Hepatita A

Ce este Hepatita A?

Hepatita A face parte din totalitatea virusilor hepatici, insa nedeterminand o cronicizare asupra ficatului. Virusul hepatitei A, din familia Picornaviridae, este prezent in toate tarile cu un nivel de igiena scazut sau mediu, indiferent de pozitionarea tarii pe glob. Cele mai multe inflamatii ale ficatului sunt datorate acestui virus, care de altfel este unul rezistent mediului exterior, dar din potriva nu supravietuieste fierberii.

 

Cum putem fi contaminati?

Contaminarea este datorata transmisiei prin intermediul alimentelor nespalate sau apei contaminate, dar si prin contactele cu alte persoane din viata de zi cu zi. Boala a mai fost supranumita si „boala mainilor murdare”. In tarile industrializate, hepatita A ramane un pericol pentru populatia adulta, remarcand ca in Statele Unite ajunge a fi a 7a boala infectioasa declarata, fiind de altfel considerata o problema majora de sanatate publica.

Riscurile ce privesc calatorii raman importante mai ales in regiuni in curs de dezvoltare. Zonele foarte slab expuse acestei infestari raman regiunile puternic industrializate precum America de Nord, Europa de Vest, Australia, Noua Zeelanda, Japonia, dar si altele precum Singapore sau Hong-Kong. Un calator are un risc intre 0.3 si 0.6% de infectie, iar un calator „backpacker” poate atinge chiar si un nivel de 20% de risc.

Este de semnalat ca anumite populatii sunt expuse riscurilor mai mult ca altele, precum homosexualii, toxicomanii, hepatita B cronica.

Cum prevenim?

Preventia consta in:

– Vaccinare – cu o rata extrem de importanta de imunizare in urma acesteia (peste 99%).

– Respectarea masurilor universale de igiena – spalarea mainilor inaintea servirii oricaror alimente, consumul de apa potabila (eventual imbuteliata), consumul fructelor sau legumelor poate fi realizat numai dupa decojirea sau fierberea acestora.

– Protejarea in timpul contactelor sexuale.

Simptome Hepatita A

 • Manifestari generale -

  astenie, anorexie, sindrom pseudo-gripal

 • Manifestari dermatologice -

  icter cutanat, urticarie

 • Manifestari digestive -

  greata, hepatomegalie lejera

Ce tratament ar trebui sa iau?

- Vaccinare impotriva Hepatitei A (Havrix) ca si masura preventiva.

– In lipsa unui tratament specific, masuri generale precum odihna, alimentatia lejera sau evitarea alcoolului raman principalele arme.

– sunt CONTRAINDICATE paracetamolul, antiinflamatoarele si aspirina!

– in cazul unor forme fulminante, transplantul hepatic poate fi prevazut.

Cost vaccin: aproximativ 45 de euro.

Ce vaccin sa facem?

 • VACCIN HEPATITA A - HAVRIX

Ce medicament sa luam?

 • Masuri igienice
MENIU