Filarioza limfatica (Elefantiazis)

Ce este filarioza limfatica?

Filarioza limfatica sau filarioza de Bancrofti, avand ca si apelativ comun elefantiazis, este o boala parazitara ce afecteaza ganglionii si vasele limfatice in urma infestarii cu filarii. Filaria este un vierme cu dimensiuni ce pot fi cuprinse intre 4 si 10 cm lungime, vierme ce traieste in ganglioni si vasele limfatice, acesta fiind transmis prin intepatura de tantari infestati, tantari apartinand mai multor genuri, si care traiesc in climatele calde sau tropicale.

Boala atinge rar calatorii ce raman o scurta perioada de timp in aceste zone, fiind des intalnite in cazul acelora ce raman mult timp in contact cu mediul propice.

 

Cum putem fi contaminati?

1 miliard de persoane din 73 de tari au risc crescut de a fi atinse de aceasta boala, din care 120 de milioane sunt deja infestate, iar 43 de milioane intr-o forma severa. Conform ultimelor cifre, o treime au contractat filarioza in India, alta treima in Africa Neagra si ultima treime in Asia de Sud-Est in zona pacifica dar si in America Latina.

Intre 10 si 50% din barbati sunt atinsi si 10% dintre femei, prin infestare in urma intepaturile de tantari, precum am descris mai sus.

Daunele fizice, psihice si sociale lasate in urma acestei boli sunt importante

Cum prevenim?

- Evitati intepaturile de tantari, chiar si cele de pe timp de zi prin utilizarea de substante impotriva tantarilor, ce trebuiesc aplicate atat pe piele cat si pe haine.

– Impregnati cu substante impotriva tantarilor toate obiectele din locuinta temporara pe care o aveti de-a lungul calatoriei. Spray-urile, aparatele electrice cu pastile impotriva tantarilor nu trebuie sa lipseasca din arsenal.

– O preventie colectiva este utilizata pentru populatiile locale de catre Oganizatia Mondiala a Sanatatii prin administrarea unica, o data pe an, a unor comprimate speciale de Albendazol asociat cu Ivermectina.

– Consultati medicul la cea mai mica inflamatie aparent inofensiva.

Simptome Filarioza limfatica (Elefantiazis)

 • Febra -

  - deseori crescuta

 • Limfangita -

  - inflamatie a vaselor limfatice la nivel scrotal, membre (cu precadere cele inferioare) sau chiar profunda (toracica sau abdominala).

 • Manifestari inflamatorii -

  - Hidrocel, orhiepididimita, chilurie cronica

 • Elefantiazis -

  - limfedem enorm la nivel scrotal sau al membrelor inferioare

 • Suprainfectia -

  limfatica

Ce tratament ar trebui sa iau?

Ivermectina (Stromectol) – doza unica de 300-400mg/kg – reiterare la 6-12 luni in caz de nevoie.

Igiena riguroasa ale zonelor edematiate, picioarelor, incaltaminte adaptata, tratament antiseptic si protector, antibiotice in caz de suprainfectie.

Kinetoterapie, exercitii musculare, presoterapie, chirurgie reparatorie, preventie a tetanosului.

Pret: 19 Euro/4 comprimate.

Ce vaccin sa facem?

 • NU EXISTA VACCIN

Ce medicament sa luam?

 • IVERMECTINA
MENIU