Boala Lyme

Ce este boala Lyme?

Boala Lyme mai poarta si numele de Borelioza si este o boala infectioasa recent identificata, fiind transmisa omului prin intepatura de capusa infectata, capusa apartinand genului Ixodes. Este din ce in ce mai frecventa printre locuitorii din regiunile rurale afectate, dar si o boala a calatorului in astfel de zone, devenind astazi o importanta problema de sanatate publica.

 

Cum putem fi contaminati?

Capusele din genul Ixodes, inoculeaza spirochetele de tip Borrelia in sangele uman dupa 12-24 de ore de contact continuu, de unde si interesul inspectarii cutanate zilnice.

Capusa se „serveste” din sangele rozatoarelor sau alte animale vertebrate iar mai apoi, prin saliva infectata, spirochetele Borrelia trec in sangele uman odata cu piscatura capusei aferente.

Boala este prezenta in toata Europa, Africa de Nord, China, Japonia, Statele Unite, Australia.

sursa foto: http://www.livingwithlymedisease.org

Cum prevenim?

- Evitati sa iesiti in paduri, cu precadere vara si toamna, in zonele afectate.

– Evitati ierburile inalte.

– Acoperiti-va cat mai mult din suprafata cutanata cu haine, palarie, sosete inalte. Exista si posibilitatea impregnarii hainelor cu insecticide.

– Inspectie cutanata zilnica dupa fiecare plimbare in medii forestiere

– Extragerea cat mai rapida a capusei, cu precaderea a capului acesteia.

– Extragerea se poate face cu ajutorul pensei de capuse sau acoperirea acesteia cu o substanta asfixianta (vasilina) astfel incat, in cautarea oxigenului aceasta se va retrage singura din piele.

– Antibioterapie preventiva posibila.

Simptome Boala Lyme

 • Stadiul 1 -

  Aparitia eritemului cronic migrant – la o distanta de 3 la 21 de zile dupa momentul intepaturii. Eritemului presupune o leziune tegumentara de culoare rosie de forma rotunda crescanda progresiv. Se poate asocia febra, cefalee sau mialgii.

 • Stadiul 2 -

  Diseminarea spirochetelor in sange si limfa cu semne generale pronuntate precum astenie, meningita sau atingerea sistemului nervos central sau periferic.

 • Stadiul 3 -

  Infectie persistenta pe parcursul a luni pana la ani de zile fiind asociata a mai multor alte semne sau complicatii precum encefalopatii, artralgii cronice, parezii, dermatite.

Ce tratament ar trebui sa iau?

Antibioterapie este cu atat mai eficace cu cat este inceputa mai devreme.  Amanarea inceperii antibioterapiei poate duce la cronicizari ale bolii cu afectari cardiace, neurologice sau articulare.

Antibioticele folosite sunt amoxicilina, azitromicina sau doxiciclina timp de 3 saptamani intr-o detectare in prima faza a bolii.

In cea de-a doua si a treia faza sunt indicate cefalosporinele de generatia a treia. Prescrierea acestora ramane la dispozitia medicului de specialitate.

Ce vaccin sa facem?

 • Nu exista vaccin

Ce medicament sa luam?

 • Amoxicilina
 • Azitromicina
MENIU