Difteria

Ce este difteria?

Difteria este o boala cu caracter infectios si contagios datorata Corynebacterium diphtheriae si se prezinta sub forma unei angine cu formare de membrane false la intrarea cailor respiratorii. Avand un timp de incubare intre 2 si 5 zile, boala poate provoca asfixierea persoanei contaminate datorita localizarii acesteia la nivelul laringelui.

Letalitatea bolii este cuprinsa intre 10% si 30%.

Cum putem fi contaminati?

Transmisia poate fi strict interumana. Factori importanti de risc sunt conditiile de viata precare, insa multumita vaccinarii, difteria nu se mai transmite in tarile industrializate, cu exceptia celor ce refuza vaccinarea.

Boala se poate observa mai des la copiii intre 6 luni si 15 ani.

Boala se poate transmite calatorilor nevaccinati in toate tarile unde aceasta inca este prezenta, datorita nevaccinarii populatiei tarii respective. Chiar si in tarile ex-URSS nu toata populatia este vaccinata , iar riscul este mai crescut decat in Europa, unde boala a fost controlata prin instuirea vaccinarii sistematizate.

sursa foto: http://archivalmoments.ca

Cum prevenim?

Boala poate fi prevenita prin vaccinare, aceasta fiind de altfel si singura masura individuala eficace.

La o prima vaccinare, se efectueaza 3 injectii la o luna de interval, iar apoi rapel la fiecare 10 ani, pe parcursul intregii vieti. Vaccinul poate fi practic simultan cu cel tetanic, poliomelitic si al tusei convulsive.

Pentru calatorii in tarile expuse la risc vaccinarea este imperativa.

Vaccin: Repevax®, Boostrix®tetra

Simptome Difteria

 • Angina -

  - Cu membrane false albe, extensive si adenopatii asociat. Dureri puternice in gat.

 • Febra -

  - Crestere a temperaturii corpului peste 38.5C.

 • Obstructie a cailor respiratorii -

  - Senzatie de sufocare.

 • Hemoragie -

  - Pierdere de sange.

 • Insuficienta renala -

  - Scaderea functiei renale

 • Miocardita -

  - Inflamatie a muschiului inimii.

Ce tratament ar trebui sa iau?

Tratamentul curativ se realizeaza intr-un serviciu de reanimare specializat, incepand cu restaurarea functiilor vitale in cazurile in care au survenit complicatii. Administrarea serului antitoxinic si inceperea unei antibioterapii (penicilina) se impun. Vaccinarea se realizeaza imediat dupa recuperare.

Astfel, pentru a evita un sejur intr-un serviciu de reanimare, calatorii cat si integralitatea populatiei unei tari sunt sfatuiti sa practice VACCINAREA.

Vaccin: Repevax®, Boostrix®tetra

Ce vaccin sa facem?

 • BOOSTRIX-TETRA
 • REPEVAX
 • REVAXIS

Ce medicament sa luam?

 • Serviciu spitalicesc
MENIU