele cu risc crescut datorita altor patologii asociate, se ridica la 870 de decese la 100.000 de persoane.

 

surse articol: astrium.com, who.int

sursa foto: waikatodhb.health.nz

Cum prevenim?

- Administrarea vaccinului gripal este principala forma de preventie impotriva bolii. In caz de pandemie, si cu conditia ca vaccinul sa fie eficace si utilizat corespunzator, se poate limita puternic raspandirea virusului.

– Utilizarea antiviralelor in paralel, mai ales pe plan profilactic, constituie un mare avans in controlarea maladiei. Antiviralele pot fi folosite si in faza terapeutica. Administrarea acestora reduce perioada de manifestare a gripei si limiteaza riscul complicatiilor.

– Vaccinarea reduce mortalitatea la persoanele in varsta si la cele ce sunt atinse de boli cronice. In acelasi timp, reduce riscul de a dezvolta o pneumonie sau agravarea a unei maladii cardiovasculare sau pulmonaire subiacente.

– Eficacitatea vaccinului in cazul tinerilor este de 70-90%, in timp ce in cazul persoanelor in varsta scade pana la 58%.

Simptome Gripa

 • Manifestari generale -

  - febra puternica, dureri de cap, dureri musculare si articulare

 • Manifestari respiratorii -

  tuse (in general seaca)

 • Manifestari ORL -

  rinita (nas care curge), durere de gat

Ce tratament ar trebui sa iau?

- Administrarea vaccinului antigripal – cost aproximativ: 6 Euro.

– Administrarea de antivirale pentru evitarea complicatiilor

– Tratament simptomatic

– Supravegherea stricta a simptomelor pentru a evita complicatiile.

Ce vaccin sa facem?

 • Vaccin anti-gripal

Ce medicament sa luam?

 • antivirale
 • tratament simptomatic
MENIU