Descoperă lumea altfel cu Monica Anghelovici și Povestidecalatorie.ro

Sfaturi de calatorie in siguranta

Descoperă lumea altfel cu Monica Anghelovici și Povestidecalatorie.ro

1. Monica Anghelovici, prin intermediul site-ului său Povestidecalatorie.ro reușește să ne aducă de ani de zile în prim plan, atât povești, cât și sfaturi foarte utile de călătorie. Site-ul a devenit emblematic pentru nișa de travel din Romania și este un punct de plecare și informare pentru mulți dintre turiștii români. Pentru a ajunge la un astfel de nivel, muncă și pasiunea sunt caracteristici absolut necesare, iar o bună parte din timp este petrecută în călătorii. Cât de des călătoriți pe perioada unui an? În ce parte a lumii preferați să călătoriți mai des? Ce locuri v-au impresionat cel mai mult până acum?

Într-adevar, fără o pasiune pentru călătorii, dar și pentru scris, nu aș fi putut să aloc atât timp site-ului Povestidecalatorie.ro și deși i-am dedicat de multe ori și peste 10 ore pe zi, nu am reușit să scriu despre toate călătoriile în care am fost și nici despre toate destinațiile în care am ajuns…

Nu am făcut o statistică cu numărul de zile de călătorie în cursul unui an, însă pot spune că am fost plecată între 2 și până la 5 luni. Prefer Europa, pentru că mă regăsesc mai mult prin cultura și civilizația Europei și prefer să călătoresc în anotimpurile călduroase. Mai exact, evit iarna, nu numai că nu îmi place frigul, dar mai ales datorită faptului că poți întâmpina probleme legate de transport.

 2. De-a lungul călătoriilor Dvs. ați avut vreodată probleme de sănătate? Cum ați găsit rezolvarea acestora fără a compromite călătoria ? Aveți cunoștință de cazuri de turiști care să fi trecut prin astfel de situații?

Singurele probleme de sănătate întâmpinate au fost legate de răceli, pe care le-am tratat corespunzător. Am avut probleme în familie cu entorse sau enterocolite la copii. Pentru problemele ușoare am apelat la farmacii, iar pentru cele mai complicate la doctori.

 3. Când călătoriți, luați cu Dvs. în bagaj și medicamente de uz general sau preferați să le cumpărați de la fața locului?

Nu plec fără medicamentele de prima necesitate niciodată, nici măcar o zi. Când am plecat pe perioade mai lungi, mi-am luat și medicamente mai complexe, cum sunt antibioticele pentru diferite probleme ce pot să apară.

 4. Atunci când plecați în locuri exotice, îndepărtate, sau unde pregătirea din punct de vedere medical este mai laborioasă (vaccinuri, medicație preventivă..) care sunt pașii pe care îi urmați? Consultați un medic de specialitate? De unde vă informați despre maladiile din regiune?

Sfaturi de calatorie in siguranta

Monica Anghelovici – povestidecalatorie.ro

Înainte de a pleca în astfel de locuri fac o vizită medicului de familie care mă informează cu tot ceea ce este necesar, dar mă mai informez și de pe internet sau chiar de la prietenii și bloggerii care au fost în locurile respective.

 5. V-ați simțit vreodată în insecuritate într-o călătorie, anumită destinație sau pe drumul spre aceasta? Care a fost acest loc? Cum ați reacționat? Cunoașteți persoane care au fost într-o astfel de situație? Ce sfaturi aveți pentru turiști?

În general, nu plec în locuri nesigure. Nu sunt o aventurieră și am și un instict de conservare bine dezvoltat… Puțin nesigură m-am simtit, însă, în Germania, când am fost invitată la un târg de turism ce se desfășura în Leipzig și am ajuns prin Berlin pe care l-am traversat cu mijloacele de transport locale, în perioada în care erau așteptați refugiați. În Germania m-am simțit mereu ca acasă, îmi place țara și mă simt confortabil în ea și acest lucru a contat la minimizarea stării de insecuritate, cu atât mai mult cu cât capitala era împânzită de poliție, mai ales în zona aeroportului.

Aș sfătui pe oricine care urmează să plece în locuri mai puțin sigure să urmărească site-ul MAE cu alertele de călătorie, să se informeze din presă și să evite călătoria în cazurile periculoase.

 6. Ați călătorit și în țări în care se aplică anumite „legi locale” ce trebuiesc respectate și de către turiști (țări arabe, călătoria în luna Ramadanului, etc.)? Cum s-au petrecut acele călătorii? Aveți ceva sfaturi pentru turiștii ce vor experimente astfel de momente?

Fie că ești turist, fie că ești localnic, trebuie să respecti legea și să te interesezi și de particularitățile din anumite zone, că poți avea probleme. Acest lucru e valabil chiar și în propria țară unde dacă nu vorbim de o lege, vorbim de cutume. Un ghid local te poate îndruma și chiar este obligat să o facă. La fel agenții de  turism, când achiziționezi vacanțele prin agenții, dar și ghidul de turism care merge cu tine, daca este cazul.

 7. Cumpărați o asigurare medicală/de călătorie? Ați folosit-o vreodată? Care sunt avantajele pe care vă sprijiniți atunci când alegeți să cumpărați astfel de tipuri de asigurări (dacă este cazul)?

Sfaturi de calatorii in siguranta

Monica Anghelovici – povestidecalatorie.ro

Întotdeauna cumpăr asigurare de călătorie când plec cu avionul sau în alte țări decât Bulgaria, unde mi s-a întâmplat să nu mai iau pentru vacanțe scurte de 1-3 zile, însă la copii am luat întotdeauna. Culmea este că s-au întâmplat probleme chiar în astfel de scurte ieșiri, iar costurile pentru o singură consultație în afară sunt extrem de mari. Cel mai bine cumpărăm asigurare. Chiar și psihic te simți mai bine când ai asigurare, ești mai liniștit. Și la asigurare adaug o zi în plus peste ziua în care mă întorc, deoarece avionul poate avea întârzieri sau sunt neprevăzute legate de transport care pot apărea vizavi de întoarcerea acasă. De asemenea, am legătura directă cu asiguratorul prin email sau telefon, în cazul în care doresc să prelungesc asigurarea, iar dacă știu că într-un an călătoresc foarte mult, îmi cumpăr asigurarea pe un an de zile.

8. Ca și profesionist în turism, ce sfaturi aveți pentru călătorii români atunci când își rezervă diverse călătorii și vacanțe prin intermediul agențiilor de turism, ținând cont că în ultimul timp au fost semnalate din ce în ce mai multe probleme în legătură cu acestea? Ce trebuie să ia în calcul și să urmărească turistul, pentru a evita neplăcerile, atunci când apelează la serviciile unor astfel de companii?

În primul rând să își cumpere bilete de la o agenție cu reputație bună, cu care a mai fost sau recomandată de prieteni și să verifice dacă aceasta are licență de turism valabilă și nu i-a fost retrasă din varii motive. În al doilea rând, să fie atent la ceea ce semnează, atunci când încheie contractul cu agenția. Să fie atent la clauzele stipulate, ca nu cumva să fie ceva care să nu îi convină. În al treilea rând să aibă un back up financiar, o rezervă de bani, în cazul în care intervin probleme, cum ar fi declararea falimentului agenției în timpul călătoriei. În al patrulea rând, să aibă la îndemână numerele de telefon de la cea mai apropiată ambasadă a României din zona călătoriei pentru a solicita ajutor de repatriere, dacă agenția nu o face ori nu este membră ANAT, care poate interveni și ajuta turiștii în astfel de situații.

Orice călătorie implică riscuri, fie că alegi să mergi printr-o agenție de turism, fie pe cont propriu. Important e să fii optimist, să pleci cu zâmbetul pe buze și să îți dorești să te bucuri de vacanță, iar dacă îți iei măsuri de precauție, ca cele amintite în mai multe răspunsuri din acest interviu, atunci minimalizezi consecințele neplăcute.

 9. Știm că participați des la târguri și evenimente din industria turismului, din postura de profesionist în turism, însă cât de „utile” ar fi acestea pentru un turist amator sau un călător ocazional? Îi sfătuiți pe aceștia să participe la astfel de evenimente?

De regulă, participarea la astfel de târguri, cu excepția Târgului de Turism al României, este rezervată doar profesioniștilor din turism, presei și altor organizatți ori asociații care lucrează în domenii conexe. Un călător ocazional sau turist amator poate afla ceea ce s-a discutat prin intermediul articolelor publicate post eveniment, așa că recomand ca oricine este interesat să urmareasca astfel de articole.

10. Ce părere aveți despre proiectul SafeTravels.ro?

Cred că este o inițiativă bună, iar dacă se vor aduna, pe parcursul timpului, informații cât mai complexe și complete legate de siguranța turistului, va fi un punct de reper pentru orice călător!

Povestidecalatorie.ro

Gala Incoming Romania Travel


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU