Miaza sub-cutanata

Ce este miaza sub-cutanata?

Miaza este o afectiune direct legata de parazitarea corpului uman de catre larvele de muste, in urma penetrarii acestora in cautarea lor pentru maturatie intr-un tesut animal viu.

Miazele cutanate sunt destul de frecvente, fiind des intalnite in gama patologiilor de medicina tropicala, si necesitand o atentie sporita datorita suprafetei importante de expunere ce o prezinta pielea umana.

 

Cum putem fi contaminati?

Aceasta boala atinge aproape toata Africa intertropicala, dar poate exista si sub o forma prezenta in America de Sud, mai putin cunoscuta.

Purtatoarele acestei maladii sunt mustele ce isi depun ouale pe sol, haine, lenjerie sau alte obiecte de uz casnic. Odata ce ouale intra in contact direct cu pielea umana sanatoasa in aproximativ un minut acestea o penetreaza fara ca nici cea mai mica durere sa fie simtita.

 

sursa articol: astrium.com

sursa foto: pedagogie.ac-aix-marseille.fr

Cum prevenim?

- Evitati locurile cu fecale (satele africane fara latrine), locuri in care mustele se pot inmulti.

– Evitati sa dormiti pe sol, chiar si imbracati

– Evitati sa uscati hainele pe care le purtati in aer liber, pe sol; incercati sa le uscati intr-o incapere ce detine plase contra mustelor si altor insecte.

– Calcati hainele cu fierul de calcat la temperaturi ridicate inainte de a le imbraca.

Simptome Miaza sub-cutanata

 • Manifestari dermatologice -

  - eruptie cutanata tip papula uneori pruriginoasa. Aceasta poate creste si deveni din ce in ce mai pruriginoasa, chiar dureroasa.

  – reactie limfatica asociata

  – asemenare cu un furuncul – perioada de crestere 3-6 zile.

  – un orificiu central poate aparea facand loc aparatului respirator al larvei – de unde si interesul aplicarii de vaselina pe leziune.

Ce tratament ar trebui sa iau?

Extragerea larvei cu atentie prin presiune manuala sau cu o pensa. Extragerea poate fi ajutata prin privarea de aer a larvei, prin aplicarea de vaselina pe leziune.

Uneori gesturi de mica chirurgie pot fi necesare.

Asigurati-va ca vaccinarile antitetanos sunt la zi.

Ce vaccin sa facem?

 • nu exista vaccin

Ce medicament sa luam?

 • extragerea larvei
MENIU