Rabia

Ce este Rabia?

Rabia este o boala infectioasa, virala, provocata de virusul rabic si este transmisa omului cel mai frecvent prin muscatura de caine, in 90-95% din cazuri. Muscaturile de pisica, vulpe, maimuta, raton, soarece pot fi suspecte a fi purtatoare de virus rabic. Virusul se transmite prin saliva infectata a acestor animale.

Boala mai poarta si numele de turbare si poate provoca prin leziuni grave ale sistemului nervos central ce pot fi urmate de paralizie sau chiar deces.

 

Cum putem fi contaminati?

Orice muscatura de animal, trebuie considerata ca si suspecta de a fi purtatoare a virusului rabic si necesita o consultatie medicala de urgenta. Virusul transmis in urma muscaturii de caine pare a fi mai virulent decat cel al altor specii precum vulpi, lilieci, soareci, etc.

Un vaccin 100% eficace in urma infestarii a fost dezvoltat de catre Pasteur inca de la 1885.

Aceasta boala a disparut in tarile dezvoltate, insa continua sa cauzeze 55.000 de decese anual in restul tarilor.

 

sursa articol: astrium.com, wikipedia, pasteur.fr

sursa foto: caringvets.com

Cum prevenim?

Vaccinarea preventiva poate fi practica, cu ajutorul vaccinului rabic, practicat conform in ziua 0, 7 si 28.

In caz de muscatura 2 injectii ale aceluiasi vaccin sunt suficiente.

Eficacitatea vaccinului poate fi scazuta daca este injectat pe durata unei maladii acute, febra, maladii cronice evolutive, sau a unui tratament in curs.

Este contraindicat in caz de alergie la unul din constituentii vaccinului, sarcina sau alaptare.

Pentru calatorii internationali, vaccinarea preventiva trebuie luata in calcul pentru toti cei ce calatoresc in zone de risc mai mult de 30 de zile, cei ce calatoresc cu copiii, si calatorii tip backpacker.

Zonele de risc sunt considerate toate zonele CU EXCEPTIA Statelor Unite, Canada, Australia si Europa, mai putin Europa de Est.

In caz de infectare prezentarea intr-un serviciu de urgente al unui centru spitalicesc sau orice consultatie medicala de urgente de proximitate este necesara si obligatorie.

Simptome Rabia

  • Manifestari neurologice -

    encefalita, tulburari neuropsihiatrice variate (agitatie, anxietate), hidrofobie

  • Manifestari digestive -

    disfagie

Ce tratament ar trebui sa iau?

Vaccinarea in urma unei muscaturi considerate avand risc de infectare este OBLIGATORIE si trebuieste efectuata in URGENTA.

Dupa muscatura, plaga trebuie spalata cu apa si sapun, alcool de 70 de grade sau antiseptice iodate.

Fara administrarea vaccinarii, evolutia este fatala, avand ca finalitate decesul in cea mai mare parte a cazurilor (o singura persoana a reusit sa supravietuiasca fara vaccinare post-infectare, dupa o spitalizare intr-un serviciu de reanimare).

Cost vaccin: 40 Euro.

Ce vaccin sa facem?

  • Vaccin rabic (Pasteur)

Ce medicament sa luam?

  • Vaccin rabic
MENIU