Febra Galbena

Ce este Febra Galbena?

Febra galbena este o boala virala acuta hemoragica transmisa de tantarii infectati. Numele de „galben” provine de la posibilul icter cutanat a celor infectati.

Aproximativ 50% dintre persoanele infectate si atinse grav de maladie, care nu se trateaza, decedeaza.

Expansiunea acestei boli este direct legata de inmultirea tantarilor-vector (probabil in legatura cu incalzirea globala) si adaptarea acestora la mediile urbane. Existenta unei igiene precare (mai ales in zonele suburbane din Africa sau America de Sud) precum si „relaxarea” programelor de vaccinare (datorata in principal din lipsa de logistica in astfel de teritorii) duc de asemenea la proliferarea bolii.

Vaccinarea este principala masura preventiva impotriva febrei galbene. Vaccinul este sigur, foarte eficace si cu un pret abordabil. O singura doza este suficienta pentru imunizare, fiind necesar administrarea acesteia cu 30 de zile inaintea plecarii in astfel de teritorii si de asemenea pentru a atinge eficacitea de 99% a vaccinului.

Eradicarea acestei boli este practic imposibila datorita existentei unui enorm „rezervor” animal, permanenta virusului la tantari si transmiterea acestuia.

 

Cum putem fi contaminati?

Virusul febrei galbene este un arbovirus, a carui principal vector s-a dovedit a fi tantarul. Acesta transmita virusul de la o gazda la alta, in principal maimutelor, apoi de la maimute la om, iar mai apoi de la om la om.

Acesti tantari se reproduc in general pe langa casele oamenilor, in jungla sau in ambele.

Exista 3 tipuri de transmisie:

– Febra galbena din padurile tropicale umede, unde aceasta „atinge” maimutele infectate de tantarii salbati.

– Febra galbena rurala, din zonele umide sau semi-umide din Africa, cu potential de producere a unor epidemii dar de scala mica.

– Febra galbena urbana, acolo unde intalnim si marile epidemii, datorate persoanelor infectate ce introduc virusul in zonele dens populate si astfel un numar important de persoane non-imunizate sunr predispuse contractarii virusului. Tantarii astfel infectati transmit virusul de la om la om.

Se estimeaza in fiecare an aproximativ 200.000 de cazuri de febra galbena si 30.000 de decese datorate acestei maladii, din care 90% se produc in Africa.

Virusul amaril este endemic in regiunile tropicale din Africa si America Latina, totalizand astfel o posibila incidenta asupra unei populatii de 900 de milioane de locuitori.

Numarul de cazuri de febra galbene a crescut in ultimele 2 decenii datorita diminuarii imunizarii populatiei, despaduririlor, urbanizarii, schimbarilor climatice dar si schimbarilor climatice.

Nu exista tratament specific pentru aceasta boala.

Perioada de incubatie: 3-6 zile.

surse articol: who.int, astrium.com

sursa foto: apta.biz/blog

Cum prevenim?

Preventia se bazeaza pe mai multe pista dintre care:

 1. VACCINAREA – fiind astfel si cea mai importanta metoda de preventie a acestei boli, in zonele cu risc important. Pentru a preveni epidemiilor, este nevoie de o acoperire a populatiei de cel putin 60-80% .

Vaccinul antiamaril este sigur, avand un pret abordabil, si confera o imunitate si o eficacitate cuprinsa intre 80 si 100% dupa 10 zile de la administrare si 99% dupa 30 de zile. Nici o doza de rapel nu este necesara, vaccinul oferind o imunitate durabila.

Nu vor fi vaccinate persoane precum: copii mai mici de varsta de 9 luni, femeile insarcinate, persoanele ce prezinta alergii la excipientii utilizati in vaccin, persoanele prezentand o imunodeficienta grava datorata unei infectii cu HIV/Sida simptomatica. Toate aceste categorii de persoane pot insa fi supuse vaccinarii in cazul unei epidemii importante.

Calatorii, in speta cei ce ajung din Africa sau America Latina in Asia trebuiesc sa prezinte un certificat de vaccinare impotriva febrei galbene.

 1. LUPTA impotriva TANTARILOR – este indispensabila pana in momentul in care vaccinul isi face efectul.

Riscul de infectare in orase poate scadea prin eliminarea locurilor unde se formeaza larvele (cu precadere in periferii), acestea cautand un mediu prielnic precum zone de gunoi, mici balti statute, pneuri abandonati, etc.

Utilizarea de insecticide impotriva tantarilor in caz de epidemie, asociat unei vaccinari rapide, duce la o scadere rapida a cazurilor de febra galbena.

Simptome Febra Galbena

 • In prima faza a bolii -

  - febra, dureri musculare, dureri de cap, frison, scadere a poftei de mancare, greata, voma.

 • A doua faza a bolii (doar 15% din pacienti o prezinta) -

  febra crescuta, dureri abdominale, voma. Pot aparea sangerari la nivelul gurii, nasului, ochilor sau stomacului. Se pot observa urme de sange si in voma sau fecale.

Ce tratament ar trebui sa iau?

Nu exista tratament specific pentru febra galbena. Se utilizeaza in schimb un tratament de sustinere impotriva deshidratarii, insuficientei respiratorii si febrei. Antibioticele pot fi folosite daca sunt asociate si infectii bacteriene.

Singurul tratament existent, este sub forma PREVENTIVA si reprezinta VACCINUL impotriva febrei galbene.

Pretul vaccinului este de aproximativ 50-60 de Euro.

Ce vaccin sa facem?

 • STAMARIL

Ce medicament sa luam?

 • Tratament preventiv
 • Tratament simptomatic
MENIU