Rujeola

Ce este Rujeola?

Rujeola este o boala caracterizata printr-o infectie virala acuta, ce se mai poate gasi si sub numele de rubeola sau pojar. Boala este extrem de contagioasa si este repede recunoscuta dupa tabloul clinic ce il prezinta.

Rujeola ramane una din principalele cauze de deces ale copilului, stiind insa ca imunitatea poate fi castigata cu ajutorul vaccinului antirujeolic.

 

Cum putem fi contaminati?

Este transmisa pe cale aeriana, in tarile ce nu au o politica sustinuta de vaccinare. Se raspandeste prin micile picaturi eliberate pe care aeriana prin intermediul nasului, gatului sau gurii unei persoane deja infectate.

Perioada de contagiune este de aproximativ o saptamana, iar in absenta vaccinarii, mai mult de 90% din populatia planetei poate contracta rujeola. In tarile in curs de dezvoltare letalitatea atinge 10%, astfel incat un milion de decese anual sunt datorate acestui fapt, in timp ce in tarile in care vaccinarea se practica sistematic sunt evitate 1.5 milioane de potentiale decese.

Prin evitarea a 15.6 milioane de decese intre 2000 si 2013, fapt datorat vaccinului antirujeolic, face din acesta cea mai buna investitie din domeniul sanatatii publice.

 

sursa articol: astrium.com, wikipedia, who.int

sursa foto: health.state.mn.us

Cum prevenim?

In majoritatea tarilor industrializate vaccinarea sistematica a dus la un nivel de mortalitate aproape de zero si astfel transmisia naturala a fost intrerupta. Pentru diminuarea acestei transmisii o acoperire vaccinala la 85% este suficienta, iar pentru eliminare un nivel de 95% trebuie atins, insa astazi putine tari in curs de dezvoltare ating aceste cifre.

Problematica tarilor dezvoltate ramane inca de actualitate in acest domeniu deoarece persoanele ce nu sunt imunizate (fie natural, fie prin vaccinare) profita de faptul ca ceilalti sunt imunizati si astfel transmisia virusului nu se realizeaza, insa daca acestia calatoresc in tari in care virusul circula intens, riscul de a contracta rujeola este extrem de important.

Cu cat boala se instaleaza mai tarziu cu atat manifestarile neurologice devin mai importante.

Astfel, vaccinul antirujeolic ajunge sa faca parte din vaccinurile propuse calatorilor internationali, inclusiv (si mai ales) tinerilor calatori.

Simptome Rujeola

 • Manifestari generale -

  febra puternica.

 • Manifestari ORL -

  rinoree (nas care curge), tuse, faringita.

 • Manifestari oftalmologice -

  ochi rosii, injectati, conjunctivita.

 • Manifestari dermatologice -

  mici puncte albe pe fata interioara a obrajilor si pe mucoasa bucala in dreptul molarilor superiori (petele Koplik patognomonice), eruptie cutanata la nivelul fetei si gatului iar mai apoi la nivelul mainilor si picioarelor.

 • Complicatii grave -

  deces, encefalita, cecitate, infectii respiratorii importante.

Ce tratament ar trebui sa iau?

Nu exista tratament antiviral specific contra rujeolei, insa un aport hidric si alimentar corect poate ajuta la evitarea complicatiilor grave ale rujeolei.

In caz de infectii oculare sau auriculare, tratament antibiotic este indicat.

Vitamina A poate fi utilizata in cazul copiilor, pentru a evita eventuale complicatii oftalmologice.

Vaccinul ramane principalul tratament  preventiv in cazul acestei maladii.

Pret: 15 Euro.

Ce vaccin sa facem?

 • Vaccin antirujeolic

Ce medicament sa luam?

 • Tratament simptomatic
MENIU