Diareea călătorului – sfaturi pentru a o evita, preveni și trata.

diareea calatorului

Diareea călătorului – sfaturi pentru a o evita, preveni și trata.

Ce este diareea călătorului?

Este cea mai frecventă boală ce apare pe durata călătoriilor, indiferent de călător sau țara din care acesta provine.

 

Cum se transmite?

Prin contactul cu alte persoane (ce au această boală) sau principal prin consumul de apă sau alimente contaminate.

Este cauzată de diverse bacterii precum : E.Coli, Salmonella, Campylobacter,etc. sau paraziți precum : Giardia, Cryptosporidium, etc.

 

Când există riscul să o contractam?

Călătoriile în regiuni în curs de dezvoltare prezintă riscul cel mai ridicat. Atunci când aici există condiții de salubritate sau igienă deficiente, sau manipularea alimentelor și condițiile de servire ale acestora sunt inadecvate riscul survine la limite ridicate.

Persoanele cele mai atinse în general sunt copiii, persoanele în vârstă și persoanele având probleme cronice de sănătate.

 

Care sunt simptomele?

Simptomele variază în funcție de bacterie, parazit sau virus.

În afară de diaree se pot adăuga simptome precum febră, greață, vărsături, balonare, crampe abdominale și o necesitate continuă de a merge la toaletă.

În mod normal, simptomele dispar după câteva zile.

În cazurile cele mai grave, diareea călătorului poate duce la o deshidratare importantă și la moarte. Aceste cazuri sunt mai des întâlnite la copii, persoane în vârstă, persoane cu boli cronice sau imunitate scăzută.

Dacă observi sânge în materiile fecale, consultă imediat un medic.

 

Care este tratamentul?

Tratamentul principal este de a menține o bună hidratare. Bea cantități importante de lichide. În cazuri moderate și grave folosește și soluțiile de rehidratare orală.

Folosește întotdeauna pentru hidratarea ta apă potabilă ce provine dintr-o sticlă sigilată sau apă fiartă și dezinfectată. Același tip de apă trebuie utilizat și pentru soluțiile de rehidratare orală.

În anumite cazuri, în funcție de gravitatea simptomelor, poți folosi un anti diareic pe bază de racecadotril, pentru a inhiba motilitatea gastrică.

În caz de diaree acompaniată de febră sau sânge în scaun, nu lua astfel de medicamente și consultă un medic.

 

Unde apar riscuri crescute pentru astfel de probleme?

Riscul este prezent peste tot în lume însă la diferite niveluri. Astfel, destinațiile cu riscul cel mai crescut sunt : Asia, Orientul Mijlociu, Africa, Mexic, America de Sud și America Centrală.

Risc moderat este prezent în Europa de Est, Africa de Sud și în anumite zone din regiunea Antilelor.

Riscul cel mai scăzut se află în Europa de Nord și cea Occidentală, Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Statele Unite și Canada.

 

Recomandări și sfaturi pentru a preveni diareea călătorului:

  1. Fii atent la tot ceea ce mănânci și bei.
  2. Spală-te des pe mâini. (În cazul lipsei apei curente, folosește un dezinfectant pe bază de alcool)
  3. Ia cu tine soluții de rehidratare orală.

În caz că totuși boala se instalează, consultă un medic dacă ai o diaree cu sânge, ai febră puternică, vărsături în mod repetat, dureri abdominale intense, transpirații importante, sau semne de deshidratare. În anumite cazuri, diareea poate indica prezența unei alte infecții, de aceea este important să consulți un medic.

 

Călătorește informat, Călătorește în siguranță !

SafeTravels.ro

Diareea calatorului

Diareea calatorului


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU