Malaria

Ce este Malaria?

Malaria, mai poarta si numele de paludism, si este o boala infectioasa grava, uneori mortala, cauzata de paraziti paludeeni (Plasmodium) ce penetreaza in organism in urma unei intepaturi de tantar. Acesti paraziti se reproduc mai intai in ficat si apoi in globulele rosii. Persoanele ce sufera de malarie acuza simptome de tip gripal, acompaniate de febra, frison, dureri de cap, dureri musculare, greturi, dureri de burta si senzatie generala de oboseala.

Exista 5 tipuri de Plasmodium ce pot afecta omul: Plasmodium falciparum, vivax, ovale, knowlesi si malarie.

 

Cum putem fi contaminati?

Malaria este transmisa exclusiv prin intepaturile de tantar Anopheles. In lume se gasesc mai mult de 20 de specii de tantari Anopheles, mare parte ale acestora atacand noaptea. De retinut, ca inmultirea lor se face in apa si cu cat durata de viata este mai lunga cu atat exista riscuri mai mari ca acestia „sa prefere” specia umana decat animalele. Aproape 90% din decesele datorate malariei survin in Africa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca intre 300 si 500 de milioane de cazuri de malarie sunt declarate in fiecare an si mai mult de 600.000 de persoane mor in urma contractarii acestei boli.

In Europa, „importam” in fiecare an aproximativ 30.000 de cazuri.

Tarile afectate sunt cele din zonele tropicale (situatie detaliata in sectiunea de Tari si Riscuri), insa trebuie sa ramanem vigilenti si in cazul altor tari unde transmisia este destul de speciala in functie de regiunile vizitate sau mediul de viata al oamenilor din locurile respective. Asadar, tari precum China, Ecuator, India, Indonezia, Malaezia, Myanmar, Nepal, Panama, Peru, Filipine, Tailanda, Venezuela si Vietnam trebuiesc avute in vedere pentru o eventuala preventie. Pentru fiecare tara in parte, gasim mai multe detalii in sectiunea Tari si Riscuri.

 

surse articol: vacciweb.be, who.int, pasteur.fr

surse foto: egensdiagnostics.com, geek.com

malaria

Malaria in lume

Cum prevenim?

- Lupta colectiva impotriva inmultirii acestor specii de tantari.

– Protectie individuala impotriva intepaturilor de tantari prin portul de haine lungi, adaptate, ce pot acoperi cat mai mult din suprafata pielii

– Utilizarea plaselor impotriva tantarilor impregnate cu insecticide, metoda recomandata chiar de Organizatia Mondiala a Sanatatii

– Aplicarea de spray-uri insecticide

– Cea mai importanta metoda de preventie ramane TRATAMENTUL ANTIMALARIC, ce impiedica dezvoltarea formelor clinice ale bolii.

– Tratamentul preventiv + protectia cat mai completa impotriva intepaturilor de tantari pot constitui o buna profilaxie impotriva acestei boli.

Simptome Malaria

 • Manifestari generale -

  episoade febrile acute, dureri de cap, frison, manifestari de tip gripal, oboseala.

 • Manifestari digestive -

  greata, voma, diaree.

 • Complicatii -

  detresa respiratorie si anemie severa in cazul copiilor. Adulti: confuzie, coma si chiar deces.

 • Simptome -

  Simptomele apar dupa cel putin 7 zile (in general 10-15 zile) dupa intepatura tantarului infectat.

Ce tratament ar trebui sa iau?

Nu exista vaccin.

In urma unui consult medical preventiv inainte plecarii inspre teritorii amenintate de malarie, un tratament preventiv antimalaric cu una din urmatoarele molecule va fi prescris: Clorochina sau Meflochina sau Doxiciclina sau Primachina sau Malarona.

Consultatia medicala inaintea plecarii in voiaj este obligatorie. Medicamentul preventiv potrivit fiecarui calator in functie de regiunea in care va pleca va fi prescris.

Un tratament antimalaric post infectare poate fi prescris daca boala a fost contractata.

Ce vaccin sa facem?

 • Nu exista vaccin

Ce medicament sa luam?

 • Clorochina
 • Meflochina
 • Doxiciclina
 • Primachina
 • Malarona
MENIU