Trichineloza

Ce este Trichineloza ?

Trichineloza mai poarta si numele de trichinoza si este o boala parazitara cosmopolita, ce poate fi contractata in urma consumului de carne infestata de larvele unui parazit din genul Trichinella. Carnea infestata in cele mai multe cazuri a fost cruda sau insuficient preparata termic si astfel a dus la imbolnavirea a diverse persoane.

Boala provoca complicatii grave, insa rareori un deces este inregistrat in urma infestarii.

 

Cum putem fi contaminati?

Statistic vorbind, cazurile in Europa de Vest sunt rare, in schimb cea mai mare incidenta a fost inregistrata in Romania. Conform cifrelor a diverse statistici, un numar de peste 65.000 de persoane au fost infestate in perioada 1986-2009, din care 42 au decedat.

Contaminarea se efectueaza prin ingestia de muschi ale animalelor ce contin aceste larve inchistate in acestia si ce nu au fost distruse de un tratatament (termic) culinar adecvat.

Temperatura la care trichinele sunt distruse este in medie de 63 de grade Celsius instantaneu sau 3 minute la o temperatura de 58 de grade Celsius.

Animalele infectate pot fi gasite pe orice teritorii, insa cu ajutorul controlelor sanitar-veterinare boala nu se extinde la om de maniera regulata.

Calatorii trebuie sa fie atenti atunci cand calatoresc in tari precum Romania, teritoriile fostei Iugoslavii, Argentina, Laos, China, Canada, Africa neagra, Egipt, Indonezia, Groenlanda, Malaezia, Turcia.

In principiu, riscul este crescut acolo unde sistemele de sanatate veterinare sunt de slaba calitate sau atunci cand, ca si calator, se accepta riscuri inutile, precum consumul unei carni crude pe malul unui rau, din vanatul proaspat obtinut.

 

surse articol: sitemedical.ro, astrium.com

sursa foto: galleryhip.com

Cum prevenim?

Preventia se face prin:

– Evitarea consumului de carne inainte ca oricare control veterinar sa fie realizat.

– Congelarea bucatilor de carne (de o grosime maxima de 15cm), la ce putin -15 grade Celsius timp de 20 de zile.

– Incalzirea carnii la temperaturi inalte (74 de grade masurate cu termometrul de bucatarie introdus in bucatile de carne).

– Afumarea si uscarea carnii par a fi metode insuficiente de protectie.

Simptome Trichineloza

  • Manifestari generale -

    dureri musculare (cu precadere in muschii intercostali, maini si picioare), febra, fatigabilitate, dureri in articulatii, edem facial, cefalee (dureri de cap).

  • Manifestari digestive -

    diaree, dureri abdominale, greata, vomitaturi.

  • Manifestari cutanate -

    prurit, eruptii cutanate, vanatai sub unghii.

Ce tratament ar trebui sa iau?

Tratamentul trebuie instaurat cat mai repede dupa diagnosticarea bolii.

Pentru tratare se pot folosi diverse medicament precum:

Albendazol – 15 mg/ kg pe zi repartizat in 2 doze, timp de 10 zile.

Pirantel – 1 doza de 10-20mg/kg si rapel in 3 zile cu o a doua doza.

Mebendazol – 200-400mg de 3 ori pe zi, timp de 3 zile si apoi 400mg de 3 ori pe zi, timp de 10 zile.

– Pot fi folosite si doze de corticoizi cuprinse intre 30 si 60 mg/zi.

- Antalgice pentru calmarea durerilor.

Orice tratament trebuie inceput dupa consultul medicului si prescriptia medicala adecvata fiecarui caz.

Ce vaccin sa facem?

  • Nu exista vaccin

Ce medicament sa luam?

  • Albendazol
  • Mebendazol
  • Pirantel
  • Antalgice
MENIU