Apa potabila in calatorii

Apa potabila in calatorii

Apa potabila in calatorii

Apa potabila nu reprezinta decat 2.5% din apa terestra si este integral impartita. 9 tari detin 60% din rezervele mondiale de apa dulce (primele fiind Brazilia si Rusia); 80 de tari unde traiesc 40% din populatia mondiala, sufera de lipsa apei potabila.
Jumatate din cursurile apei mondiale sunt poluate de catre agenti microbiologici si/sau chimic.
1.500.000.000 persoane nu au acces la apa potabila.
Patru milioane mor in fiecare an de maladii cauzate lipsei de apa. Sase mii de copii mor in fiecare zi in lume pentru ca au consumat apa poluata.

 

Ce trebuie sa faca calatorul?

Se intampla sa calatorim din ce in ce ma mult in tari unde lipsa apei potabile estre o problema majora. Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa renuntam la consumul de apa excesiv si sa folosim apa intr-un mod responsabil, dar bineinteles acest lucru va trebui sa fie adaptat la situatia si tara in care ne aflam, deoarece, mai ales pe durata unei calatorii, cantitatile de apa necesare sunt importante, altfel riscam deshidratarea.
Dupa cum bine stii, este recomandat sa bei apa dintr-o sticla sigilata si care se desigileaza in fata ta, dar anumiti traficanti locali investesc bani in metode de resigilare pentru a pacali calatorul si a-l pune in pericol. Tu, in schimb, trebuie sa te asiguri prin diferite metode ca apa pe care o bei este potabila:

1. Decantarea. Poti folosi aceasta metoda atunci cand esti nevoit sa folosesti ape tulburi, insa decantarea implica si o perioada lunga de timp necesara procesului in sine. Metoda in sine consta in depunerea particulelor in suspensie in apa, pe partea de jos a recipientului utilizat. Pentru a scurta perioada lunga de decantare se poate folosi o „pre” filtrare simpla, de exemplu, prin 2 sau 3 filtre de cafea sau hartie de bucatarie, tifon sau carpe curate.

2. Fierberea. Pentru a elimina virusurile enterice sau norovirusurile, este suficient sa aduci apa la punctul de fierbere si sa o tii cel putin un minut la aceste temperaturi de fierbere.

3. Microfiltrarea. Pentru a folosi acest procedeu vei avea nevoie de un sistem de ultrafiltrare care indeparteaza toti agentii infectiosi, cu expectia virionilor (acestia nefiind la fel de daunatori ca si virusii intracelulari sau alti compusi organici). Este necesar in acelasi timp si un sistem de prefiltrare pentru a evita infundarea microfiltrului, iar pentru spalarea acestuia va trebui folosita apa filtrata.

4. Filtrele de carbune vegetal activ nu sunt suficiente microbiologic; ele pot completa in mod util actiunea de microfiltrare, de a retine diverse molecule organice care dau un gust neplacut.

5. Dezinfectarea chimica. Se face cu ajutorul clasicei cloramine, insa aceasta nu este foarte eficace, insa pretul de comercializare este foarte mic. In schimb, dupa ce ai filtrat si decantat apa in prealabil, dezinfectia chimica este benefica. Nu uita, ca o data procesul realizat, va trebui sa astepti cel putin o ora inainte de a o consuma. Apa purificata va trebui consumata in cele cateva ore dupa efectuarea acestor procese, deoarece apoi pot aparea bacteriile statice.

 

Apa potabila si importanta acesteia

Apa potabila in calatorii

Articol realizat pe baza surselor astrium.com si who.int.


MENIU