Bruceloza

Ce este bruceloza?

Izolata pentru prima data de catre medicul militar David Bruce in 1887, bruceloza este o bacterie tip Gram negativ comuna atat omului cat si animalelor. Poate infecta caprele si oile sub forma „febrei de Malta” cat si vitele sub forma „Morbus Bang”.

 

Cum putem fi contaminati?

Altadata cunoscuta ca o boala importanta mai ales in mediul rural aceasta si-a pierdut din amploare odata cu progresul medicinei veterinare si ingrijirea mult mai corecta si igienica a animalelor. A devenit in schimb o maladie a calatorilor, ce efectueaza voiaje in tari ce nu au beneficiat de acest progres din domeniul medico-veterinar.

In principiu cazurile actuale de infectie sunt cauzate datorita:

– consumului de lapte si produse lactate crude

– contactul cu animalele

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza 500.000 de noi cazuri de imbolnaviri in lumea intreaga pe durata unui an, din care aproape trei sferturi in tari precum Maghreb, Turcia, Portugalia si Spania, iar restul in regiuni precum Orientul Apropiat sau Mexic.

Este transmisa oamenilor de catre ovine, caprine, bovine (cu precadere in Africa si America de Sud) si porcine (America de Nord si Europa Centrala). Cainii si camilele (in general in Africa si Orientul Mijlociu) pot fi de asemenea surse de transmitere a bolii.

Contaminarea este cutanata (prin piele) si mai ales digestiva, aceasta din urma atingand cu precadere calatorii prin consumul de lapte crud (nepasteurizat) sau prea putin fiert, dar si alte produse lactate derivate.

Transmisia de la om la om este rar intalnita.

Bacteria poate supravietui mai multe luni in mediul exterior natural pe suprafata branzeturilor, laptelui, solului dar si al apei.

 

sursa foto: http://saludymedioambienteactual.blogspot.fr/

Cum prevenim?

- evita sa consumi lapte sau produse lactate nepasteurizate.

– evita contactul cu animalele, mai ales in regiunile in care stii ca boala este mai des intalnita.

– nu campa in zonele in care boala este endemica.

– daca contactul cu animelele este inevitabil (pentru cei ce lucreaza in domeniul), purtarea manusilor, masti si a ochelarilor este necesara.

Simptome Bruceloza

 • Febra cu frison -

  - febra ondulanta ce poate atinge si 40 de grade.

 • Hepato-splenomegalie -

  - marirea volumui ficatului si al splinei.

 • Dureri articulare -

  - dureri ale articulatiilor ce pot ajunge pana la inflamatia importanta a acestora.

 • Afectiuni neurologice -

  - precum meningita sau meningoencefalita ce se traduce printr-o inflamatie a meningelui sau encefalului.

 • Afectiuni cardiace -

  - cea mai grava fiind endocardita, inflamatie a endocardului.

 • Afectiuni pneumologice -

  - de precizat pneumonia, inflamatie a plamanilor.

 • Alte afectiuni -

  - precum cele genitale, pot fi intalnite.

 • A treia faza a bolii -

  atunci cand aceasta nu este tratata si trece intr-o forma cronica aceasta poate provoca astenie si dureri articulare de tip reumatoid.

Ce tratament ar trebui sa iau?

In faza acuta: tratament antibiotic cu Fluorochinolone 400mg pe zi si Rifampicina 600mg pe zi sau conform schemei Organizatiei Mondiale a Sanatatii Doxiciclina 200mg pe zi si Rifampicina 600mg pe zi timp de 45 de zile.

-in faza secundara in care boala este deja instalata un tratament antibiotica asemanator fazei acute poate fi folosit timp de 3-4 luni.

-in cazul cronicizarii bolii, tratamentul antibiotic devine inutil, iar in acest caz tratamentul ramane doar simptomatic.

Pret: 20E/12 comprimate de Flurochinolone – 16E/30 comprimate de Rifampicina de 300mg – 7E/30 comprimate de Doxiciclina de 100mg.

 

Ce vaccin sa facem?

 • NU exista vaccin

Ce medicament sa luam?

 • Fluorochinolone
 • Rifampicina
 • Doxiciclina
MENIU