5 boli transmise prin intermediul apei si alimentelor. Calatoreste in siguranta!

Boli cu transmitere prin apa

5 boli transmise prin intermediul apei si alimentelor. Calatoreste in siguranta!

 

Am ales să îți vorbesc despre cele 5 patologii cu transmitere hidrică sau alimentară care sunt cele mai des întâlnite în călătorii.

Chiar dacă sunt virale, bacteriene sau parazitare, bolile ce se transmit prin consumul apei contaminate, mâinilor murdare sau a alimentelor infestate sunt des răspândite în locurile tropicale și nu numai. Riscul este cu atât mai mare cu cât condițiile de igienă sunt mai scăzute.

În Europa astfel de probleme apar rar, însă datorită fluxului mare de turiști și căldurii importante pe durata sezonului estival, regulile de igienă pot avea de suferit lăsând astfel o « breșă »  bolilor de acest fel.

Hai să facem o recapitulare pe scurt a celor mai des întâlnite maladii cu astfel de origini :

 

1. Diareea (sau diareea turistului)

În mod normal această afecțiune este benignă, având evoluție favorabilă rapidă (48-72 de ore). Însă, uneori, diareea poate fi mult mai serioasă și călătorul va necesita o consultație medicală. Aceste tipuri de complicații sunt bazate în general pe tipul bacterian de diaree.

În funcție de bolile cronice pe care călătorul le prezintă (și aici fac referire la diabet, patologii inflamatorii cronice ale intestinului, antecedente cardiace importante,etc) se poate lua în calcul un tratement preventiv sau curativ, sistematic, pe baza de antibiotice.

Așadar, pentru diareea fără semne de gravitate (lipsa febrei, sângelui sau a scaunelor mucoase), un anti diareic anti secretor intestinal tip Racecadotril sau absorbant tip Diosmectita insoțit de o buna hidratare, sunt de ajuns.

Pentru diareea ce prezintă semne de gravitate (febră, scaun cu sânge sau mucus) un aviz medical este necesar cât mai rapid posibil și trebuie EVITATĂ utilizarea antidiareicelor ce încetinesc tranzitul intestinal tip Loperamida.

Rehidratarea este necesară în ambele cazuri, în special la copii. Trebuie consumate băuturi din abundență, în alternanță cele sărate cu cele dulci, ba chiar se poate face apel la soluții de rehidratare în pliculețe în cazul copiilor. ( soluțiile se pot procura din farmacii)

Soluțiile de rehidratare sunt disponibile și în cazul adulților și al copiilor. Ca adult, îți poți prepara o soluție de unul singur din o treime suc de portocale si doua treimi apă fiartă și apoi racită, peste care pui o jumătate de linguriță de sare (pentru un litru de lichid).

 

2. Holera

Considerată ca și o boală infecțioasă gravă, holera se întâlnește în regiunile tropicale unde condițiile de igienă sunt scăzute.

Contaminarea se face prin contact direct cu persoana deja bolnavă sau consumând alimentele ce au fost atinse de « dejecțiile » acesteia.

Boala ia formă de epidemii în țările tropicale.

Simptomele acesteia sunt constituite din diaree puternică și extrem de severă, acompaniată de vomă și o deshidratare rapidă, uneori chiar mortală, daca un tratament adaptat nu este aplicat.

Prevenția constă în respectarea regulilor de igiena.

Există și un vaccin contra holerei, însa acesta nu protejează călătorul decât împotriva anumitor tulpini ale holerei. Indicația vaccinarii apare atunci când persoana călătoare urmează să rămână mult timp într-o astfel de regiune, fiind în contact cu persoane din taberele de refugiați.

 

5 boli transmise prin intermediul apei si alimentelor

Alimente la risc

3. Febra tifoida

Boala a « mâinilor murdare » si cu transmitere oro-fecala, febra tifoidă este foarte frecventă în zonele tropicale, cu precădere în Asia.

Vaccinarea contra febrei tifoide este recomandată călătorilor ce urmează să rămână perioade prelungite în țări unde igiena este la standarde scazute. Vaccinul protejează călătorul într-o măsură de 50-80%, restul prevenției revenind respectării măsurilor de igienă a alimentelor și apei consumate.

 

4. Salmonella

Este cea mai răspândită toxiinfecție alimentară, având ca simptome febră, diaree, vomă și dureri abdominale.

Contaminarea se face în special prin consumul cărnii, oualelor și produselor lactate crude sau slab pregătite termic.

Una dintre cele mai bune metode de protecție contra salmonelozei este buna pregatire termică a cărnii (la peste 65 de grade Celsius, cel putin 5-6 minute).

In funcție de germenul identificat și starea de sănătate a călătorului, pot fi prescrise antibiotice.

 

5. Hepatitele virale

Anumite hepatite virale, precum hepatita A și hepatita E (despre care am scris separat, click pe fiecare în parte pentru detalii) pot fi contractate consumând apă sau alimente contaminate.

Sunt prezente în regiunile tropicale, iar contra hepatitei A există un vaccin cu o foarte bună eficiență.

 

6. Parazitozele intestinale (bonus – daca il putem numi asa)

Anumite afecțiuni parazitare pot fi contractate consumând alimente contaminate. Putem vorbi de maladii precum amibiaza sau giardioza.

Amibiaza intestinala poate « oferi » anumite simptomatologii abdominale foarte severe, realizând chiar și dizenterii.

Viermii intestinali precum oxiurii sau tricocefalii pot fi ”luați” după o contaminare directă cu maini murdare.

 

Așadar, ferește-te de produsele din carne slab preparate termic, respectă regulile de igienă, mizează pe o vaccinare contra hepatitei A și fii atent la ce lichide consumi!

Calatorește în siguranță!

 

Distribuie acest articol și prietenilor tăi călători, daca îl consideri util.

Am realizat pentru tine un ghid despre călătorii în siguranță în care reiau în detaliu fiecare problemă de călătorie și îți ofer soluții de prevenție. Îl poți descărca GRATUIT abonându-te la acest site prin formularul ce se afișează pe fiecare pagină.

 

 

5 boli transmise prin intermediul alimentelor si al apei

Alimente la risc


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MENIU